Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Az emberek sok esetben azt hiszik, a cicomázott dolgok a szépek. Vannak, akik az egyre több helyen felbukkanó piros karkötő hatásának bűvöletében töltik mindennapjaikat.

 

Minderről, s tevékenységéről a kreatív alkotóművészt, Kasznár Pál Dénest (közismertebb nevén Kasznár Palika) faggattuk. Munkásságára a termelői piacokon figyeltünk fel.

 

 hirdetes_300x300  

A fiatal és egyre népszerűbb kézműves a színek árnyalatait használja fel a karkötő készítése soráns. Minden egyes darabot nagy kedvvel készít.

 

A látványosság alatt nem mindig a túldíszített karkötőt kell érteni. Mi a véleményed erről?

 

A minimalista stílus az 1960-as, 1970-es évek Amerikájából származik. Alapfeltétele, hogy „a kevesebb több”. Az ékszerek egyszerűek, formaviláguk letisztult. Nem jellemző rájuk a hivalkodás, a díszítettség, mégis eleganciát sugároznak. A minőség fontos a textíliák és a kiegészítők esetében is.

 

 

Honnan jön az ihlet, miből merítesz tippeket?

 

Egy karkötő elkészítését sokszor a lelkiállapotom határozza meg. Gyakran nyerek ihletet egy fotozás során a természetből, vagy akár zene hallatán. Az ásványékszereket sem a gyógyhatásuk alapján készítem, hanem az említett inspirációk hatására. Bár megvallom, készítésük számomra egyfajta ” lelkirehabbá” (lélek-rehabilitáció – szerk. megjegyzés) vált.

 

 

Miért kezdted el a karkötőkészítést?

 

Már kiskorom óta vonzódtam a kreatív alkotóművészethez. Miután többször csalódtam a megvásárolt ékszerek minőségében és kivitelezésében, elhatároztam, hogy készítek magamnak. Igazság szerint egyidőben a művészettel érdekelt maga az üzlet is…s így összekapcsoltam a két dolgot.

 

 

Egyre többen vannak, akik babonából viselnek piros karkötőket. Te hogy vélekedsz erről?

 

A piros a szeretet, szerelem, a szenvedély színe. Piros a vér, így az élet színe is. A piros színt sajnos az ezoterika és babonaság kultusza is felhasználja és különös erővel ruházza fel a piros karkötőt. Jómagam nem hiszek a babonában. A karkötő, amit készítek, nem bír varázserővel. Nem varázskarkötőket gyártok, hanem designer-ékszereket.

 

 

Közeleg a karácsony. Készítesz a szép ünnep alkalmából külön témájú karkötőt?

 

Advent alkalmával az emberek nem keresnek különösebben „adventjellegű” karkötőt. Keresik a maguk, illetve szeretteik színvilagának legmegfelelőbbet.

 

 

Köszönöm a beszélgetést, minden jót kívánunk.

 

Én is köszönöm a lehetőséget. Szeretetteljes ünnepet kívánok mindenkinek.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.