Kornél, Soma
 • HUF: 400.10
 • USD: 1.04
 • 21 °C
 • 36 °C

Hirdetés (X)

Irodalom

Lázok Attila a költészet napján: “Tartsunk össze, ünnepeljünk együtt a költemények szárnyán!”

Költészet napja a Körképen a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának járási titkárával

Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Április 11-e a költészet napja, s egyúttal József Attila születésnapja fontos nap magyarságunk életében. A koronajárvány miatti korlátozások nem teszik lehetővé, hogy Felvidéken együtt ünnepeljük ezt a napot. Enne ellenére egymástól távol, de lélekben mégis együtt tölthetjük.  

 

Az elmaradt ünneplések miatt a Körkép.sk úgy döntött, hogy ünnepi gondolatokkal járul hozzá a mai nap hangulatának emeléséhez. Ezért felkértük Lázok Attilát, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának járási titkárát, hogy ossza meg olvasóinkkal ünnepi gondolatait.

 

Tisztelt Körkép Olvasók! Kedves Ünneplők!

 

Szép ünnep van. Lelkünk ünnepi hangulatban táncol, szívünk újra hevesebben dobog. Újfent a magyarság jeles napja köszöntött reánk.

 

Ma úgymond szavakat, kifejezéseket ünneplünk amellett, hogy a nemzedékeket oktató József Attilára emlékezünk születésének napján. Idén sem ünnepelhetjük együtt ezt a napot, nem hallgathatjuk a fiatalok szívmelengető szavalatait. De ünnepelhetünk együtt! Méghozzá lélekben…

 

 

 

A költőóriás Magyarok c. költeményében úgy fogalmaz „… Jaj, mi igazán tiszták vagyunk, Nyisson ajtót nekünk a reménység!”. Reméljük és hisszük, hogy egykor újra egységes magyar közösséget alkotunk majd. De vajon ajtót nyitott-e a reménység atéren, hogy az idei népszámlálásba minél többen bekapcsolódtunk büszkén vállalva magyarságunkat? Mindazoknak, akik vállalták, köszönjük, hiszen „ezen múlnak” közösségünk nyelvhasználati jogai. Mindazokat, akik még nem számoltattak meg, kérjük, jól fontolja meg döntését, s hallgasson a szívére! Vállalja fel büszkén magyarságát! Legyünk egy újra igaz magyar közösség!

 

 

Tisztelt Körkép Olvasók! Kedves Ünneplők! Ne zárjuk be a szívünket a költemények, magyar gondolatok csodás egymásba fonódása előtt. A költők szeretettel fűzték egymásba a sorokat, amelyek olykor többek között bánatot, magyarságtudat erősítést, örömöt, szeretetet, hitet, kétségeket és szerelmet tükröznek. Ezek mind-mind a lelkünkhöz suttognak… Olvassunk minél több költeményt, hiszen a szavak megérintenek minket.

 

A versművészetet ünnepeljük – Felvidéki ankét

 

Tartsunk össze, ünnepeljünk együtt a költemények szárnyán! Tanítsuk gyermekeinket magyar szóra, beszéljünk örömmel édes anyanyelvünkön, a leendő elsős gyermekeinket írassuk magyar tannyelvű alapiskolákba, és bátran éljünk  nyelvhasználati-, illetve kisebbségi jogainkkal!

 

Harcoljunk önmagukért, őseink értékeiért, közösségünkért és a jövőnkért!

 

Lázok Attila

a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának járási titkára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Dr.Fikker János
2021. ápr. 11. 16:22

Fikker János: Költők...( A Magyar Költészet napjára) //"Nyisson ajtót nekünk a reménység..."// -Költők, Ti világ antennái ! Harsogjátok a híreket. Senki se legyen hazátlan.A Szülőföldjén, megtűrt idegen... Hadd beszélje ragozott nyelvét. Ne bántsák, ha dalolni mer. Anyanyelvét, békében hagyják.Hiszen Övé is az a hely.Költők,Ti világ antennái ! Az érthető, beszéd a lényeg. És az igazság, mindenek előtt! Nem a hamisság, nem az érdek ... A nép, melyből vétettetek, olykor reátok is figyel. Gondok, vívódások között, legyetek ti a JEL... Az üzenetet hozó társak.Komoly, megfontolt emberek. Antennái, a teremtett világnak. Költők ! Akiket, Isten is szeret...

  Laky Erzsébet
  2021. ápr. 18. 23:47

  Kedves Dr. Fikker János, köszönöm, hogy megosztotta velünk értékes, költeménybe foglalt gondolatait. 🥰

Bendegúz Ábrahám
2021. ápr. 12. 14:16

Mindenhol József Attilára emlékeznek a költészet napján is, de Márairól valahogy nem nagyon esik szó, pedig ő is április 11-én született csak 5 évvel hamarább mint Attila. És valahogy megfeledkezett róla a honi magyar sajtó is pártszimpátiáktól függő függetlenek is. Pedig Márai a Felvidék szülötte....Ismét csak csalódnom kell a tollforgatókban....

  Laky Erzsébet
  2021. ápr. 18. 23:52

  Tisztelt Bendegúz Ábrahám, köszönöm a véleménynyilvánítását. Bízom benne, Ön nyilvános is ünnepelte a költészet napját, méghozzá úgy, hogy a gondolatai sokakhoz eljutottatak, identitáserősítés és motiváció céllal. Amennyiben erre nem került sor, kérem, tartsa meg magának a lekezelő véleményformálást. Ellenszenv uszítására nincs szükségünk főleg manapság! Örülnék, ha a jövőben a Felvidéken elhangzott, megírt magyar szót értékelné, és nem becsülné le azokat, akik dolgoznak szabadidejüket is feláldozva! Minden jót.

  Laky Erzsébet
  2021. ápr. 18. 23:56

  Tisztelt Bendegúz Ábrahám, köszönöm a vélemény-nyilvánítását. Bízom benne, Ön nyilvánosan is ünnepelte a költészet napját, méghozzá úgy, hogy a gondolatai sokakhoz eljutottatak, identitáserősítés és motiváció céllal. Amennyiben erre nem került sor, kérem, tartsa meg magának a lekezelő véleményformálást. Ellenszenv uszítására nincs szükségünk főleg manapság! Örülnék, ha a jövőben a Felvidéken elhangzott, megírt magyar szót értékelné, és nem becsülné le azokat, akik dolgoznak szabadidejüket is feláldozva! Minden jót.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket