Egy hónapja került a Sieť „megszűnésével” a kulturális minisztériumnál megörökölt az államtitkári székbe. Új Szós, Paraméteres, Ifjú Szivekes kapcsolatai ellenére állítja, pártpolitikai döntések helyett a szakmaiságot kívánja erősíteni a kulturális támogatási rendszerben. Rigó Konrád államtitkárral, a Most-Híd jelöltjével beszélgettünk a készülő Kisebbségi Kulturális Alapról, Krasznahorkáról. A támogatási rendszerről, kultúrpolitikai tervekről, ambíciókról.

 

Hogyan került az államtitkári pozícióba?

 

Már a főiskola alatt elkezdtem foglalkozni a kultúrával. Az Ifjú Szivekben voltam sales manager két évet, utána fesztiválokat, koncerteket, kulturális rendezvényeket szerveztem. Majd több mint tíz évig digitális ügynökséget vezettem, a kreatív iparban dolgoztunk. Az elmúlt két évben az Ifjú Szivek gazdasági, illetve kommunikációs vezetője voltam. E területen elég jó tapasztalatokat szereztem. A kultúrára egy kicsit más megközelítésben tekint ma az Európai Unió. Egyfajta szemléletváltás történik, amit modern, fiatalos lendület kell, hogy kísérje. A Híd szerintem ezért gondolt rám.

 

 hirdetes_300x300  

Pártpolitikusként vagy párton kívüli menedzserként érkezik?

 

Nem tudom, hogy a menedzser mennyire jó szó. A kultúrát nem művészeti oldaláról közelítem meg. Kultúrában tevékenykedő gazdasági szakember vagyok, kommunikációval foglalkozom. Ez mindenképpen meghatároz egyfajta hatáskört. Nem vagyok a Híd tagja, a Híd jelöltje vagyok a kulturális tárcánál.

 

Tervezi, hogy belép a pártba? Vagy szakmai kihívásnak kezeli a felkérést és minden a konkrét eredményektől függ?

 

Három hónappal ezelőtt nem terveztem, hogy kulturális államtitkár leszek, de a Hídnak sem voltak ilyen jellegű lehetőségei, hogy a kulturális államtitkárságon gondolkozzon. A helyzet augusztus végén nagyban változott, így kerültem ide. Az elmúlt egy hónapban véleményem szerint elég jó eredményeket tudtam felmutatni. Viszont nem gondolom, hogy ilyen rövid idő után azon kéne gondolkodnom, hogy mi lesz hosszú távon pártvonalon.

 

konrad_kep
Rigó Konrád

 

Azért kérdezem, mert elődje nem töltött itt túl sok időt

 

Hát igen. Az elődömnek nem volt olyan stabil politikai háttere, mint amilyen nekem van.

 

Milyen elképzelésekkel érkezik a tárcához? Mi az a három legfontosabb prioritás, amit szeretne elérni?

 

Konkrét célokat tartok fontosnak prioritások nélkül. Számon kérhető célként tekintek a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozása, a törvény előkészítésére. Ez szakmailag érint engem. Ennek a törvénynek az előkészítési folyamata most fejeződik be, hamarosan tárcaközi egyeztetésre kerül. Az én felelősségem a tárcaközi egyeztetésnél még jelen van, utána már nem. Onnantól kezdve a politika és a parlament kezében van. A cél természetesen akkor teljesül, ha a törvényt el is fogadja a parlament. Erre per pillanat úgy néz ki, hogy minden politikai támogatás megvan. Ez az elsőrangú cél, mely a kormányprogramnak is része.

 

Természetesen nagyon fontosnak tekintem Krasznahorka várának a felújítását, a folyamat felgyorsítását. Mivel a kulturális örökség osztálya is hozzám tartozik, ezért a Szlovák Nemzeti Múzeum (SzNM) is az én államtitkárságomhoz tartozik. Innentől kezdve egyenes ráhatásom van a dolgokra. Ez a következő nagyon fontos téma.

 

Van valamilyen harmonogram a krasznahorkai vár felújításával kapcsolatban?

 

Nagyon konkrétat nem fogok tudni mondani. A SzNM-nak október 1-jétől van új igazgatója. A múlt héten konkrét tervet beszéltünk végig, hogy hogyan lehet elindítani és felgyorsítani a folyamatokat. Én úgy gondolom, hogy ennek nagyon rövid időn belül látható eredményei lesznek.

 

A harmadik cél pedig a szívemhez talán legközelebb álló Ifjú Szívek státuszának rendezése. Az Ifjú Szivek egyedüli kulturális intézményként a kormányhivatalhoz tartozik. Ez egy nem megfelelő felállás. Ezért át fog kerülni a kulturális minisztériumhoz. Itt a célkitűzés az volt, hogy 2017. január 1-jével kerüljön át, és ez meg is fog valósulni.

 

A Kisebbségi Kulturális Alapot egyesek kulturális autonómiaként harangozzák be, valójában azonban egy új törvényről van szó, mely az alapon keresztül adna nagyobb szabadságot a nemzeti kisebbségeknek.  A jogszabály tervezet jó ideje készült, mint elmondta, a kinevezése után ez is az ön portfóliójába került. Mit lehet róla tudni a jelenlegi állapotában és mikor kerülhet sor az elfogadására?

 

A Kisebbségi Kulturális Alap kapcsán nem tartok attól, hogy a kulturális önrendelkezés szót használjam. Ez mindenképpen az egyik célja és a legfontosabb eleme a törvénynek. Hogy törvényi keretek között valósuljon meg. A tervezet jelen formájában arról szól, hogy adunk egy rendszert, amire a kisebbségi kulturális intézmények saját maguk határozhatják meg a támogatási struktúrát, illetve a támogatásokról is az általuk jelölt képviselők fognak dönteni. Demokratikusan választott testületei lesznek mind a 13 kisebbségnek, tehát nem csak a magyar kisebbségről beszélünk.

 

img_2977
Rigó Konrád

 

Változik az elbíráló bizottságok összetétele? A jelenlegi összetételben ugyanis vannak olyanok, akik személyileg is kötődnek a Most-Hídhoz, családi vonalon a párt magas beosztású állami hivatalnokának családtagja. Amennyiben ez változik, milyen elgondolások alapján?

 

Semmilyen rendszer nem tökéletes. A jelenlegi rendszernek nagyon sok hibája van, amit a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény rendezni fog. A kisebbségek kulturális önrendelkezésének térnyerésével egyértelmű, hogy egy alulról építkező folyamatról beszélünk. Ez hatalmas különbség a jelenlegi rendszerrel szemben.

 

Jelen pillanatban a kormányhivatal vezetője a döntéshozó. A komissziók összetételéről szerintem nem érdemes beszélni, mert ugyanúgy, mint az egyik, úgy a második, harmadik, negyedik oldal is át tudott ültetni a jelenlegi tökéletlen rendszeren belül jelölteket. És pro-kontra meg lehetne találni azokat az embereket, illetve döntéseket, amikben találhatunk kivetnivalót.

 

Mikor várható, hogy mindez teljes létjogosultságával elkezdi a működést?

 

A Kisebbségi Kulturális Alap 2018. január 1-jétől fog kérvényeket fogadni.

 

2017-ben tehát még marad a jelenlegi rendszer, mely eddig a hatalomgyakorlás eszközeként szolgált. Várható, hogy az új alap felállásáig a jelenlegi kisebbségi támogatási rendszer is az Ön hatáskörébe kerül. Néhány napja azt nyilatkozta, hogy célja a pénzosztás körüli szakmaiság erősítése. Mire lehet számítani az eddigi gyakorlathoz képest?

 

Annyiban pontosítanék, hogy mint lehetőségről beszéltem arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi támogatási rendszer átkerülhet a kulturális államtitkársághoz.

 

Igen, mind a két lehetőség egyelőre aktuális, nem született még végleges döntés, hogy a támogatási rendszer, amit majd az Alap fog felváltani, 2017-ben már átkerül-e, és ha igen, akkor milyen stádiumában. Mindkét esetben figyelni fogunk arra, hogy a szakmai döntések legyenek erősek.

 

Az A. Nagy László, kisebbségi kormánybiztos fémjelezte érában több elhíresült, Most-Hídhoz köthető pályázó nyert aránytalanul magas támogatást. E téren mire számíthatunk az Ön vezetése alatt?

 

2018-tól a Kisebbségi Kulturális Alap fogja átvenni, mely közhasznú intézmény, teljesen független. Az aktuális kormányhatalomtól is független intézmény lesz, melynek lesz egy igazgatója, és a választott szervei pedig a kisebbségek által választott képviselők fogják adni többségben. Úgyhogy mindenképpen hatalmas előrelépés lesz.

 

Ön korábban szintén évekig aktív pályázó volt. Mikor adta be az utolsó pályázatát?

 

2013 vagy 2014-ben fejeztem be az akkori tevékenységemet, ennek utána kellene néznem.

 

konrad_kep2
Rigó Konrád.

 

Segítünk. Ahogy azzal korábban a Körképen foglalkoztunk, az Ön által vezetett Novitas Memosaic pályázata 2012-ben volt sikeres 20 ezer euró értékben, mégpedig úgy, hogy az akkori elbíráló bizottság nem támogatta a pályázatot, de az akkori kormánybiztos, A. Nagy László ezt felülírva megítélt 20 ezer eurót. 2011-ben pedig a Kultiplex nevű projektel nyert 34 ezer eurót, mely tételei között volt egy 4 500 eurós reklámozási kiadás is a Paraméter száméra. Hogyan értékeli utólag ezeknek a projekteknek a kifutását, sikerét?

 

Mindkét pályázat egy új, és a piacon akkor hiánypótló szolgáltatást valósított meg. Végeredményük egy olyan online szolgáltatás, amely a mai napig működik. A Szlovák Köztársaság költségvetéséből ezeket a forrásokat kapta, melyeken kívül csakis a saját forrásainkat tudtuk ezekre a pályázatokra fordítani, eredményei a mai napig működnek.

 

A Kultiplex egy kulturális programajánló, ami a szlovákiai magyar programokról ad információt és ezekkel foglalkozik, a Memosaic pedig egy olyan adattár, mely ingyen szolgáltat adatokat mindenki számára, aki különböző szlovákiai magyarsággal kapcsolatos adatokra kíváncsi térképen prezentálva ezt.

 

A Memosaic legnagyobb létjogosultsága ott adódott, amikor az Új Szónak kezdtünk el adatokat szolgáltatni, ez a mai napig így van. Az Új Szó háttéradatbázisát a Memosaic adja.

 

Mennyi a látogatottsága havi szinten most ezeknek az oldalaknak?

 

Erről nekem már nincs információm, mert 2014-ben ezekkel a projektekkel abbahagytam a kapcsolatomat.

 

Milyen kapcsolatban van most a Paraméterrel és az Új Szóval? A Paraméternél kiemelt munkatárs volt, az Új Szóban pár hete még mint publicista szerepelt.

 

Mind a két lapot nagyon sokáig, mint technológiai szolgáltató mi biztosítottuk. A Paraméter születésénél abszolút jelen voltunk minden egyes vonásában, és egy évre rá, miután a portál elindult, az Új Szót is mi alakítottuk olyan minőségű online lappá, ami versenyképes mind kinézetében, mind technológiájában. A tartalmáról sem az egyik, sem a másik lapnak nem tudok nyilatkozni.

 

Említette az Ifjú Sziveket, mely legfőbb céljai között is szerepel. Ezzel egyúttal erős lobbi helyzetbe is kerül az intézmény. Maga a tánckar az egyetlen szlovákiai magyar, állami támogatásból élő együttes. Ön is innen érkezik. Menedzsere volt az együttesnek, az informatikai hátterét is kezelte. A piacon tevékenykedő többi szervezet szempontjából nem fog mostantól túlságosan egy oldalra billenni a mérleg?

 

Nem tudom, hogy a Sziveknek egyáltalán van-e konkurense a szlovákiai magyar piacon. Ugyanis ők az egyedüli hivatásos táncszínház. A szlovák közegben sincs versenytársa, mert olyan jellegű táncszínház, mint amilyet az Ifjú Szivek végez, nincs Szlovákiában.

 

img_3021
Rigó Konrád

 

A napokban került a parlament elé a jövő évi állami büdzsé tervezete, melyben a kisebbségi kultúra támogatására megemelt összeg, 4,5 millió euró van javasolva. Ez mintegy 621 ezer euróval magasabb, mint a jelenlegi keret. Mennyivel több juthat ebből a magyar projektekre 2017-ben?

 

A pontos elosztást még nem tudom megoldani. Ráadásul amennyiben ez a keret a kormányhivatalnál marad, úgy a kérdés őket fogja érinteni. De mindenképpen hatalmas dolog, hogy ennyivel megemelkedett a teljes keret.

 

Aktuális téma az üzembentartási díj (koncessziós díj) emelése, mely turbulenciákat váltott ki a kormánykoalíció tagjainál. Az SNS elnöke, Andrej Danko és a Marek Maďarič vezette kulturális tárca között azóta feszült a viszony. Hol helyezkedik el a kérdésben a Most-Híd illetve a tárca államtitkára?

 

Az üzembentartási díj emelése a kormányprogram része. A két koalíciós partner között feszülő ellentétet nekik kell megoldaniuk.

 

És az Ön álláspontja a kérdésben?

 

A kulturális államtitkárság a kulturális minisztérium része. Ha arra a kérdésre kell választ adnom, hogy több pénz érkezzen-e a kultúrába, akkor azt mondom, hogy igen. A koncessziós díj emelésének kérdése politikai döntés.

 

Milyen az együttműködés Marek Maďaričcsal?

 

Nagyon jó. Nyitott beszélgetéseket folytatunk. Nagyon sok mindenben egyeztetünk. Vannak dolgok, amikben nem értünk egyet, de eddig mindig megállapodásra tudtunk jutni.

 

Mivel lenne elégedett kulturális államtitkárként a választási ciklus végén?

 

Számomra a legfontosabb, ami ezt az egy hónapot érinti, az az eredmény, hogy a kisebbségi kultúrák hatásköreit megkapjuk a kormányhivataltól. Ezek nem merülnek ki egy dotációs rendszerben vagy egy Kisebbségi Kulturális Alapban. Mindez a kulturális minisztériumban létrejövő kisebbségi osztályt fogja jelenteni. Ahol szakemberek dolgozhatnak, meghatározva Szlovákia központi kultúrpolitikáját a kisebbségek irányába.

 

Most olyan stratégiai anyagok születnek, olyan dokumentumok és akciótervek mentén történik a kultúrpolitika, amelyekből hiányoznak a kisebbségi kultúrák. Ez, hogy ha létrejön, – és létre fog jönni ez az osztály, mert erre már született megállapodás, – akkor ezen mindenképpen tudunk változtatni. Ennek az osztálynak a legfontosabb dolga az lesz, hogy ilyen jellegű stratégiai anyagokban jelentősen nagyobb teret kapjanak a kisebbségi kultúrák kérdésköre.

 

Király Zsolt

 

Rigó Konrád 37 éves, Dunaszerdahelyen él. Tanulmányait a pozsonyi Közgazdasági egyetemen végezte, nemzetközi kapcsolatok szakon. 2005 – 2006 között Podstránsky Vladimil, a pénzügyminisztérium államtitkárának asszisztense volt. 2006-tól az online iparágban tevékenykedett, 2014-től az Ifjú Szivek Táncszínház gazdasági és marketingigazgatója volt, 2016-tól államtitkár a kulturális minisztériumban.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!