Nyitókép: iStock

 

Fokozott a lavinaveszély a Magas-, és az Alacsony-Tátra nyugati részén, valamint a Nagy- és a Kis-Fátrában – ez az ötfokozatú nemzetközi skálán hármas fokozatot jelent. Az Alacsony-Tátra keleti részén mérsékelt lavinaveszélyt jelentettek – ezt a Hegyi Mentőszolgálat lavinamegelőzési központja (SLP HZS) közölte.

 

A Hegyi Mentőszolgálat elmondta, hogy a magasabban fekvő területeken még mindig van laza hóréteg, amely az erős északnyugati szél miatt a szélárnyékos lejtőkön gyülemlik össze.

 

„Ezeken a helyeken, különösen (…)  a hegygerincek szélárnyékos oldalain lévő lejtőkön már kis többletterheléssel is lavina indulhat meg.”

 

 hirdetes_810x300  

– figyelmeztetett az SLP, hozzátéve: egy másik probléma a nedves hó, ugyanis az spontán csúszásokat indíthat el a nap folyamán.

 

A felmelegedés miatt átlagosan tíz-tizenöt centiméterrel csökkent a hó mennyisége. A magasabban fekvő területeken még mindig van száraz hó, amelyet az erős szél a hegygerincek szélárnyékos oldalaira szállított, ahol instabil táblák és párnák formájában tárolódik. A felmelegedés kedden is folytatódik, beleértve a legmagasabban fekvő területeket is, így a hótakaró további csökkenésére számítanak a szakemberek.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!