Nyitókép: illusztrációs fotó

 

Tudományok ifjú rajongói, figyelem! A jövő Kopernikuszai és Einsteinjei most lehetőséget kapnak megmutatni tehetségüket és kivenni részüket jó pár tudományos kalandból és mókából. A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum idén először rendhagyó módon tiszteleg hírneves szülötte előtt. Az intézmény Hatvani István tudós professzor születésének 306. évfordulója alkalmából Hatvani-napokat szervez, melyek keretében április hónapban tudományos mérések, rajzverseny-kiállítás, tudományos előadás, kézműves foglalkozás és önfeledt szórakozás vár minden kedves érdeklődőre.

 

A Gömör-Kishonti Múzeum a Tompa Mihály tér felől

 

S hogy ki is volt Hatvani István? Rimaszombat városának egy jeles szülöttje, kire méltán lehet büszke minden környékbeli. A magyar Faustként is emlegetett tudós élete egy izgalmas és ellentétekkel teli kor tudományos eredményekben gazdag fejezete. Szakmai működése Mária Terézia uralkodásának idejére esik, mikor a protestáns kollégiumoknak megannyi nehézséget kellett leküzdeniük. Hatvani több évtizeden átívelő tudományos tevékenysége jelentősen hozzájárult a filozófiai, matematikai, fizikai, kémiai és teológiai oktatás színvonalának emeléséhez.

 

 hirdetes_810x300  

Kora egyik legfelkészültebb polihisztoraként megannyi szférában alkotott kimagaslót s élete során tanított többek között filozófiatörténetet, kozmológiát, kísérleti fizikát, botanikát, földrajzot, hidrosztatikát, mechanikát, csillagászatot és természetjogot is. Ezenkívül orvosként és prédikátorként is elismerést vívott ki magának.

 

Ő volt az első iskolaorvos Magyarországon, s csillagászati szabályok szerint meghatározta Debrecen földrajzi fekvését. A fizikát kísérletekkel fűszerezve adta elő, s korát megelőző, újszerű felfogása és ténykedés után már-már mitikus magaslatokba emelték alakját, erre utalnak a „Magyar Faust“ és az „ördöngös professzor“ becenevei is.

 

Hatvani István

 

Egy tudós műszerei

Egy tudós műszerei

 

Ennek a kimagasló személynek kíván most emléket állítani a Gömör-Kishonti Múzeum gárdája, mégpedig egy tavaszi tudományos programsorozat keretében. Az ötletgazda az intézmény igazgatónője, Kerényi Éva, aki korábban, történészi pályafutása során is foglalkozott már Hatvani István személyével, s kutatásai eredményeképp kiállítást is szervezett e jeles tudósnak, hozzá kiállítási katalógust is megjelentetve. A programsorozat több részből és szférából épül fel, magába olvasztva már korábban is meglévő programokat, amilyen például a „Világűr gyerekszemmel“ címre hallgató rajzpályázat volt.

 

A pályázatra beküldött rajzok a múzeum termeiben lettek ideiglenes kiállítva, s a szakmai zsűri tanakodása után az ünnepélyes eredményhirdetésre is ott, a megnyitó keretében került sor. E hosszú évekre visszatekintő együttműködés idén sem szakad meg, ám ezévben emeljük kicsivel a tétet. Az eddig pusztán rajzkiállításként működő esemény ezúttal egy többhetes programsorozat keretébe ágyazva köszön vissza.

 

A rajzpályázat díjazottjai 2023-ban

 

A rajzpályázat eredményhirdetése s az alkotások kiállítására április 12-én, pénteken kerül sor a Hatvani-napok ünnepélyes megnyitójával egybekötve. A pályázaton részt vett valamennyi rajz kiállításra kerül majd a múzeum kiállítótermében, mégpedig a rimaszombati Csillagvizsgáló által kölcsönzött és a Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményéből származó műtárgyak, távcsövek, földgömbök és más csillagászattal kapcsolatos objektumok kíséretében.

 

A megnyitót követő hétre, április 18-áre a rimaszombati Csillagvizsgáló igazgatójának, Mgr. Karol Havrilának, PhD. tudományos előadásával készülünk, majd április 25-én, amolyan Föld napja program keretében izgalmas és szórakoztató kézműves foglalkozások során ismerkedhetnek meg a nebulók a tudomány világával. A Hatvani-napok ünnepélyes lezárására egy május 2-án megrendezésre kerülő múzeumi majális keretében kerül majd sor, amikor is a tudós professzor mintájára csillagászati módszerrel meghatározzuk Rimaszombat földrajzi szélességét.

 

A rendezvénysorozat plakátja

 

A változatos és izgalmas programsorozat a Gömör-Kishonti Múzeum, a rimaszombati Csillagvizsgáló és a rimaszombati Hatvani István Cserkészcsapat együttműködésével valósul meg.

 

Akinek nincs még programja, az jöjjön el, kukkantson be hozzánk! Mindenkit szeretettel várunk.

 

Ne feledjék:

április 12 – a Hatvani-napok ünnepélyes megnyitója a „Világűr gyerekszemmel“ című rajzpályázat eredményhirdetésével egybekötve

április 18 – a rimaszombati Csillagvizsgaló igazgatójának, Karol Havrilának tudományos előadása

április 25 – Föld napja a múzeumban szórakoztató kézművesfoglalkozásokkal egybekötve

május 2 – múzeumi majális Rimaszombat földrajzi szélességének megállapításával

 

Kerepesi Igor

Képek: Gömör-Kishonti Múzeum; Júlia Ferleťáková, Kerényi Éva

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.