Nyitókép: tokpy.sk

 

Gyimesi Györgyöt, a Szövetség-Aliancia 18. számú listájának 149. helyén induló parlamenti képviselőjelöltet a Topky.sk kérdezte. Részletesen beszámolt a szlovákiai migrációs helyzetről, vázolta annak vonatkozó megoldásait. Kitért az etnikai alapú politizálásra, de beszélt a szlovákok és magyarok közös dolgairól is. A konzervatív szemléletű magyar politikus egy szuverén, büszke és méltóságteljes Szlovákiáért akar dolgozni, s bízik abban, hogy ez egyformán vonzó magyarnak és szlováknak.

 

 

A videó-interjú teljes terjedelmében szlovák nyelven itt tekinthető meg:

 

 hirdetes_810x300  

 

A Körkép.sk-n annak magyar nyelvű összegző átiratát közöljük.

 

Milyen a hangulat Dél-Szlovákiában a migránsokkal kapcsolatban?

 

Pontosan olyan, mint egy hónappal ezelőtt, sőt talán két éve is. Az igazság az, hogy a migránsok beáramlása semmiképpen sem állt meg. Ezt bizonyítják azok a videók is, amelyeket a polgármesterek küldtek nekem, különösen a Nagykürtösi járásból. Ismét fiatal bandák érkeznek, és csinálnak rendetlenséget a falvakban. A polgármester mindennap összegyűjti a migránsok szemetét. A szlovák-magyar határon ezt a problémát nem lehet megoldani. Igaz, az Ódor-kormány végre meghallgatott bennünket. Régóta javasoltuk, hogy a katonák és a rendőrök fokozzák a járőrözést, őrizzék a határt és védjék az embereket. Ez kismértékben megtörténik. A 300 katona csak kozmetikai intézkedés, hogy a választások előtt senki ne beszéljen arról, hogy nem csinálnak semmit. Ott több ezer katonára van szükség.

 

Megoldható ez a probléma?

 

Csak európai uniós szinten és Magyarországgal szoros együttműködésben. Magyarországot segíteni kell a schengeni határ védelmében.

 

A megoldás az, hogy az EU segíti Magyarországot?

 

Természetesen. Az Európai Uniónak először ki kell mondania, hogy nem akar migránsokat ide. Még nem hallottuk. Csak azt halljuk, hogy a migránsok a barátaink, és nem csinálnak semmit. És akkor megtudjuk, hogy már négy terroristát fogtak el a területünkön. Azt mondják, hogy üdvözlik őket és Európa-szerte szét kell osztani őket. Ezt persze nem akarjuk. Ha az EU nem segít Magyarországnak, akkor Szlovákia kötelessége segíteni Magyarországnak. Erre nyilván csak a választások után lesz lehetőség. A szlovák hadseregnek és a rendőrségnek – ha Magyarország ezt követeli és Szlovákia beleegyezik – segítenie kell a magyar fegyveres erőket a szerb-magyar határ védelmében. Hangsúlyoznom kell, hogy a migránsok új folyosót találtak. Ez az a román-magyar határ. Az illegális határátlépés csökkenthető, de teljesen megállítani nem lehet. Korlátozni Magyarországgal szoros együttműködésben lehetséges.

 

Hol nagyobb a baj? Magyarországon vagy Szlovákiában?

 

Mindkét országnak megvan a maga problémája. A magyaroknak viszont ez jelentősebb, mert sokkal nagyobb a nyomás a magyar határon. Az utóbbi időben több incidensre is sor került, ugyanis a migránsok, akik átkelnek Magyarország területén, éhesek. Szó szerint kirabolják, kizsákmányolják azokat az embereket, akik a szerb-magyar határ közelében élnek. Több riportot és interjút hallottam helyiekkel. Ott egyértelműen rosszabb a helyzet. Aztán jönnek hozzánk a migránsok.

 

Egyes képviselők azt állítják, hogy a magyarok szándékosan engednek be migránsokat Szlovákiába.

 

Tudok róla. Nagyon gyenge próbálkozás volt elterelni a figyelmet az inkompetens Európai Unióról. Magyarország mintegy 1400 csempészt engedett szabadon. Rá kell mutatnom, hogy ezek olyan emberek voltak, akik büntetésük kétharmadát letöltötték. Többnyire sofőrök vagy segítők voltak. Nem ők voltak a csempészet szervezői. Ugyanakkor van egy fontos tény, amelyről mindenki hallgat. Magyarország egy centet sem kap a schengeni határ védelméért. Az EU viszont pénzbírsággal sújtja őket a börtönökben uralkodó embertelen körülmények miatt, mert túl sok a fogvatartott. A figyelmet újra az EU-ra kell összpontosítani. Ez a farizeusi megközelítés nem igazságos Magyarországgal szemben, és a Szlovák Köztársasággal szemben sem. Brüsszelben szerencséjük van, hogy Zuzana Čaputová kormánya olyan kormány, amely szívesen fogadja a migránsokat, és nem akar velük foglalkozni. Szerintem a választások után ez változni fog.

 

Eddig elviselhetetlen volt a helyzet Dél-Szlovákiában, különösen Nagylévárd községben, ahol több mint 700 menekült tolongott a gyártócsarnokban. A migránsokat Szlovákia északi részébe is viszik, és szétosztják Szlovákia egész területén. Elviselhetetlen a helyzet az országban? Itt is fosztogatás történt?

 

Nagylévárdban lövöldözés történt. Minimum azt tudjuk, hogy négy terroristát fogtak el a területünkön. Azt is tudjuk, hogy Szlovákia polgárai nem akarnak migránsokat a területünkre. A politikusok kötelessége megfelelni a polgárok akaratának, és megállítani a migrációt. És azokat, akik most itt vannak, kitoloncolni a határ túloldalára.

 

Megoldás-e, hogy Szlovákia lezárja a magyar határt, ahogy azt egyes politikusok javasolják?

 

Nem. Ezt nem támogatjuk. Negatív tapasztalataink vannak vele a covid időkből. A határokat lezárták, és ez még a rajkai lakosok számára is nagy gondokat okozott Pozsonyba és vissza. Ugyanakkor problémát okozna azoknak a dél-szlovákiai állampolgároknak, akik Magyarországon dolgoznak. Csak Párkány környékéről ezer ember ingázik a magyar Suzuki gyárba dolgozni. Muszáj megoldani az itt kiállított okmányok kérdését. Nem szabad kiadni nekik.

 

Tehát sürgősen össze kellene ülnie a parlamentnek?

 

Ha ez benne van a törvényben, akkor a parlamentnek össze kell ülnie, és törölnie kell ezt az intézkedést. Bízom benne, hogy ez lesz az egyik első intézkedésünk.

 

Mi aggasztja a szlovákiai magyarokat a migráción kívül?

 

Pontosan ugyanazok a dolgok, mint a szlovákokat. Néhány napja szlovák választókhoz beszéltem. Mindannyian ugyanazokon a meggyötört utakon járunk. Mindkét náció ugyanabba az alacsony színvonalú kórházba jár. A választások után mindannyian azt akarjuk, hogy Szlovákia szuverén, büszke és méltóságteljes legyen partnereivel szemben. Mindannyian egy férfiból és egy nőből álló családot akarunk látni, és békén hagyjuk gyermekeinket. A szlovák és magyar gyerekeket. Sok hasonló pontunk van a programban, mint a szlovák konzervatív pártoknak. És nekünk is ugyanaz a célunk. Más nyelven beszélünk, de ugyanarról a dologról.

 

Melyik szlovák pártnak van azonos vagy hasonló programja?

 

Ami a nemzeti közösségek jogait illeti, egyiknek sem. Csak mi foglalkozunk ezzel a témával. Alig egy héttel a választások előtt mi maradtunk az egyetlen releváns párt e téren, amelynek van esélye bejutni a parlamentbe. Sem Dzurinda úrnak, sem Simon úrnak nincs. Ezzel összefüggésben úgy gondolom, hogy ha Mikuláš Dzurinda el akarja törölni a KDH-val szemben elkövetett történelmi sérelmeket, akkor fel kell adnia, és legalább egy kis jóvátételt gyakorolni.

 

Mikuláš Dzurinda nagyon magabiztosnak tűnik a közösségi oldalakon.

 

0,8 százalékkal ez csak egy buborék egy pohár üdítőben. Párásítás és vállasítás… Egyetlen logikus megoldás egy héttel a választások előtt egy 0,8 százalékos párt számára, hogy visszalép a választásoktól, és lehetőséget ad annak, akinek van esélye odajutni. Ha Mikuláš Dzurinda nem ezt teszi, akkor csak azt bizonyítja, hogy őt nem érdekli Szlovákia, a demokrácia megmentése, hanem csak az egója.

 

Mit gondol, hogy fog kinézni Szlovákia október 1-jén?

 

Elmondom a vágyamat, mert varázsgömböm nincs. Szeretném, ha az emberek Szlovákiában végre úgy éreznék, hogy valamit jelentenek is. Hogy nem egy porszemek a politikusok cipőjén, akik ugyan bizalmat kérnek tőlük, de nem szolgálják őket, hanem aztán Brüsszelt vagy Washingtont szolgálják.

 

Kiről beszél?

 

A liberálisokról beszélek. Módunkban állt látni, hogy mihez vezetett például Eduard Heger neoliberális kormánya. Eduard Heger hatalmas csalódás volt minden konzervatívnak. Egyrészt a konzervatívokért semmit sem tett, ráadásul semmi konzervatív dologról sem beszélt. Neki a brüsszeli vállveregetés volt az érdeke, nem az országa. És itt mondhatnék nagyon sok dolgot, de nincs rá időnk. De hogy mégis valamit: az orosz kőolajtól, gáztól való leszakadás! Ma látjuk, hogy Belgium és Spanyolország a feléért veszi az orosz LNG-gázt, mint mi. Fél év alatt 5,6 milliárd eurónyit vettek, és Heger nem tudta kiharcolni, hogy itt olcsó orosz gázunk legyen, mert ő szükségét érezte, hogy első legyen a sorban. Erről fognak szólni a választások! Hogy a mi polgárainknak az érdeke lesz-e elsődleges vagy tizedrangú a sorban.

 

Köszönöm szépen a beszélgetést!

 

Én köszönöm Önnek a lehetőséget!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.