Nyitókép: picture alliance / empics | Owen Humphreys

 

Sokkal kevesebb műanyag kerül a világ óceánjaiba, mint azt korábban gondolták – derül ki az Utrechti Egyetem kutatásából. Az óceánok felszínén azonban még így is mintegy kétmillió tonna műanyag lebeg, ami több, mint amennyit a korábbi számítások feltételeztek.

 

A kutatás vezetője, a holland Mikael Kaandorp elmondta: Környezetvédelmi szakértők korábban úgy becsülték, hogy évente négy és 12 millió tonna közötti műanyag hulladék kerül az óceánokba. A legújabb kutatás, amely a világ 20 ezer helyszínén végzett mérésekből állt, azonban azt mutatja, hogy valószínűleg csak félmillió tonna műanyag kerül évente az óceánokba. A műanyag hulladék nagy része ugyanis a folyórendszerekben marad, és végül nem jut el az óceánba.

 

Az új kutatás szerint a tengerek és óceánok felszínén lebegő műanyag mennyisége nagyobb, mint amiről a korábbi tanulmányok beszámoltak. Az Utrechti Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy főként nagyméretű tárgyak úsznak a felszínen, amelyeket könnyebb összegyűjteni. Habár az ócáánokat sok mikroműanyag is szennyezi, ezek a teljes műanyagtömeg kisebb részét teszik ki.

 hirdetes_300x300  

 

Az óceánokban lévő műanyag mennyisége az elmúlt évtizedekben évente körülbelül négy százalékkal nőtt. Ilyen ütemben fennáll a veszélye annak, hogy két évtizeden belül kétszer annyi műanyag lesz a világ óceánjaiban.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!