Az alábbiakban szonnya vendégszerzőnk írását közöljük.

Palya Bea egy jelenség. Néhol irigylésre méltó, néhol lelkesítő, néhol meghökkentő. Van, hogy nehéz hozzá kapcsolódni, és olyan is van, hogy azt gondolja a hallgató, hogy csak angolul ne énekelne, de összességében inkább pozitívan elgondolkodtató, lelket mozgató.

Január 17-én, szombaton a Dunaszerdahelyi VMK-ban részesülhettünk néhányan mindebből. Mellesleg, január 30-án ugyanezt a műsort hallja a közönség a Carnegie Hallban is.

„Palya Bea egy őserő” – hangzott a meghívás. Nekem pont valami őserőkkel való találkozásra volt szükségem, igent mondtam hát. Igen, őserő valóban: hordoz, mozgat, megmutat, és még talán meg is tréfál olyan elemi energiákat, amit kevesen. És mindezt olyan szemérmetlen, a szégyen legkisebb szikrájától is mentes módon, hogy akik a közönség soraiban ülve közelébe kerülnek ennek a hurrikánnak és nincsenek hozzászokva ehhez a nyelvhez, lányos zavarukban megborzonganak, és túlzónak érzik azt az intimitást, amibe az énekesnő beleláttat. Hogy kik közötti intimitás? Hát ő és a zene, ő és a népzenével üzenő ősi emberi erők, ő és mindazok, akik továbbadták évek hosszú sora alatt a dalokat és a bennük rejlő üzeneteket.

Nem sokat tudok arról, hogy hogyan működik ez, de talán valahogy úgy, hogy jár-kel a zenész (a Bea) a világban, élnek, lüktetnek benne magyar, román, szerb, cigány, indiai, ír dallamok innen-onnan, aztán találkozik egy verssel vagy szöveggel, akár Weöres Sándor Psychéjével vagy a saját aktuális gondolataival, és összeér benne a kettő, ebből születik egy dal. Sok zenei műveltség kell hozzá, hogy a hallgató felfejtse az alkotóelemeket, de anélkül is élvezhető.

És ez a bizonyos őserő alkotótársakat vonz maga mellé. Szokolay Dongó Balázst például, aki társ minden improvizációban, teljes szabadsággal és felszabadultsággal és pimasz virtuózsággal szólaltat meg mindenféle fúvós hangszert, ugyanakkor alkalmazkodik a Bea diktálta hullámzáshoz, támogatja, tükrözi, tompítja, ha kell. És persze a közönség, akit szinte percek alatt megénekeltet, saját ritmusára hangol, körbefon. Úgy tűnik, nagy élmény az alkotásban való részvétel lehetősége annak a közönségnek, aki már a fogyasztói kultúrán nevelkedett (ha nézőnek-hallgatónak jött, fogja be a száját, nézze-hallgassa meg, amit kap, aztán menjen szépen haza, ha akar, út közben még gondolkodhat, de ne sokat lehetőleg). Apropó: ily módon jól rímelt ez a „módszer” a koncert mottójára – a dunaszerdahelyi elsős alapiskolások támogatására, még akkor is, ha az együttzenélést sajnálatos módon körüllengte egy másfajta erőtér, a helyi politika vélt vagy valós, látens vagy manifeszt jelenléte is a VMK nézőterén.

 hirdetes_300x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!