Nyitókép: Fotó: Youtube / Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület

 

Négy évvel ezelőtt számos hírportál megszellőztette, hogy ukrán címert készülnek felállítani Munkács várában a turulmadár helyére. Most úgy tűnik, hogy még az Ukrajnában dúló háború sem akadályozza meg a város vezetőségét abban, hogy a galád tettet elkövessék. A hét millenniumi emlékmű egyikeként felállított munkácsi turulszobrot a csehszlovák hatóságok 1924 decemberében bontatták le. A csehszlovák hatalom a munkácsi várat kaszárnyává alakította át, s ekkor rombolták le a turulmadaras emlékoszlopot.

 

A feljegyzésekből megtudhatjuk, hogy az emlékmű annyira masszív volt, hogy a csehek októberben elkezdték a bontást, és csak december 17-én végeztek a munkálatokkal. Ez a művelet abban az időben 124 ezer koronájába került a prágai kincstárnak. Nyolcvannégy év után, 2008-ban került újra vissza a munkácsi vár bástyájára a bronzból készült milleniumi turulszobor. A visszaállítási költségeket Pákh Imre nagyvállalkozó finanszírozta, aki ismert a Munkácsy-gyűjteményéről.

 

Az előzményekről Dupka Görgy kárpátaljai történész azt írta annak idején, hogy „A Kárpátaljai Megyei Tanács 2007. október 23-án, a magyarság nemzeti ünnepén megtartott ülésén mi, magyar képviselők mély megdöbbenéssel hallgattuk a Képviselő Úr által felolvasott beadványt, amelyben arra kérte a megye vezetőségét, hogy foganatosítson intézkedéseket arra való tekintettel, haladéktalanul állítsák le a munkácsi várban helyreállítandó Turul-emlékmű építési munkálatait. A beadványban azt hangoztatta, hogy a turul egy idegen állam jelképe, amely az egykori horthysta állam jelképe, fasiszta szimbólum is egyben, ezért nincs helye Ukrajnában.“

 

A kárpátaljai Lőrincz P. Gabriella a rombolás hírének hallatán könnyekkel küszködve válaszolt a Körkép kérdéseire.

 hirdetes_300x300  

 

Munkács városának vezetői milyen megfontolásból döntöttek úgy, hogy a turulszobrot Ukrajna címerére cserélik fel?

 

Semmi magyarázat, csak egy Facebook-bejegyzés és egy újságcikk. De nem kell sokat gondolkodni, hogy miért döntöttek így. A magyar nép szabadságának jelképe a szobor. A zászlót már korábban lecserélték, lassan eltörlik az emlékezést is, vagy betiltják.

 

Az ukrán címerre cserélik a munkácsi várban lévő turulmadarat

 

A szobor eltávolítása mennyire érinti érzékenyen a Kárpátalján élő magyarokat?

 

Úgy hiszem, hogy nem csupán az ott élő magyarokat, de minden magyart érzékenyen érint a szobor lecserélése. Nem ez az első, és sajnos, nem is az utolsó ilyen cselekedet a magyar nép ellen.

 

Ukrajna erőszakos, épp ezzel az erőszakos ukránosítással sodorta magát a jelenlegi helyzetbe. Mélységesen sértő cselekedet, hiszen mindenki tudja, hogy Magyarország nem csupán támogatja az Ukrajnából menekülőket, de az ott maradtaknak, nemzetiségtől függetlenül élelmet, vizet, gyógyszereket, ruházatot stb. biztosít.

 

Annyi mindent lehetne említeni, például a neves ukrán költő, Sevcsenko beregszászi szobrának felállítása is Magyarországnak köszönhető.

 

Potápi: megdöbbentő és felháborító a munkácsi vár magyar turulszobrának eltávolítása

 

Az emlékmű a várral együtt Munkács legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága. Ez a tény sem akadály a rombolásra?

 

Az ukránok 2014 óta nagyon megváltoztak, Kárpátalján is. Nem csupán úgy néztek a várra, mint egy egykori magyar várra, hanem mint egy csodás ukrán létesítményre. Büszkén jelentették ki, hogy Ukrajnában minden és mindenki ukrán, és mindig is az volt. Addig mondogatták ezt, amíg maguk is elhitték. S most, a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottság arról döntött, hogy Ukrajna címerére cserélik le a turulmadaras emlékművet a munkácsi várban.

 

A rombolást kicsinyes, magyarellenes kirohanásnak kell érteni? Magyarország “katonai erejét jelképező” turulnak el kell tűnnie?

 

Senki nem gondolt harcra, katonaságra, ha a turulmadaras emlékműre nézett, csak a történelmünk egy szeletére, arra, hogy valamikor magyar föld volt Kárpátalja. Senki nem érti, hogy miért ez az agresszió, hiszen a kárpátaljai magyarok békések, befogadóak, mindenből bőségesen kiveszik a részüket. Magyar fiúk halnak meg Ukrajnáért. Tudtuk, hogy meg fog történni, de, hogy épp ebben a helyzetben ilyen kicsinyes bosszúval élnek, szinte hihetetlen. Nincsenek szavak.

 

Péntek reggelre (október 14.) az ukránok már el is távolították a szobrot

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.