…hirdeti a felirat a bejárat felett. Az út mentén mindenütt papírmasé, drót, fa, szövet és egyéb anyagok felhasználásával készült, csomó színben pompázó manó, virág, gomba, spirál, miegymás. Közöttük sok boldog ember sétál, velünk együtt. Mind egy irányba tartunk, a nagy cirkuszi sátor felé. Itt a jegyet karszalagra váltják, ezt követően pedig beléphetünk a nemcsak Európa-szerte, hanem az egész világon ismert és elismert, nemcsak a zenét, hanem az életet magát manifesztáló fesztiválra, az Ozorára.

Létezik egy falucska Magyarországon, valahol Siófok és Szekszárd közt félúton, Ozora. A fesztivál területe azonban nem itt, hanem valamivel arrébb, a simontornyai falutábla után egy kicsivel, egy gyönyörű völgyben található. A fesztivál területe hatalmas, viszont nem drótkerítés, víz vagy deszkák határolják, hanem kukoricás.

A fesztivál története 12 évvel ezelőtt kezdődött, amikoris vagy 30 ezer elszánt arc összegyűlt a már említet völgyben a ’99-es napfogyatkozásra. A Solipse-nek elnevezett esemény egy új rituálé születése volt, melyet ma az O.Z.O.R.A. Fesztivál képvisel.

 hirdetes_300x300  

Az Ozorát nem ismerő olvasó mostanra biztos feltette magának a kérdést, hogy de mégis milyen ez a fesztivál, milyen zenét csapatnak, milyen arcok járnak ide, és egyáltalán, a zenén kívül zajlik valami más is? A válaszra, hogy ez egy hatalmas goa buli, bizonyára újabb kérdés érkezne, úgyhogy rögtön ugorjunk is vissza 50-60 évet az időben.

Vajon mi történt a Hair hippijeivel, hova jutottak azok az emberek, hová fejlődött a mozgalom, és főleg, mi lett azzal a boldog zenével? Nos, sokan beolvadtak a társadalomba, munkájuk, családjuk, nyugdíjbiztosításuk, jelzálogkölcsönük, nagyképernyős tévéjük lett. Sokan lélekben hippik maradtak, és valamiféle egészséges kompromisszumot próbáltak összehozni a fentebbi modell és mozgalmuk premisszái közt. És voltak, akik nem voltak hajlandók belenyugodni a korszak végébe, és dobbantottak. Például India Goa nevű tartományába. A régiek hitték, van errefelé valami a földben, így sok hippi itt telepedett le.

Mindeközben már 80-as éveket írunk, Európában nyomul a pszichedelikus rock és az elektronikus zene ível felfele. A goai strandokon gyakoriak a partyk, ahol ún. goa trance zene szól (később ebből alakult Európában a trance), erre táncolnak hajnalig az emberek. Természetesen fokozatosan különböző alfajai alakultak ki ennek a stílusnak is, van könnyedebb, chillesebb válfaja, és van extra brutális csapatás is 200 bpm felett. Mindenki más tempóban szeret meditálni. Úgy érzem felesleges a zenei stílust mint olyat mélyebben jellemezni, kattints az alábbi videók egyikére, és hallgasd meg magad.

 

 

Törvényszerűen a zenével párhuzamosan létrejött a goa szubkultúra, a szubkultúrák minden hozzátartozójával együtt. Mit is manifesztál ez a mozgalom? – érkezik az újabb legitim kérdés. Nos, az egész nagyon hasonlatos az egykori hippiség világához, ám nem olyan radikális és antiszociális a dolog. Természetközelség, értékcentrikus élet, transzendencia, kozmikus egység és a legfontosabbak: barátság és szeretet.

És mint ahogy az minden egyéb szubkultúra és zenei stílus esetében működik, fokozatosan kezdtek megjelenni szerte a világon az ilyen zenét nyomó bulik, fesztiválok, happeningek. Magyarországon is akadtak emberek, akik szerettek volna egy szeretet-ünnepet alkotni. Ahogy a reklámban mondja a kutya: bumm, így lett az Ozora!

A némelyest hosszabb bevezető után nézzük, mire is számíthatunk idei Ozorán. A fesztivál augusztus 2-7. közt fog zajlani a már említett helyen. Hetijegyet válthatunk elővételben 90€-ért, a helyszínen 110-ért. Létezik péntektől érvényes hétvégi jegy is, ám 80€-s árával a szervezők feltehetően azt próbálják sugallni, hogy menjünk le inkább egész hétre.

Ami a zenét illeti, a fesztiválon 2 színpad található. Egyrészt a main stage, amelynek vizuális megvalósítása önmagában megérne egy külön cikket. Itt van a fő csapatás. Zene szinte nonstop megy, mindössze egy 4 órás szünetet iktatnak be minden nap 16 és 20 óra közt, hogy összetakaríthassanak kicsit.

Ezenkívül van egy ún. chillsátor, ahol lehet relaxálni, nyugisan táncolgatni, aludni egy csöppet. Ez tavalyig egy másik nagy cirkuszi sátor volt, idén a szervezők valami bomba meglepetést ígérnek. A dekorációja ennek is mindig nagyon impozáns, ahogy azt a képeken oldalt meg is tudjátok nézni.

Ami a fellépőket illeti, minden évben rengeteg régi és új nagy név vonul fel, a világ különböző országaiból. Idén például eljön az Ozric Tentacles, egy ’80-as évekbeli brit banda, akik pszichedelikus rockot nyomnak. Lesz ismét Sphongle, aki szintén nem ma kezdte a szakmát. De lesz Atmos, Irgumburgum, Penta, Protoculture, Trippy Hippies és még sokan mások…

A chillsátorban Aes Dana, Banco de Gaia (ők pár éve voltak Szigeten is), Pupilla és Entheogenic is.

 

 

A trance-elésen kívül természetesen rengeteg más dologgal is tölthetjük időnket. Naponta vannak különféle előadások mindenféle földi és nem földi témára, jóga, kézműveskedés, kövekből szoborépítés, és még sok minden más. Van egy csomó árus is, akiknél mindenféle hippi tutiságot vehetünk, ékszereket, ruhákat, pont úgy, mint bármelyik más fesztiválon… Étellel sincs gond, rengeteg különböző konyha ételét kóstolhatjuk végig viszonylag korrekt áron. A fesztivál nagy előnye, hogy a kapuban csak azt nézik, van-e karszalagod. Azt, hogy a csomagtartóban van pár karton sör, már nem 🙂

Ami még említést érdemel, azok maguk a vendégek. A világ minden tájáról érkeznek bulizni vágyók, 2 éve például volt egy ausztrál stopposunk, aki bizony eljött csak erre a fesztiválra. De Japántól kezdve Nepálon át Brazíliáig mindenhonnan vannak arcok. És elmondhatatlanul boldogok, hogy ott lehetnek!

Az a baj, hogy ezek mind csak szavak, lehetetlen velük visszaadni azt az érzést, ami az emberre telepszik Ozorán. Mélységesen nyugodt, békés és barátságos hely. Tökéletes. Peace on Earth. Isten is ott szokott lenni általában. Menjetek el, nézzétek meg, nem szabad kihagyni. Hiszen egész jó kis flash az is, mikor a main stage mellett megjelenik egy juhász egy csapat birkával.

A fesztiválról bővebb információt a honlapon találtok.

/Őszi Károly/

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!