Nincs még programja hétvégére? Kultúréhség gyötri már a hét közepén? Szeretne látni valami érdekeset, izgalmasat és okulna is közben? Látogasson el hozzánk a Gömör-Kishonti Múzeumba, s mindezeknek garantáltan eleget téve szép és színes élményben lehet része.

 

Múzeum Presszónkban ezúttal egy kávényi terjedelemben a Gömör-Kishonti Múzeum ideiglenes tárlata, a Középkori és koraújkori fazekasság Gömörben és Nógrádban címre hallgató kiállítás kerül bemutatásra.

 

A kiállítás plakátja

A kiállítás plakátja

 

 hirdetes_300x300  

Gömör megyét emlegetve elkerülhetetlen, hogy szót ejtsünk a régió talán legjellemzőbb, ősi gyökerekkel bíró mesterségéről, a fazekasságról. A kiváló minőségű agyag és a tűz találkozásából született kerámiaedények végigkísérték a megye történetét. Gömör és a fazekasság óhatatlanul és örökre összeforrottak. Ezt a jelenséget és szakmát hivatott bemutatni a Gömör-Kishonti Múzeum január 25-én megnyílott ideiglenes tárlata, mely gazdag gyűjteményünk egy izgalmas és speciális szeletkéjét vonultatja fel. Saját gyűjteményi tárgyainkon kívül a kiállításon megtalálhatók még a Füleki Vármúzeum és a Losonci Nógrádi Múzeum válogatott tárgyai is.

 

A kiállítás a 11-12. századtól egészen a 18. századig terjedő időszak különleges fehér kerámia leleteit mutatja be. Ez azonban csak egy kicsiny szférája a fazekasságnak, mely számtalan színű és formájú különleges edényben érhető tetten az állandó kiállításon és ideiglenes tárlatunkon is. A Középkori és koraújkori fazekasság a fazekastermékek gazdag skáláját vonultatja fel, s betekintést nyújt a középkori kerámiakészítés folyamatába is, egy a kiállítótérben felállított középkori fazekasműhely másolata segítségével.

 

Egy kis ízelítő…

 

A kiállítás megnyitójára szép számmal érkeztek az érdeklődők,  köztük a fentebb említett múzeumok képviselői és a fazekasság iránt érdeklődő szakmabeli és magánemberek is. A Gömör-Kishonti Múzeum igazgatójának, Kerényi Évának megnyitóját követően a kiállítás kurátora, Alexander Botoš tartott rövid ismertetést a tárlaton felvonultatott fazekastermékekből. A megynitó hivatalos részét követően a látogatók (a sajtó embereivel egyetemben) még hosszan elidőztek a kiállítótérben.

 

Pillanatképek a megnyitóról

 

A kiállításhoz érdekes programkínálattal, kisérőrendezvények, előadások és kézművesfoglalkozások listájával is készültünk, felkelteni igyekezve minden korosztály érdeklődését. Február 15-én megvalósult középkori fazekas workshopunk Anton Drímaj vezetésével egy valóban különleges és izgalmas élmény volt a kíváncsi diáksereg számára, akik gyakorlati úton, szakértő utasításai és tanácsai mellett kóstolhattak bele a középkori fazekas mesterségébe, megalkotva életük talán első kerámiatárgyait.

 

Alkotás közben…
Alkotás közben…

 

A kiállításhoz kapcsolódóan két további program várható még, melyekkel a dákságnak és a nagyközönségnek is kedveskedni próbálunk. A március 26-27-i napokban, gőzerővel készülve már a húsvétra rendhagyó hímes tojás – workshoppal jelentkezünk, míg április 24-én a nagyközönséget invitáljuk meg a kiállításhoz kapcsolódó kurátori tárlatvezetésre.

 

Programkínálatunk

 

Ha kíváncsiak régiónk fazekasmúltjára és szeretnének betekintést nyerni a középkori fazekasmesterek mindennapjaiba, megcsodálva közben a távoli múltból ránk maradt különleges kerámia edényeket, mindenképp látogassanak el hozzánk. Látogatásukat kössék egybe szecessziós tárlatunk és állandó honismereti kiállításunk megtekintésével is.

 

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Ne feledjék:

Március 26-27: Rendhagyó hímes tojások készítése

Április 24: Kurátori tárlatvezetés a Középkori és koraújkori fazekasság Gömörben és

Nógrádban című kiállításhoz

 

Kerepesi Igor

A fényképek a Gömör-Kishonti Múzeum tulajdonába tartoznak

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!