A ’40-es évek vége felé a pozsonyi városvezetés úgy döntött, megépíttet egy épületkomplexumot a már évtizedek óta a városban tartott Duna Vásár számára. A projekt kivitelezése 1951-ben vette kezdetét, egy időben a környező területek rendbehozásával. Mire elkészült (1955), a vásárok megszűntek, így az épületekből kultúrközpont lett (innét a neve: PKO- Park Kultúry a Oddychu – Kultúra és Pihenés Parkja), s egyben a BKIS (Pozsonyi Kulturális és Információs Központ) székhelye.

PKO
A ’60-as években egy rövid ideig tervezett funkciójára is használták (pontosan addig, amíg meg nem épült az erre a célra sokkal alkalmasabb INCHEBA), de ezután zavartalanul működhetett kultúrközpontként (annyira zavartalanul, hogy azóta komolyabb felújítás sem történt rajta).

Az állóvizet pár éve a J&T csoport kavarta meg, amikor megvette a szomszédságában lévő telket. Valószínűleg rájöttek, hogy az épülő River Park látképébe egy lerobbant kommunista épület eléggé bezavarna, ezért 2005-ben megvásárolták (pontosabban a tulajdonukban lévő Henbury Development vette meg) az alatta lévő területet, körülbelül 9 millió euróért. A tervek alapján a River Park II. kerül majd a helyére.

A városlakók körében mindez hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki. Mi lesz az ott tartott rendezvényekkel (Jazz napok, Topfest, Mikro Wilsonic, One Day Jazz, Electronic Beats, Underground majális, Flamenco fesztivál,…)? Miért ad engedélyt a város egy ilyen fontos épület eladására ill. lebontására?

PKO
Az épület fontosságához annyit azért hozzá kell fűzni, hogy főleg eszmei értékről van szó. Anno a város lakói építették a városnak (ami inkább a szocialista hatalom, mintsem a lakók érdeme), változatos programjának köszönhetően nincs az a pozsonyi, aki ne fordult volna meg benne. Sőt, tegye fel a kezét az a felvidéki egyetemista, aki ne járt volna ott, ha máson nem, legalább egy beánián vagy magyarbulin.

Természetesen ez a fontosság elég hamar semmivé válna, ha  a felsorolt  rendezvények számára lenne más alkalmas hely, de ilyen sajnos nincs. Vannak klubok, van Téli Stadion (ami elméletileg betölthetné a funkcióját-de aki már járt ott, valószínűleg egyet ért velem abban, hogy NEM), van INCHEBA (ami egy Airnek hatalmas lenne) és vannak színházak (amik egy Prodigy koncertnek nem felelnének meg). Egy a lényeg- Pozsonynak nincs  a ,,nem túl populáris, de nem is annyira rétegzene, hogy egy klub elég legyen rá” kategóriájú rendezvényekre megfelelő zárt koncertterme.

 hirdetes_300x300  

Mi történt az elmúlt 5 évben?

Volt aláírásgyűjtés a lebontás ellen, amit számtalan zenész, író és politikus aláírt (természetesen én is :); megpróbálták műemlékké nyilvánítani (ezt idén nyáron utasította vissza a műemlék védő bizottság); keringenek mindenféle szórólapok városszerte a gonosz városvezetésről, aminek semmi sem szent; az aktivisták levelet írtak az új kormánynak, mely reményét fejezte ki afelé, hogy sikerrel járnak.

Közben a városvezetés is feleszmélt. Próbálták visszavásárolni a területet. Meg is tehették volna- majd 25 millió euróért. Mondani sem kell, hogy egy olyan városnak,  mely egy felújításra váró hidat pénzhiány miatt inkább lebontana, erre nincs pénze. Így végül megegyeztek a tulajdonossal, hogy a River Park II-ben lesz egy koncertterem is, amit majd a város kibérel (évi pár száz ezer euróért).

PKO helyett River Park

A River Park egy wellness központ, mellette luxusmárkák üzletei. Nem épp az a helyszín, ahová egy Pendulum koncertet képzel el az ember. A lebontás, felépítés nem 2 napos munka. Addig hol lesznek ezek a rendezvények?

A PKO lebontási engedélye jövő év végéig szól. Tavasszal kezdenek neki, vagyis az idei programoknak még nem kell új helyszínt keresni.

Pozsony az elmúlt pár évben leküzdötte Bécs okozta komplexusai egy részét, és mert jó koncerteket hozni a városba. Ha a környező országokhoz viszonyítunk (és ne számítsuk bele Ausztriát), a helyzet még mindig nem jó, de alakul. Lett használható zenei blog, születtek új fesztiválok, és egyre több külföldi blogon találni programajánlót a pozsonyi rendezvényekre. Van/volt értelme ezt elrontani?

/Zebracsíkozó zrt./

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!