Kapnak-e bizalmat a választóktól az újak, a fiatalok?

 

Cziprusz Zoltán harmincnégy éves. Közéleti tevékenységét mintegy tizenöt évvel ezelőtt kezdte el Gömör déli részén, az MKP ifjúsági tagozatában, az ICS-ben. Ezekről a szervezetekről tudható, hogy a fiataljaik öntudatos felnőttekké lettek, és nagy részük az MKP tagjaként is folytatta a közösségi munkát. Zoltán tizenkilenc éves korától tagja az MKP-nak.

 

Pozsonytól keletebbre haladva egyre értékesebbé válik a magyar szó, gyakoribbak a szórvány vidékek, és nem kvalifikált felmérés eredményeképp, de nem is túlzással állíthatjuk, hogy nagyobb a magyarság összetartása. Cziprusz Zoltánt Rimaszombat magyarjai a fiatalok vezetőjeként ismerték meg, munkáját megbecsülték. Manapság városi képviselőként tevékeny Rimaszombatban, ugyanakkor megyei képviselő Besztercebányán. Élvezi a környék bizalmát, és nagy tenni akarással vágott bele az előrehozott parlamenti választások kampányába.

 

 hirdetes_300x300  
Cziprusz Zoltán egy fiatalember, családapa, aki itt él közöttünk, közülünk való, és a választásokon az Önök bizalmát kéri.

 

A Szövetség-Aliancia listáján a 4. sorszámmal induló jelölt az egyik legtöbbet látott politikus a rendezvényeken szerte Szlovákia déli részein. Az aktivitásából érezhető, hogy tisztában van vele, hogy Felvidék magyarsága nagy kérdés előtt áll: Sikerül-e találni az előttünk levő választásokon olyan képviselőket, akik érdemben tudják képviselni a magyarságot, a régiókat a parlamentben? Vannak-e a jelöltek között olyan emberek, akik erre képesek? És ha vannak, tud-e még ez a sokat szenvedett felvidéki magyarság bízni bennük?

 

Visszaszerezni a bizalmat

 

Mert úgy tűnik, hogy az idei választást legégetőbb történése a bizalom visszaszerzése. Tendenciává vált, hogy a politikai „öregek” visszavonultak, és helyettük új nevek, fiatal lendület érkezett. 

 

Ez újabb kérdést vet fel: Bizalommal van-e nép a fiatalok iránt, vagy a tapasztalatlanság egy újabb béklyó lesz?! Egy biztos, hogy nekik elemi érdekük, hogy bizonyítsanak, hiszen a saját jövőjük azon múlik, hogy merrefelé fordul az ország, s vele együtt a magyar közösség. Vajon élhető marad-e Felvidék? 

 

Zoli a nyár folyamán sorra látogatta a felvidéki rendezvényeket, amelyekből a nyár folyamán van elegendő. Ha nem szervezőként, vendégként volt hangulatfelelős, panelbeszélgetések szereplője, ment és mutatkozott, ahogy az ilyenkor politikusnak illik. Igyekszik mindenütt (is) ott lenni.

 

A Körkép.sk elkísérte őt a napokban két akcióra is.

 

Zoli a nyár folyamán sorra látogatta a felvidéki rendezvényeket, amelyekből a nyár folyamán van elegendő.

 

Az egyik egy Petőfi-bicentenárium alkalmából rendezett vándorkiállítás, amelyet a Szövetség a Közös Célokért szervezett Rimaszombatban. A jeles eseményen, amely szeptember 7-ig volt megtekinthető a Csillagházban, Zoli a szervező felkérésére köszöntőt mondott. Egyebek mellett megtudhattuk tőle, hogy a medvesaljai Vecseklőről származik, ahol Petőfi gömöri vándorlásai során az ő anyai dédnagyanyja házában szállt meg. Sokáig megvolt még az ajtófélfa, ahová a költő belevéste – belekarcolta: „Itt járt Petőfi Sándor”.

 

Megyei fejlesztések

 

Elkísértük őt egy füleki kampánybeszélgetésre is, amely a régiófejlesztésről szólt. Érdeklődő fiatalok csoportja előtt két képviselőjelölt társával (Pál Attilával és Marcinkó Zoltánnal) a fejlődésben lemaradt Gömör-Nógrád régió fejlesztésének problémaköréről értekeztek. Zoli, ezúttal mint megyei képviselő, ismertette a minisztérium és a megye legújabb fejlesztési szándékait. Elmondta, hogy az Integrált Terülefejlesztési Stratégiai Alap átszervezése által a megye fejlesztésére mintegy 200 millió euró jön a 2027-ig tartó tervezési időszakban.

 

Nem kis feladat vár tehát a Szövetség-Aliancia régiófejlesztésért felelős embereire, ezért is érzi nagyon fontosnak, hogy a párt bekerüljön a parlamentbe. Nagyléptékű fejlesztésekről van szó, amelyeket – szerinte – csak a parlamentből, a kormányból lehet hatékonyan kezelni.

 

Nem kis feladat vár tehát a Szövetség-Aliancia régiófejlesztésért felelős embereire, ezért is érzi nagyon fontosnak, hogy a párt bekerüljön a parlamentbe.

 

Ugyan ambivalens értékelni egy politikust a kampánytevékenységéért, hiszen ez a dolga, ez az érdeke. Mégis meg kell említenünk, hogy mikor Forrón és Gyimesin kívül még senki sem járta az országot, ez a fiatalember már  elszántan vonult végig Felvidék teljes hosszában. Az intenzív kampánya tehát nem azért volt szembetűnő, mert „húzta a szekerét”, inkább azért, mert más jelöltek ezt még nem tették meg.

 

Fiatal és elszánt

 

Célja, hogy a Szövetség-Aliancia párt bekerüljön a szlovák törvényhozásba, legyen ott is képviselete az egyszerű felvidéki magyar embernek. Amit pedig fiatalként becsülni lehet benne: büszkesége nem gátolja abban, hogy amiben nem tekinti magát szakavatottnak, olyan szakembereket kérdez, akik egy közösség hasznára lehetnek. Így, aki a tapasztalatot hiányolná, megnyugodhat, van benne elég felelősség, hogy a fiatal korát kompenzálja elszántsága.

 

Cziprusz Zoltán egy fiatalember, családapa, aki itt él közöttünk, közülünk való, és a választásokon az Önök bizalmát kéri.

 

Cziprusz Zoltán képviselőjelölt a választásokon a Szövetség-Aliancia párt (18) listáján indul, a 4-es sorszám alatt lehet őt karikázni.

 

Célja, hogy a Szövetség-Aliancia párt bekerüljön a szlovák törvényhozásba, legyen ott is képviselete az egyszerű felvidéki magyar embernek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.