Negyedik évtizedébe lépett a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria legrégebbi és legismertebb rendezvénye, a Nemzetközi Kerámiai Szimpózium. Az idei évfolyamra 3 országból 5 szobrászművész kapott meghívást, akik július 8. és augusztus 1. között három alkotói hetet tölthetettek el a kálnói Žiaromat r.t. vállalatnál.

 

 

A szimpóziumot 1989-től rendezik Losoncon, kezdeményezője, alapítója a Nógrádi Galéria akkori igazgatója Szabó Kinga volt. Céljául a kerámiai alkotások hazai keretekben történő elkészítését tűzte ki.  Ezt teljesítette az idei évfolyamban is.

 

 hirdetes_300x300  

A rendezvény főszervezője a Nógrádi Galéria szoros együttműködésben a Szlovákiai Keramikusok Szövetségével (Združenie keramnikov na Slovensku), Losonc városával és az említett kálnói samottgyárral. Ez utóbbi meghatározó szerepet tölt be, hiszen ő biztosítja az alkotó műhely különlegesen érdekes helyszínét, az alapanyagot (samott) és a kiégetéshez szükséges kemencét is.

 

 

A rendezvény részét képezte az „Érintsd meg Nógrádot, fedezd fel a kerámiát“, nyilvános alkotóműhely, melyen az érdeklődők – gyerekek és felnőttek egyaránt – a résztvevő művészek közreműködésével ismerkedhettek a kerámiával mint művészeti ággal, beleértve az alkotási folyamat részleteit is.

 

Iveta Kaczarová

 

Peter Baláž

 

A 31. évfolyamon Helena Hluščíková (Csehország), Kutak Adrienn (Szlovákia, Ipolyság), Ivica Markovičová (Szlovákia), Pannonhalmi Zsuzsa (Magyarország) és Eva Srníková losonci keramikus vettek részt. A rendezvény hagyományainak megfelelően az idén készült alkotásaik egy része a Nógrádi Galéria és Múzeum tulajdonában marad.

 

Németh Bozó Andrea

 

Helena Hluščíková Brünnben él, ahol a férjével együtt a Goldfinger porcelán manufaktúrát vezetik. A házaspár hosszú idő keresztül szervezte a Bechynei kerámiai szimpóziumot. Munkáin elsősorban a figurális technika jelenik meg. A szimpóziumon készült alkotásai mesebeli ihletésű emberi és állatfigurákat ábrázolnak, melyek titokzatos mesetörténetekre hivatkoznak, finoman utalva az emberek közötti valós kapcsolatokra is.

 

 

Pannonhalmi Zsuzsa Hódmezővásárhelyről érkezett, ahol alapítója a kerámiai szimpóziumnak és kerámiai központnak. Eddig munkássága során számos nagyméretű alkotást készített, melyek belső és külső tereket díszítenek, emlékműveket, szobrokat, szökőkutakat és formatervezett munkákat is. Művészetét elsősorban az ősi kultúrák, történelmi események, vallási témák ihletik.

 

Gyakran nyúl a hajómotívumhoz, melyet szimbolikus tartalommal tölt meg.  Mostani alkotásait is a kísérletező kedv jellemzi, egy rács, mellyel a határig feszegeti a samott felhasználásának művészi lehetőségeit.

 

 

Kutak Adrienn Ipolyságról érkezett, s alkotói munkája mellett oktatással, kulturális programok szervezésével is foglalkozik. Alkotásit az ősibb korabeli építészeti elemek ihletik, mint a bástya, kapu, fal. Műveit gyakran szilikát alapú anyagokkal – porcelán, kő, mázak stb.  egészíti ki. Készít kerámiai festményeket is.

 

 

Ivica Markovičová Magyarbélen  (Veľká Biel) él és alkot. A szabad és formatervezett üveg és kerámiai művészettel foglalkozik. Szervezője a porcelán tányérok festésével foglalkozó szimpóziumnak. Előszeretettel tanulmányozza az ezzel kapcsolatos műszaki és anyagi lehetőségeket, melyek határait egészen új dimenziókba tolja.

 

Összekapcsolja a különböző anyagtípusokat, főleg fémes elemeket, konstrukciókat, melyeket üveggel vagy kerámiával egészít ki. A losonci kiállításon szétesőfélben lévő emberei alakokat mutat be, utalva az emberi élet végességére.

 

 

A losonci Eva Srníková a Nógrádi Művelődési Központ munkatársa, s mint ilyen, a művészi munkája mellett pedagógia tevékenységgel is foglalkozik. Az általa vezetett alkotóműhelyek úgy a felnőttek, mint a gyerekek körében nagyon népszerűek.

 

Alkotói ihleteit főleg a természetből merít, ahol mindig felfedez valami újat, keresi az ember és a természet kapcsolódási pontjait. Alkotásai egy része használati tárgyként az otthonokban is megállja a helyét. Ilyenek láthatóak a kiállításon is. A világító reliefek c. alkotásával a világűr csodálatát fejezte ki.

 

,

 

A kiállítást Iveta Kaczarová, a Nógrádi Múzeum és Galéria igazgatója nyitotta meg. Tartalmát és az alkotókat Németh Bozó Andrea mutatta be. Üdvözölte a jelenlévőket Peter Baláž, a kálnó Žiaromat r.t. vezérigazgatója, Peter Černek, a besztercebányai kerület kulturális osztályának vezetője és Alexandra Pivková, Losonc polgármesterasszonya is. A kiállítás szeptember 15-ig lesz látogatható.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.