Nyitókép: TT NEWS AGENCY | Credit: via REUTERS

 

Európa északi részén hóviharok akadályozzák a közlekedést. Svédországban akár ezer autó is elakadhatott a járhatatlanná vált E22-es úton. Lappföld svédországi csücskénél mínusz 43,6 Celsius-fokot mértek, ami 25 éve a leghidegebb januári hőmérséklet Svédországban. Egy autójában rekedt sofőr, Norah Andersen mondja, hogy egyes típusú cukorbetegsége van, másfél napja nem tud olyan gyakran enni, mint kellene. A közösségi oldalakon olvasta, hogy gyerekek estek pánikba, mert egy napja nem jutnak ételhez, sok autóból kifogyott az üzemanyag.

 

Az extrém hideg és az erős szél az egész északi régióban napok óta tart, több hidat lezártak, egyes vonatokat és kompjáratokat leállítottak, számos iskolát is bezártak Skandináviában.

 

A régió déli országában, Dániában is felszólították az embereket, hogy a veszélyes időjárás miatt ne induljanak útnak.Európa délebbre fekvő régióiban a csapadékos, szeles időjárás okozott gondokat.

 hirdetes_300x300  

 

Nagy-Britanniában, Kemble közelében egy kidőlt fa egy sofőr halálát okozta kedden. A Henk nevű vihar áramkimaradásokat, szállítási fennakadásokat, és egyéb károkat okozott Nagy-Britannia-szerte. Northamptonban a Nene folyó áradása miatt számos lakóhajón és lakókocsiban élő embert evakuáltak. A legerősebb, óránként 151 kilométeres, orkánerejű szelet Wright szigetéről jelentették.

 

Hollandiában a helyi hatóságok szerint egy 75 éves, kerékpárjáról leesett ember halálát szintén az erős szél okozhatta. Az áradó Maas folyó miatt Maastrichtban több lakóhajó tulajdonosát elővigyázatosságból kiköltöztették.

 

Franciaország északi részén vasárnap óta tartanak a heves esőzések, amelyek miatt mintegy 200 embert kellett evakuálni, és a helyi hatóságok szerint tízezer háztartásban nincs áram. Több száz ember dolgozik az emberek mentésén, ideiglenes evakuálásán és az utak megtisztításán, és Csehországból, Szlovákiából, valamint Hollandiából is érkeztek felszerelések és erősítés az érintett térségekbe. A francia meteorológiai szolgálat csütörtökre is figyelmeztetést adott ki az ország északi részeire, ahol további heves esőzés és akár óránkénti 100 kilométeres szél is várható.

 

Németország egyes régióiban szintén az áradások okoznak gondokat, a legsúlyosabban Alsó-Szászországot érinti a szélsőséges időjárás.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!