199 éve, 1817. március 2-án született Arany János, magyar író, költő, műfordító, Petőfi Sándor jóbarátja. A Toldi-trilógia szerzője rendelkezett minden idők leggazdagabb szókincsével, Arany János csaknem 60 ezer egyedi szót használt munkásságában.

 

 

Feiszt György, szombathelyi történész így emlékezik vissza egyik legjelentősebb irodalmárunkra:

 

 hirdetes_300x300  

 

Arany János a „Toldi” szerzőjeként él a köztudatban, de művészi sokoldalúságát bizonyítja, hogy balladáiban már nem csak a közösség, hanem az egyén sorsának kérdései foglalkoztatták. A vagyontalan nagyszalontai (Salonta, Románia) család tizedik, 1817. március 2-án született kivételes képességű gyermeke, nagy mélységből indult.

 

Csodával határos, hogyan volt képes oly nagy és sokoldalú műveltségre szert tenni, és miként sajátította el azt a hatalmas nyelvi kultúrát, amellyel férfikorára már eredetiben olvasta a latin, görög, német, angol és francia irodalom remekeit. Irodalmi kritikái és tanulmányai esztétikai igényességről és olyan tudományos felkészültségről tanúskodnak, amelynek alapján a Tudományos Akadémia tagjai közé választotta.

 

Arany János a magyar irodalomtudomány egyik klasszikusa. Kritikusként és esztétaként ő volt a realizmus igényének egyik első megfogalmazója. A felkészült, elmélkedő szellemiségű tudós költőt „irodalmunk legnagyobb epikusának”, tartják, de ő az egyik legnagyobb lírikusa is. Az „Ősszel”, a „Dante”, a „Széchenyi emlékezete” és Epilógus” című vereseivel lírai költészetünkben Petőfi-Ady-József Attila jelezte nagyságrendbe tartozik.

 

Műfordítóként is hatalmas művet alkotott. Kultikus Shakespeare-fordításaival olyan egységes és irányadó megoldásokat és fordítás gyakorlati tradíciót teremtett, amelyhez” sokáig nem mertek hozzányúlni. Nyelvezetét Kosztolányi „igazi magyar kincsnek” tartotta. 65 évet élt és utolsó éveiben már megrendült egészséggel korának nagy világnézeti válságát a művészet nyelvén tudta kifejezni. Versei így válhattak nemzettudatot fejlesztő eszközzé. A Nemzeti Múzeum előtt 1893-ban felállított, Stróbl Alajos mintázta bronzszobrát, Toldi és Rozgonyi Piroska „őrzik”.

 

 

Forrás: itt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!