Nyitókép: Pandy Péter Fb-oldala

 

Ismeretlenül került a nagypolitikába, majd került váratlanul, egyes hidasok távozása után a Szövetség-Aliancia Országos Tanácsának élére. A pozíciót ugyanis a Most-Híd platform tölti be.

 

A Királyhelmecen élő friss megyei képviselő foglalkozását tekintve ügyvéd. A távozó hidasok ugyan mindent megtettek, hogy minél több távozót csábítsanak el magukkal és ő is kapott ajánlatot, de inkább maradt, mert a Szövetségben találta meg azt, amit keresett. Ennek részleteit is kifejtette portálunknak.

 

 hirdetes_300x300  

Pandy Péterrel, a Most-Híd platform vezetőjével, a választási lista második helyén induló politikussal a párt legutóbbi Országos Tanácsának ülése után beszélgettünk.

 

Interjúnkból kiderül:

 

– Milyen eredményre számít a parlamenti választásokon?

– Milyen hibát követett el a párt a megyei választások után?

– Mivel tudja segíteni a Most-Híd platform a parlamenti bejutást?

– Mi a véleménye a platformok megszüntetéséről?

– Miért nem távozott az áruló hidasokkal?

– Hogy látja a szintén bodrogközi Gyimesi Györgyöt?

– Milyen értéket jelent számára a Szövetség?

– Mi a véleménye Világi Oszkárról?

– Mit jelent a felvidéki magyar testvértelepülési rendszer?

 

Második lesz a listán. Milyen eredményre számít?

 

Én hiszek abban, hogy a Szövetség bekerül a parlamentbe. Ebben biztos vagyok. Állításomat arra alapozom, hogy nevünkben is benne van: magyarok, nemzetiségek, régiók. A megyei választások egyértelműen bebizonyították azt, hogy a régiókban nagyon erősek is tudunk lenni, ha összefogunk és megteszünk mindent annak érdekében, hogy az emberek érdekeit kellőképpen, kellő formában és alázatossággal tudjuk képviselni.

 

 

A megyei választások eredménye azt is bebizonyította, hogy a legtöbb karika, szavazat pártszinten a Szövetségre volt leadva. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan alap, amire lehet építeni. Sajnáljuk azt, hogy októbertől nem lett kontinuálisan folytatva a kampány, az emberekkel való kellő kommunikáció.

 

A belső viták ezt más vágányra terelte. D bízom benne, hogy azután, hogy rendeződtek a soraink, kellő energiát, tudást és alázatosságot tudunk belerakni a kampányba ahhoz, hogy az emberek számára hihető és pozitív értékeket tudjunk átadni.

 

Ami a saját eredményét, várható karikák számát illeti, milyen eredményre számít? Mégis csak az egyik húzóerő, második helyen van a listán.

 

Ismét visszatérnék a megyei választásokra, bár nyilván a két választási forma nem azonos, de optimizmusomban abból indulok ki, hogy a Bodrogözben, ahol lényegében a Tőketerebesi járás szintjén 22-23 százalék a magyarság aránya, sikerült 7-8 ezer szavazati aránnyal bekerülnünk a megyére. Ha megpróbáljuk ezt a munkát, eredményt kiszélesíteni egész szlovákiai szinten, úgy gondolom, hogy el lehet érni ennél jóval szebb eredményt is.

 

Nyilván mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez megtörténjen. Egyedüli megoldásként azt látom, hogy regionálisan is fel kell sorakoznunk és minden régiónak be kell hozni a saját szavazati lehetőségeit. Itt tényleg arról lesz szó, hogy sok kicsit kell majd összeadni. Ami remélhetőleg több tízezer szavazatot fog majd jelenteni. Ennek alapján hiszek abban, hogy a 150-160 ezer szavazatot össze lehet hozni.

 

A Most-Híd platform részéről konkrétan mire lehet számítani a kampányban? Említette, hogy sajnálja, hogy nem folyatódott a megyei és önkormányzati választásokat követően az addigi kampány?

 

Szeretnénk egységes vizualizációt és feltöltést is sugallani. Nem igazán arról akarunk beszélni, hogy még mindig platformok vannak. A kampányt a Szövetségre fogjuk építeni, a Szövetség színeire, programjára. Úgy gondolom, hogy a platformok közötti esetleges értékrendbeli különbségeket csakis mint pozitívumot szeretnénk kiemelni. Hiszen nem is érezzük úgy, hogy ez valamilyen konfliktust vagy feszültséget eredményezne.

 

 

 

Az Ön részéről tehát a platformok megszüntetése is felmerülhet a választások után?

 

Nem zárom ki, sőt, a magánvéleményem az, hogy ennek előbb-utóbb meg is kell történnie.

 

Ön ugyanabból a régióból származik, ahonnan Gyimesi György is, aki függetlenként indul. Milyen a viszony önök között? Milyen együttműködésre lehet számítani a kampányban a régió képviseletében?

 

Gyimesi György személye elég sok vitát eredményezett az elmúlt hónapokban. Ez volt a hivatalos oka is annak, hogy pár ember kilépett a Híd platformból. Személy szerint nem ismerem olyan szinten, hogy véleményt tudjak alkotni. Párszor találkoztunk az elmúlt időszakban.

 

Parlamenti képviselőjelölt vagy? Médiafelületet keresel? Személyre szabott ajánlattal készültünk!

 

Abból kell kiindulnunk, hogy egy hajóban evezünk, egy szekeret húzunk. Egységesen kell elérnünk azt, hogy be tudjunk kerülni. Bízok abban, hogy Gyimesi úr személye is meghozza a tőle elvártakat. Megvan annak a reális esélye, hogy a picit másként gondolkodó választókat is meg tudjunk így szólítani. Rengeteg magyar nemzetiségű magyar szavazó szavazott szlovák pártokra, aminek megvannak a kellő okai.

 

Önreflexióval kell bírnunk. Bízom benne, hogy az emberek azért belátták, hogy magyar érdeket csak úgy lehet képviselni, ha az szívből jövő elkötelezettséget jelent.

 

Ön miért nem távozott egyes hidasokkal együtt?

 

Egyrészt nem értettem egyet azzal amit mondtak, gondoltak. Nem értettem magát a vitát sem. Sőt, ki merem jelenteni, hogy nem hiszem el, hogy kizárólagosan Gyimesi György személye volt a fő ok a távozásukra.

Hanem?

 

Úgy gondolom, hogy ez el volt döntve. Nem tudom a tényleges okot, hátteret. De ha megnézzük azokat a lépéseket, nyilatkozatokat, akkor úgy gondolom, hogy ez egy hamarabb eltervezett, megírt forgatókönyv volt. Még ha megalapozott konfliktus is lett volna, akkor sem tartottam volna helyesnek, hogy egy ember miatt szétverjék a magyarságot. Főleg azután, hogy a megyei választások eredménye egyértelműen bizonyította azt, hogy ez az igény megvan.

 

Mi is nagy kérdőjelekkel mentünk a megyei választásokra. De sikerült megduplázni az addigi szavazataink arányát.

Ez a Bodrogközben is érvényes?

 

Igen. Történt ez akkor, amikor nem számítottunk rá. Egyértelmű, hogy a Szövetség koncepciója egy működő projekt. Azért is maradtunk, mert úgy érezzük, hogy ez egy kötelezettség is a választók felé, akiktől megkaptuk a bizalmat, amivel óvatosan kell bánni, értékelni kell és áldozatos munkával bebizonyítani, hogy méltók vagyunk arra, hogy ezt az eszmeiséget tovább tudjuk vinni.

 

Ön személy szerint szintén kapott ajánlatot, felkérést a távozóktól?

Mindenki kapott, én is kaptam, igen.

 

Tehát az, hogy maradt, a válasz arra, hogy több perspektívát lát a Szövetségben, mint abban a projektben, amit ők építenek jelenleg?

 

Nem is igazán perspektíva szempontjából ítélném meg a kérdést, bár bízom benne hogy igen. A fő ok az a pozitív eszmeiség, érzés volt, ami az elmúlt időszakban kialakult a Szövetségben.

 

Érzem azt a tartalmi feltöltődést is, ami a párt szempontjából fontos. Kell, hogy legyen egy tartalmi, érzelmi út, vizualizált jövőkép ahhoz, hogy ezt meggyőződésből tudjuk csinálni. Nekem ezt a Szövetség megadta. Úgy érzem, hogy ez egy pozitív út.

 

Ön érdeklődik a DAC iránt, fel is bukkan meccseken. Gyimesi említette, hogy a választásokat és a meccset nem lehet a VIP-ből megnyerni, hanem a B-középből. Hogy látja ezt a kérdést, tekintve, hogy általában a VIP környékén bukkan fel.

 

A DAC kérdés érdekes téma. A MOL Arénába Világi úr korábbi meghívására reagálva szerveztünk népes szurkolótábort. Ami a DAC-ban a focin kívül és érzelem szintjén megfogott, az a hatalmas közösségépítő ereje. 11 500 emberrel együtt énekelni a Nélküledet (szerk. megj. a legutóbbi DAC-Slovanról beszélünk) felejthetetlen élmény.

Pandy Péter a DAC VIP-ben Világi Oszkár felvidéki magyar oligarchával. Kép forrása: PP Fb-oldala

Remélem, hogy ez a kommunikációs forma működni fog. A regionális probléma megoldására be kellene indítani a Felvidéken belüli a régiók közötti együttműködést. Nem találkoztam élő példával, ahol ez működne. Királyhelmecnek is van testvérvárosa Erdélyben, Kárpátalján, de nem tartjuk a kapcsolatokat például Dunaszerdahellyel. Erre a gondolatra lehetne építeni a regionális problémák megoldása szintjén. Mert hogy tudunk magunkon segíteni? Csak úgy, ha saját pozitív példáinkról kölcsönösen tájékoztatjuk egymást.

 

Tehát egyfajta felvidéki magyar testvérvárosi, testvértelepülési kapcsolatrendszert szeretne kiépíteni és felfejleszteni?

 

Akár. Azt, hogy mit kezdtek el Komáromban, mi az ami ott működik, nálunk miért nem, mik a helyi specifikumon, stb. Lehetne ilyen kommunikációt elkezdeni. És érdekes, hogy épp a DAC kapcsán alakult ki egy ilyen barátság.

 

Ha már a DAC-nál tartunk, hogyan ítéli meg Világi Oszkár befolyását, szerepét a felvidéki magyar politikán belül? Annak kapcsán is kérdezzük, hogy az Összefogás platform tagjának, Mózes Szabolcsnak a meghívására egy pozsonyi fórumon Világi keményen kritizálta Gyimesi Györgyöt és Forró Krisztián pártelnököt is?

Nem kommunikáltam vele politikai témáról. Az ő tevékenységét, karrierjét, politikai múltját Királyhelmecről pozitívan értékelem. A felvidéki magyarság szempontjából lehet egy példakép is ilyen szinten. Hallani mindenkire jót is, rosszat is, nem tudom megítélni, hogy politikailag mozgat-e vagy akar-e. Személyem iránt eddig nem volt ilyen kommunikáció.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!