Nyitókép: karpat.in.ua

 

A félelmek, hogy villany és gáz nélkül maradunk a télen, számunkra szerencsére eddig még csak félelem maradt, de Ukrajnában ez már valósággá vált, így a tél közeledtével. Egyre hosszabb időre szűnik meg az áramszolgáltatás, vagyis esténként gyakran borul sötétség a házakra. Erről a kaotikus helyzetről kérdeztük a Beregszászon élő Shrek Tímeát, aki bevallja, hogy a hosszantartó sötétségben már gyakran elsírja magát, és csak egyet tud tenni, mégpedig imádkozni.

 

Számítottak a hosszan tartó áramszünetre?

 

Nem, senki sem számított rá, a nyarat szinte mindenki azzal töltötte, hogy megoldást talájon arra az esetre, ha megszűnik a gázszolgáltatás. Nagyon sokan döntöttek a villamos energiával való fűtés és a fatüzelés mellett. Hogy esténként ne üljünk koromsötétben a lakásban, alkalmazkodunk a helyzethez, napelemes lámpákat, gyertyákat szerzünk be magunknak. A fagyasztók pedig szerencsére tartják a hideget.

 hirdetes_300x300  

 

Családi házban laknak, önöknél milyen lehetőségek vannak a fűtésre?

 

Nekünk mondhatom azt is, hogy szerencsénk van, mert a vályogházunk jól tartja a meleget. Ha van áram, a kazánt a maximumra állítjuk, felfűtjük a házat annyira, hogy sokáig ne érezzük bent a hideget.

 

Sikerült beraknunk a szobába egy folytonégőt is, vagyis egy vaskályhát, vagy ahogy nálunk hívják, burzsujkát. Sajnos, a faanyag is nagyon drága, sőt hiánycikk.

 

Van még tartalékunk abból, amit évek alatt gyűjtöttünk, így, ha rosszabb lesz a helyzet, áttérünk a fatüzelésre.

 

Mi a helyzet a tanintézetekben?

 

Az óvodák, iskolák még nagyjából működnek, viszont, ha az adott körzetben éjjel nincs áram, akkor az intézményekben másnap nem fogadják a gyerekeket, hiszen a falak kihűlnek, vagyis nem megfelelő az épület arra, hogy a gyerekek ott tartózkodjanak.

 

Fotó:  Shrek Tímea Facebook oldala

 

Sokszor van kényszeres áramszünet Beregszászon?

 

Igen, a rakétatámadások miatt sajnos sokszor, a minap is 18 órán keresztül voltunk villanyáram és fűtés nélkül. Utána 4 órára bekapcsolták, majd újabb 12 órát voltunk kénytelenek nélkülözni.

 

Miként tudják átvészelni az áramszünetet például az üzletek?

 

A nagyobb üzletekben generátorokkal oldják meg az áramkimaradást, de ennek is megisszuk majd a levét, ugyanis az üzemanyag drága, s ez elengedhetetlenül áremelkedést fog előidézni az üzletekben.

 

A pékségek működnek?

 

Vannak helyek, ahol egyáltalán nem működnek a sütödék, mert napokig nincs áramszolgáltatás, vagy ha jó esetben pár órát van is, az nem jelent vigaszt a pékeknek. Jelen pillanatban még nincs hiánycikk semmiből, a pékáruból sem, mert, ha az egyik cég nem tud sütni, a másik megsüti a dupláját, vagyis valahogy megoldják.

 

Kicsi gyerek van a háznál, mennyire viseli nehezen a megpróbáltatásokat?  

 

Ezt a helyzetet, amiben élünk, sem a gyereknek, sem a felnőttnek nem könnyű elviselni.

 

Most már mi is a hátunkon érezzük itt. Kárpátalján, hogy mi az a háború. Kislányunk jó gyerek, nincs rá panaszunk, csak a sötét estéket viseli nehezen, mert ilyenkor unatkozik.

 

A sziréna hangját sem könnyű hosszú távon elviselni, bár ő ebből még sok mindent nem ért, csak mi, felnőttek. Soha nem tudhatjuk, mikor csapódik be ide is egy lövedék. Egyenlőre még minden elviselhető, minden megoldható, csak rosszabb ne legyen.

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!