Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi drogelvonó központ igazgatója véleménye szerint a toluol a szegények kábítószere. Hasonló érzései és tapasztalati voltak és vannak Agócs Attilának, Fülek polgármesterének, aki azonban nem állt meg a tények ilyen szintű megállapítása szintjén, hanem tenni is akar ellene.  Véleményét és meglátásait megosztotta a Körkép.sk-val.

 

Egy üveg toluol alig egy euró

 

A toluol vagy metilbenzol egy színtelen, 111 °C-on forró folyadék, szaga a benzoléra emlékeztet. Erősen párolog.  Közvetlen belélegezve közepesen vagy erősen mérgező. Az agyat és az idegrendszert károsítja, a részegséghez hasonló állapotot, nem ritkán hallucinációkat okoz.

 

 hirdetes_810x300  

Ipari felhasználására szigorú munkavédelmi előírások vonatkoznak. – olvasható többek között a vegyület leírásában. Szlovákiában ennek ellenére a szabadon hozzáférhető anyagok közé tartozik, egy üveg toluol kevesebb, mint egy euróba kerül.

 

toluene-potential-upside-down
A toluol szerkezete. Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Toluol

 

Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi drogelvonó központ igazgatója véleménye szerint a toluol a szegények kábítószere. Hasonló érzései és tapasztalati voltak és vannak Agócs Attilának, Fülek polgármesterének, aki azonban nem állt meg a tények ilyen szintű megállapítása szintjén, hanem tenni is akar ellene.  Véleményét és meglátásait megosztotta a Körkép.sk-val.

 

Honnan a kezdeményezés?

 

Látni kell, hogy a toluol és a szipózás egy általános jelenség, nemcsak a mi problémánk. Az utóbbi hetekben megjelent írásokban, riportokban ezt most sokan Fülekhez kötik, mert mi beszélünk róla. A leszakadó régiókban, ahol nagyobb a munkanélküliség, nagyobb a roma népesség, a főleg mélyszegénységben élő romák aránya, ott ez a jelenség mindenhol jelen van. De nem nagyon beszélnek róla, mert úgy érzik, hogy ez egy „ciki“ téma.

 

Valamikor november tájékán figyeltem fel arra, hogy a füleki városháza közelében fekvő régi utcákban csoportosan szipóznak fiatalok, huszonegynéhány éves fiatal felnőttek kora délutántól egész estig. Akkor kezdtünk el ezzel komolyabban foglalkozni. Összehívtam a városi rendőrséget és a szociális terepmunkásainkat, hogy együtt beszéljük meg, mit lehetne tenni. Felkértem őket arra, hogy figyeljenek jobban erre, térképezzék fel a helyzetet.

 

bm_1229349492szipu1
Szipózás. Forrás: addictus.blog.hu

 

Volt már régebben is ilyen?

 

Igen. Hat évvel ezelőtt Füleken a városi rendőrség biztonsági kamerák segítségével felgöngyölített egy ilyen ügyet. Maga a szipózás nem bűncselekmény. Bűncselekmény viszont az, ha felnőtt ember szipózás céljára toluolt vagy egyéb vegyszert ad gyerekeknek. Akkor a kamerák felvételei segítségével sikerült bebizonyítani, hogy egy felnőtt személy rongyra öntögetve osztotta az utcán gyerekeknek a toluolt. Az illető börtönbüntetést kapott, a gyerekek pedig javítóintézetbe kerültek.  Azt szeretnénk elkerülni, nehogy újra ide fejlődjön a helyzet.

 

Mit tud tenni jelenleg a város?

 

A városi rendőrség, ha szipózókat lát, megszólítják őket és felírják az adataikat. Ha kiskorúak is vannak a környezetükben akkor azokét is. A szociális munkásaink pedig ezután családról családra meglátogatják őket. Beszélgetnek velük, az idősebb családtagokkal is, próbálva őket meggyőzni arról, hogy hagyják abba, elmondva, hogy mi lehet a következménye, ha ezt nem teszik.

 

Vannak követendő példák?

 

Elkezdtem foglalkozni a jogi háttérrel is, azzal, hogyan lehetséges az, hogy ez az anyag ilyen könnyen hozzáférhető. Arra jutottam, hogy Csehországban szigorúbbak a feltételek, mint nálunk. Ott a Környezetvédelmi Minisztérium tartja nyilván a veszélyes vegyi anyagokat. A 2004-es listát 2005-ben szigorították és hozzáigazították egy Európa Uniós irányelvhez, amely arról szól, hogy a toluol káros az egészségre és a környezetre, ezért korlátozni kell a forgalmazását.

 

A szabad kereskedelembe Csehországban ma nem kerülhet toluol. Csak az vásárolhatja meg, aki valamilyen vállalkozói tevékenységet igazoló dokumentummal bizonyítani tudja, hogy ezzel dolgozik.

toluol_toluene_tolueno
Toloul dobozban.: Forrás: www.restaurarconservar.com/Toluol-Toluene-1L

 

És nálunk?

 

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztossal Szlovákiában is ezt szeretnénk elérni. Sokan szkeptikusak, többek között az addiktológusok, tehát azon szakemberek egy része is, akik a szenvedélybetegekkel foglalkoznak. Azt mondják, hogy ha nem lesz ez a szer, akkor majd valami más lép a helyébe.

 

Én viszont azt mondom, hogy ezt a két irányt, tehát a közösségben folyó szociális munkát és a vegyszerek tiltását párhuzamosan kell művelni. A toluol viszonylag monopol helyzetben van. Először úgy 10-12 évvel ezelőtt hallottam azt, hogy a mélyszegénységben élő helyiek, gyerekek és fiatalok, tehát  alap- és középiskolások nyúlnak ehhez a szerhez. A javasolt intézkedés szerintem legalább egy időre megzavarná a hozzájutást ehhez a függőséget kiváltó anyaghoz.

 

Szlovákiában a Gazdaságügyi Minisztérium vezeti a veszélyes anyagok listáját. El kell érni, hogy ők is hajtsák végre a jogharmonizálást az említett uniós irányelvvel.

 

Nyilvánvaló, hogy nagy csodákat nem lehet várni. Talán az addiktológusoknak is igazuk van abban, hogy ettől egy csapásra nem fog megváltozni a helyzet, de mi éppen emiatt folytatjuk és mélyítjük el a terepmunkát.

 

Mik a tapasztalataik?

 

Az érintettek azt mondják, hogy ha kapnának munkát, akkor minden megoldódna. Ez azonban nem teljesen így van. A szociális munkásaink tapasztalataiból úgy látjuk, hogy nincs törekvés közöttük még arra sem, hogy közmunkásnak jelentkezzenek. A családlátogatásoknál megtörtént, hogy elmondták, ha lenne munkánk, nem történne meg ez. A kérdésre, hogy „próbáltál-e már munkát szerezni“ a válasz az volt, hogy persze, de még „söprögetni sem vesznek fel“. A szociális munkások ott helyben felhívták a koordinátorokat, akik elmondták, hogy az illető még közmunkára sem jelentkezett sohasem.

toluol
Kép: sme.sk

 

Ez így egy eléggé elvarázsolt kör, de hiszem, hogy apró lépésekkel, közösségi aprómunkával el lehet érni valamilyen eredményeket.

 

Tudnak ilyen esetekről iskolai szinten is?

 

Most nincsenek, de már hallottunk olyanról, hogy a gyerek beszipózva ment be. Úgy tűnik, hogy vannak olyan esetek, amikor iskolakerülő gyerekek iskolaidőben járkálnak a városban beszipózva. Ilyenről van feljegyzése a városi rendőrségnek is. A szociális munkások megvizsgálják ezeket a szálakat is, beleértve az érintett iskolákkal való kapcsolatfelvételt is.

 

Lesz egy munkatalálkozó, melyen ez a téma is szerepelni fog…

 

Január 11-re a romaügyi  kormánybiztos összehívott Fülekre egy munkatalálkozót a regionális irodák alkalmazottainak. Meghívást kapnak erre a régió gyermekvédelmi illetve a közegészségügyi hivatalának alkalmazottai is, akik a problémát ismerték ugyan, de a mértéke meglepetésként érte őket.

 

Úgy gondoljuk, hogy kerekasztaloknál kellene megbeszélni azt, hogyan lehet hatékonyan fellépni a jelenséggel szemben. Átgondolva a helyzetet látható vált, hogy a leginkább érintett, legszegényebb rétegek elsősorban a romák köréből kerülnek ki, akik nem tudnak kikeveredni a helyzetükből. Meggyőződésem, hogy nekünk a mindenfajta hivatalokon keresztül meg kell próbálnunk segíteni.

Puntigán József

Nyitókép: A szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!