Nyitókép: Matthias Lauber/laumat.at

 

Rekordmennyiségű hó hullott szerte Ausztriában, az alpesi ország nyugati tartományaiban kritikus a helyzet. Hannes Niedermayr, a felső-ausztriai tűzoltóparancsnokság tisztje azt mondta, hogy mindenki, akinek nincs halaszthatatlan dolga odakint, maradjon otthon – így segítve a hatóságok munkáját. Éjfél óta csak Felső-Ausztriában 659 alkalommal riasztották a tűzoltókat, a tartomány mintegy 900 állomása közül 364 állandó bevetésen van. A tűzoltókat a hótömegben elakadt járművekhez és leszakadt felsővezetékekhez riasztották. Felső-Ausztriában 26 000 háztartás van áram nélkül.

 

Nem jobb a helyzet Tirol tartományban sem, ahol az intenzív havazás miatt le kellett zárni az A13-as autópályát. A hágókon átvezető utak csak hólánccal járhatóak, itt számtalan kidőlt fa veszélyezteti a közlekedést.

 

Salzburg tartományban 100 alkalommal kellett kivonulni a tűzoltóknak, Vorarlbergben pedig egy éjszakai klub 91 vendége került szorult helyzetben, miután megindult a hegyoldal. A partizókat reggel 8 óra 40 perckor szabadították ki.

 hirdetes_300x300  

 

Christoph Gasser-Mair, az Osztrák Államvasutak (ÖBB) szóvivője arról számolt be, hogy a hótömeg miatt komoly fennakadásokra kell számítani a vonatközlekedésben. Több vonal egy vágányon közlekedik vagy pedig teljesen megbénult. A nyugati irányú vasúton a fennakadások miatt teljesen áll a közlekedés, ahogy az úgynevezett Deutsches Eck is zárva van. A vonatokat Zell am See irányába terelik, ami jelentős menetidőváltozást eredményez. Az ÖBB vonatpótló buszokat állít forgalomba ott, ahol nem lehetséges a vonatközlekedés.

 

A hóvihar következtében több reptér is komoly nyomás alatt áll. Szombat délelőtt csak egyetlen repülőgép tudott felszállni az innsbrucki repülőtérről, a többi járatot törölték. Az ország legnagyobb légikikötője, a bécsi reptér is járattörléseket rendelt el: szombaton nem indult egyetlen gép sem Innsbruck és München irányába, ahogy a Hamburg-Bécs és Frankfurt-Bécs közötti járatok sem tudtak felszállni. A reptér szóvivője a Kronen Zeitung napilapnak azt nyilatkozta, hogy teljes erővel takarítják a fel- és leszállópályákat.

 

Körkép.sk, Krone.at nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.