Magas koncentrációjú veszélyes vegyi anyagokra, így például vinil-kloridra és benzolra lelt a nyitranováki (Nováky) Fortischem Nováky vállalat szennyvizében a Greenpeace Slovensko, mely anyagokat a vállalat egyenesen a Nyitra folyóba áramoltat.

 

Rákos megbetegedéseket okozó vegyik anyagokról van szó

 

A mintavétel illékony szerves anyagok széles spektrumának jelenlétét mutatta ki. Ezek majdnem felét halogénezett illékony szerves vegyületek alkotják, amelyek mérgezőek és több közülük rákkeltő. A legnagyobb kockázatot a magas koncentrációban kimutatott vinil-klorid jelenti, miközben az ivóvizek esetében meghatározott felső határérték 0,5 μg/l (a szlovákiai jogszabályok szennyvizek és a felszíni vizek esetében nem határoz meg felső határt). Az említett anyag rákkeltő és magzatkárosító hatása van.

 

 hirdetes_810x300  

Ugyancsak magas koncentrációban bukkantak benzolra, amely az egyik mintavétel alapján a megengedett határérték közel háromszorosának megfelelő arányban volt jelen. Ez az anyag rákos megbetegedéseket idéz elő, magzatkárosító és veszélyezteti a szaporító szervrendszert.

 

Nemcsak a vállalat, hanem az állam is felelős

 

A Fortischem Nováky régóta veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó szennyvizet bocsát ki, éppen ezért a Greenpeace Slovensko (GS) a Nyitra folyó egyik legjelentősebb szennyezőjeként tartja számon a vállalatot.

 

„Erről a tényről tanúskodik az is, hogy a vállalat 2011-ig nem volt képes megfelelni a szlovák európai uniós csatlakozási szerződésből fakadó kötelező érvényű vízvédelmi előírásoknak. A vállalat erre 2016-ig kapott haladékot. Azt, hogy a vállalat miként, illetve egyáltalán megfelel-e majd ezeknek a feltételeknek, még górcső alá vesszük“

 

nyilatkozta a GS toxikus anyag kampányának koordinátora, Ivana Kohutková.

 

znecistenie-novaky-rieka-nitra-1
Fotó: Juraj Rizman/Greenpeace

 

Kohutková szerinte a jelenlegi helyzetért nem kizárólag a vállalat, hanem az ellenőrzéseket végző és a jogszabályokat meghatározó állam is felelős.

 

„Arra kérjük az állami ellenőrző szerveket, hogy módosítsák az ipari üzemek általi szennyvíz-kibocsátás ellenőrzésének rendszerét. Azt szeretnénk, ha az ellenőrzések szúrópróbaszerűek és rendszeresek lennének, illetve, hogy a szennyvizek vizsgálatát ellenőrző szervek végezzék“

 

zárta le mondandóját Ivana Kohutková.

 

Forrás: topky.sk/hírek.sk

Nyitókép: Juraj Rizman/Greenpeace

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!