Jelenleg négy, a felvidéki magyarokat megszólító, többségében magyar politikai tömörülés létezik. Az MKP struktúrája, hálózata, egyes polgármesterei azonban már az ötödik párt, az Összefogás számára dolgoznak a szükséges 10 ezer aláírás mielőbbi összegyűjtéséhez

 

Hogy milyen hatalomátmentés zajlik a háttérben, arról napok óta cikkezünk (itt, itt és itt). E folyamatok egyik oldalszereplője az Új Egység Mozgalom is, mely szintén előkelő helyekre pályázik a választási listák valamelyikén.

 

A hivatalosan a napokban megalakult Mozgalom kedden felhívással fordult a szlovákiai magyar szervezetekhez. Szeptember 9-re, etnikai konzultációra hívta össze a felvidéki magyarság képviselőit.

 

 hirdetes_300x300  

A mozgalom vezetőjével, Samu Istvánnal készült interjúnkban a következőkről olvashatnak:

 

– Mi a célja a szervezetnek, hányan vannak és kiket képviselnek?

– Hogy látja Duray Miklós szerepét?

– Mi a véleménye Csáky Pál kritikájáról?

– Hogy viszonyul az Összefogás néven új pártot alapítókhoz?

 

Miért éppen most?

 

70 nap van hátra, nagyon rövid idő, hogy egyáltalán indulhasson egy szélesebb összefogás a választáson. Valódi szándék az összefogásra úgy tűnik nincsen, pártjaink és az újabb kezdeményezések csak buborékokat eregetnek és kivárnak, miközben napról napra távolabb kerülünk a tényleges összefogás lehetőségétől.

 

Nincs meg az a tisztánlátás és szerénység egyik tényezőben sem, amely nem abból indul ki, hogy én ülök a kormánynál, ti üljetek fel a járműre. Ez a látszólagos nyitottság önzést és bizalmatlanságot takar.

 

 

Az Új Egység felhívása éppen ezen akar túllépni, összehívja a politikai tényezőket, hogy együtt, megegyezéssel indítsák el a közös cél járművét, nem egyik másik kezdeményezés már elindított járművére invitálni a többieket

 

Augusztus 31-én már szervezett egy fórumot az Új Egység Mozgalom. Meghívásukra akkor a politikai pártok nem reagáltak. Ön szerint most más lesz a helyzet?

 

Az MKP reagált rá. Akkor kimentették magukat előtte való nap, elfoglaltságra hivatkozva. Több pártot az internet adta lehetőségek alapján próbáltunk meghívni – tehát nem személyesen, de nem reagáltak, bár ettől függetlenül a meghívó nyilvános volt, tehát tudtak róla.

 

Mi egyszerűen úgy érezzük, nem veszik komolyan, hogy az Új Egység Mozgalom tényleg alulról építkezik, vagyis érdemes meghallgatni a véleményünket, javaslatainkat, mert közel vagyunk a polgárokhoz, mi valóban közöttük éljük a hétköznapjainkat. Reméljük, ebben a szinte reménytelen helyzetben, több alázattal állnak hozzá a felhívásunkhoz, a felvidéki magyar érdekképviselet megvalósításához, és megértik, hogy mindenkire szükség van a valódi összefogáshoz, az eredményességhez.

 

Kiket képvisel valójában a szervezet és hány tagjuk van?

 

Mi társadalmi mozgalomként határozzuk meg önmagunkat. Ez azt jelenti, hogy nem csak közösségépítő rendezvényeket akarunk szervezni az atomizálódott felvidéki társadalomban, hanem egyfajta kontrol szerepet is szeretnénk betölteni a politikai és a társadalmi közélet felett. Ez hiánycikk volt eddig a Felvidéken.

 

A szakmai szervezetek, kulturális egyesületek csupán szűk szakmai és kulturális célok megvalósítására fokuszáltak. Ezt felismerve, egy olyan igényt, hiányt próbálunk betölteni, kielégíteni, amely jobban odafigyel a vidéki társadalmi folyamatokra, az egyszerű emberek gondjaira, elvárásaira. Azokat szolgálva és nem felülről diktálva nekik, akikről megfeledkeztek az utóbbi 30 évben.

 

Jelenleg Királyhelmectől Pozsonyig sikerült sejteket szervezni néhány hónap alatt, mintegy száz emberünk gyűjti a mozgalom tagjait, népszerűsíti programunkat országszerte.

 

Gútán, Duray Miklós is felszólalt, majd az általa vezetett SZaKC hírportálja, a Felvidék.ma szalagcímben sietve azt írta, az Új Egység egy másik kezdeményezést, az Összefogást támogatja. Pontos volt ez a cím a hírportál részéről?

 

Majdnem pontos. Azért írom ezt, mert egy szalagcímbe nehéz belesűríteni a teljes nézetünket ez ügyben. A cikkben kifejtik, hogy mire is gondoltunk ezzel kapcsolatosan, mi a véleményünk. Minden erőnkkel támogatjuk az összefogást, kisbetűkkel. Másodsorban az Összefogás Politikai Mozgalmát, amennyiben partnernek tekintik az alulról induló szerveződéseket, a mi mozgalmunkat is. Szerencsésebb lett volna, ha mindjárt elsőnek minket keresnek meg, ha már alulról szerveződésekről beszélünk, és közösen indítottuk volna az aláírásgyűjtést.

 

Duray Miklós az Új Egység Mozgalom fórumán. Kép: Facebook

 

Visszatérve, a támogatás kérdéséhez, abban az esetben számíthatnak ránk, ha a felvidéki magyarság általunk képviselt megmaradásának nyolc alapelvét legalább elfogadják, ha magukénak nem is érzik.

 

Ön az említett cikk címével kapcsolatban később helyreigazítást is tett saját közösségi oldalán, miszerint a támogatás csak akkor érvényes, ha az Összefogás képes felvállalni az Új Egység Mozgalom elveit.

 

Így van. Pontosan megfogalmaztuk, hogy mit tartunk fontosnak ennek kapcsán.

 

Csáky Pál tegnapi kijelentése, miszerint nem tartja hatékony kezdeményezésnek az Új Egység Mozgalmat, és kritizálta Duray Miklóst is, amiért az az MKP tagjaként részt vett az Önök fórumán. Mi erről a véleménye?

 

Nem szeretném Csáky Pál reakcióját minősíteni. Nem tudom mire gondolt, a hatékonyság kapcsán. Sokszor a negatív minősítések, a spirituális világban visszaszállnak, a politikai kommunikációban öngólt eredményeznek. Arra gondolok, hogy Csáky Pálnak először az MKP háza táján kéne söpörnie a hatékonyság megvizsgálása kapcsán. 🙂

 

Mert nekem a hatékonyság hiánya kapcsán az elmúlt három év jut eszembe az MKP-val kapcsolatosan, belső emberként sajnos tapasztaltam azt. Szóvá is tettem elnökségi üléseken, talán ez is lehetett a „baj” velem, hogy szembesítettem ezzel az MKP-ban vegetáló embereket és a párt bizonyos struktúráit.

 

Duray Miklós egy nyílt fórumon vett részt, nem az ÚJ Egység tagjaként, hanem magánemberként! Ezért inkább köszönet járna neki, mert még mindig érzékeny a felvidéki sorskérdésekre, társadalmi történésekre. Minden felvidéki politikusnak ott kéne lennie az ilyen rendezvényeken, ütköztetni az elképzeléseket, meghallgatni az embereket. Kár, hogy Csáky Pál nem jött el, annak ellenére, hogy meghívtuk. Ez jelzi, ki hogy áll hozzá az alulról építkezéshez.

 

Ha már alulról építkezés. Önök pénzügyi csoportok és oligarchák nélküli magyar egységet hirdettek. Az Összefogás tagjai között viszont ott van Zászlós Gábor liberális nagyvállalkozó, a kezdeményezéssel pedig a jelek szerint Világi Oszkár is szimpatizál. Hogy felel meg mindez az Önök elveinek?

 

Igyekezünk pragmatikusan, jóhiszeműen kezelni ezt is. Személy szerint nem ismerem közelebbről a két személyt, csak szóbeszédekből. Reméljük, ők is érzik, hogy a közösségi megmaradása a tét! Ha nem lesz olyan önálló, a társadalom bizalmát élvező etnikai érdekképviselet, amely nem csak a 2020-as választásokra határozza meg magát, akkor a felvidéki magyarság asszimilációja megállíthatatlanul és rendkívül gyorsan megtörténik.

 

Úgy tudjuk, hogy az Új Egység Mozgalom képviseletében befutó helyekről tárgyalnak más kezdeményezésekkel, közéleti szereplőkkel. Samu István indulni fog a következő parlamenti választásokon?

 

Nem tárgyaltunk ez idáig helyekről, listákról. Ami engem illet, annyit tudnék hozzáfűzni, hogy 2016-ban az ötödik helyen indultam az MKP listáján, közel hatezer karikát hoztam, tehát ha az MKP bejutott volna, ma a parlamentben ostoroznám többek között, a környezetromboló és az emberi életre káros dán sertéstelepek vészes terjedését.

 

Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egy hiteles, új arcokat felvonultató listát erősítsek nem csupán személyemmel, hanem elkötelezett munkámmal. Még nem vagyok negyven éves… miért is ne!

 

Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.