Az esztergomi önkormányzat tiltakozik a szlovákiai Párkányba tervezett hulladékfeldolgozó üzem építése ellen és nemzetközi hatásvizsgálati eljárás indítását kezdeményezi – erről fogadott el egyhangú határozatot a képviselő-testület kedden.

 

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, az évi húszezer tonna gumit és műanyag hulladékot feldolgozó létesítmény az uralkodó szélirány miatt Esztergom levegőjét rontaná, ezért hatásviselő településként az önkormányzat ügyfélként bejelentkezik az engedélyezési eljárásba.

 

A polgármester hozzátette, a beruházás elleni tiltakozást soron kívül megküldik a Szlovák Köztársaság környezetvédelmi minisztériumának, valamint Párkány önkormányzatának, és szólt arról is, hogy magánemberként aláírásgyűjtést indít a létesítmény ellen.

 

 hirdetes_300x300  

Az MKP aláírásgyűjtést kezdeményezett a hulladékfeldolgozó megépítése ellen

 

Az ülésen szót kapott a MKP párkányi elnöke, Retkes János, aki elmondta, hogy képviselő-testületük Esztergomból, nem hivatalos úton értesült a beruházásról. A következő napon a képviselők a polgármestert leszavazva tiltakoztak a beruházás ellen. Az MKP aláírásgyűjtést kezdeményezett a hulladékfeldolgozó megépítése ellen, a petíciót néhány nap alatt csaknem ötezer ember írta alá – ismertette a politikus.

 

Fotó: erdely.ma

 

Eugen Szabó, a szlovákiai Párkány polgármestere korábban az Esztergomi Regionális Televíziónak azt mondta, a beruházásról szóló tájékoztatót feltették a város honlapjára és kifüggesztették a hirdetőtáblára. A véleményezési folyamatban az önkormányzat összegyűjti az észrevételeket és továbbítja a környezetvédelmi minisztériumba.

 

 „Nem találtam semmi kivetnivalót a beruházásban. Egy modern, 40 főt foglalkoztató üzem épülhetne meg” – jelentette ki a polgármester.

 

A párkányi papírgyár területére tervezett üzem ellen február 16-án Komárom-Esztergom megye közgyűlése is határozatban tiltakozott, mivel a határon átnyúló környezeti hatású hulladékfeldolgozóról nem tájékoztatták a Duna menti településeket.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!