Nyitókép: Archív

 

A Szövetség-Aliancia 18-as listájának 30. helyén szereplő jelölttel a választási kampány eddigi tapasztalatairól, közhangulatról, bejutási esélyekről, a magyarlakta régió kihívásairól beszélgettünk, alig három héttel a parlamenti választások előtt.

 


Interjú.

 



Nyilatkozatait, megnyilvánulásait figyelve azt látjuk, hogy az egyik legaktívabb jelöltje a Szövetségnek. Járva a régiót, mit tapasztal az emberek között? Milyen a társadalmi hangulat a Felvidéken, alig három héttel a választások előtt? Meglesz legalább az átlagos választási részvétel a magyarlakta területeken?

 hirdetes_300x300  

 


Azt látom, hogy az emberek az évek során kiábrándultak a politikából. Csalódtak a politikusokban és az egész politikában. Hozzáteszem, teljesen jogosan. Ez azonban nagyon veszélyes jelenség, mivel minél nagyobb az érdektelenség egy adott választással szemben, annál nagyobb az esély, hogy nem megfelelő emberek kerülnek pozíciókba. Mert ilyenkor általában túlkompenzáció van: aki a leghangosabb, aki a legnagyobbat mondja, akár legmérgesebben, azt látják, hallják meg a választók. A mi feladatunk az, hogy hiteles és kitartó munkával visszaadjuk az emberek hitét az érdekképviseletben. Mert nem az ÉN áll a középpontban, hanem a MI, tehát a közösség. A mi felelősségünk az, hogy a közösségünket képviseljük, és ezt aprópénzre váltsuk. Hiszem, hogy alázattal sok mindent elérhetünk, és így a közösségünknek újra lesz parlamenti képviselete októbertől.

 

Iván Tamás a Szövetség-Aliancia 18-as listájának 30-as sorszámával indul.

 



Mi az a három legfőbb probléma, elhanyagolt terület, amivel a választópolgár szembesíti Önöket a találkozókon, és mi a válaszuk?

 


A háborútól kezdve a megélhetési kérdéseken át sokrétű a problémahalmaz. Ez érhető is, az elmúlt évek a válságból válságba való haladásról szóltak. Vállalkozóként és a vállalkozói szövetség elnökeként legfőképpen gazdasági jellegű problémákkal és azok megoldásaival foglalkozom. A mezőgazdaság elhanyagolása, a befektetések és beruházások hiánya régióinkban mind-mind égető probléma.

 

 
A másik óriási gond az energiaárak elszabadulása. Egyre kevesebb vállalkozó tudja tartani az iramot és így fenntartania magát, pedig egy nagyon fontos szegmensről beszélünk, hiszen a vállalkozói szféra a foglalkoztatottság több mint felét adja. Tehát az emberek 60%-a magánvállalkozók cégeiben dolgozik. Ha ezek a cégek jól fejlődnek, akkor az alkalmazottak megélhetése is biztosított.

 

 
A harmadik nagy gond pedig a bürokrácia. Napról napra egyre nehezebb és hosszabb az ügyintézés, legyen szó bármilyen hivatalról. Ez annak ellenére van így, hogy sok minden elektronizált. Ez így nem mehet tovább, egyszerűsítenünk kell a folyamatokon a fejlődés, növekedés érdekében. A hivatalnak szolgáltatást kellene nyújtani a lakosságnak, nem ugráltatnia őt, és túszul ejteni a bürökráciában. Parlamentbe jutásunk esetén ezek megoldása fő prioritást fog élvezni.

 

Iván Tamás (jobbra) a Szövetség-Aliancia 18-as listájának 30-as sorszámával indul.

 



Látjuk, hogy az Ön számára fontos a család. A kampányban olykor fiatal felesége is elkíséri, aki a napokban egy kisvideóban nyilatkozott is önről. Miben jelent segítséget a család ilyen időszakban?

 


Hihetetlen erőt ad az, hogy a feleségem, a szüleim és a barátaim mellettem állnak ebben a megmérettetésben. Nem mindenkinek van kedve közügyekkel foglalkozni. Nyugodtan mondhatnák, hogy hagyjam ezt, mert túl konfrontatív a politika. Lehet az ember bármilyen elszánt, de ha a szerettei nem támogatják, nem jut messzire. Én egy olyan családban nőttem fel, ahol sosem voltunk közömbösek a közügyek iránt. Kellő szociális érzékenységgel láttatták velem a világot a szüleim is. Most teljes mellszélességgel támogat a család, és ez ad erőt nap mint nap. E téren elmondhatom, hogy nagyon szerencsés vagyok.

 

 



Méltó megélhetést, otthont, itthon – ezt hirdeti az óriásplakátjain. Fejtse ki, kérem, hogy mire gondol.

 


Olyan körülményeket kell teremtenünk a déli és keleti régiókban, hogy a fiataloknak megérje itthon maradni, vállalkozást indítani, családot alapítani. Ez a mi feladatunk, hogy bebiztosítsuk a megfelelő körülményeket, jövőképet kínálva szülőföldünkön. A világ kinyílt a fiatalok előtt. Bárhol tanulhatnak, de kérdés, van-e miért visszajönni?! Tíz felvidéki fiatalból hat nem jön haza. Ez a mi dolgunk: olyan jövőt teremteni, hogy érdemes legyen visszajönni. Hiszek egy jobb jövőben, és elég erőt érzek magamban, hogy tegyek is érte! 



A prágai tanulmányai után Ön visszatért a szülőföldjére, és megalapította a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségét. Ez az érdekképviselet is egy közfeladatot lát el. Miért tartotta fontosnak a politika által is felkarolni a közügyeket?

 


A politika 13 éves korom óta része az életemnek. Az MKP ifjúsági tagozatának tagjaként a szórólapozástól kezdve a színpadépítésig minden feladatba beleálltam. Most ugyan rengeteg elfoglaltságom van: a vállalkozói szövetség elnökeként, a Baross Alapítvány igazgatójaként és vállalkozóként a munkanapjaim néha véget nem érőek, de ha komolyan gondoljuk a változást, akkor a politika nem mellőzhető. Úgy érzem, hogy közösségemet úgy tudom a leghatékonyabban segíteni, ha ott vagyok a döntéseknél, és hallatom a hangomat jogaink érvényesítése érdekében. Ezt a politikán keresztül lehet a leghatékonyabban elérni. A politika nem rossz, nem jó, hanem szükségszerű. Ha úgy gondolkodunk, hogy hátat fordítunk neki, akkor a saját érdekeinknek fordítunk hátat, és majd rábízzuk másokra – akár az ellenfeleinkre a döntést.

 


Mi lehet a döntő a választási eredményének alakulásában? Belpolitikai vagy külpolitikai kérdések tudnak majd mozgósítani?


Véleményem szerint a választóknál jelenleg két fő téma rezonál. Az egyik, hogy melyik párt tud a háború kapcsán felmerülő kérdésekre, a békére, a fegyverszállítmányokra megnyugtató és hiteles megoldásokat adni. A másik pedig az, hogy ki tud stabil és hozzáértő döntések útján hitelesen kormányozni. Mert az elmúlt időszak azt mutatta, hogy e téren óriási hiányosságok vannak. Az embereknek elegük van a színházból, a csúsztatásokból és a szolgalelkűségből. Az igazságra kíváncsiak és a megoldásokat várják el, nem az elmélkedéseket. Aki majd a megoldásokat teszi le az asztalra, az tud bizalmat kapni!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.