1894 karácsonyán a Lemercier nyomda kétségbeesetten keresett valakit, aki az újévi Gismonda darab premierjére plakátot készített volna. Karácsonykor azonban már egy híres művész sem volt elérhető Párizsban, így a nyomda kénytelen volt megbízni egy komolyabb háttér nélküli, toprongyos művészt a plakáttal. A végeredmény berobbant a köztudatba, megváltoztatta az ízlést, és kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után.  A plakátkészítőt úgy hívták, Alfons Mucha, és ez pedig a szecesszió születésének a története.

A történet szerint, a plakát annyira újszerű lett, hogy a nyomda alig merte megmutatni Sarah Bernhardt színésznőnek. Mikor végül is megmutatták,  a színésznőt elbűvölte az elkészült mű, és további plakátokat rendelt Muchától. Párizst sokkolta az új stílus, s hamarosan a virágok és indák elborították az egész várost, majd elindultak meghódítani a világot.

gismonda_res
A világhírnevet hozó Gismonda

Mucha „bemutat” mindenkinek

A stílusteremtő alkotás most Pozsonyba érkezett, és így június 2-ig  mi is megtekinthetjük a Pozsonyi Városi Galériában, a Mirbach palotában, a Szecesszió cimű kiállítás keretében. Alfons Mucha egy különálló részleget kapott – olyan híres rajzokat láthatunk tőle, mint az Évszakok sorozata vagy a Bizánci fejek. Pazar ékszerek, virágkoszorúk, levelek, hanyagul leomló hajfürtök keretezik az összes hölgyet, akik a képeken szerepelnek. Mert bizony a kiállításon – és talán a szecesszióban magában is – a hölgyeké a főszerep. A képeken szinte kizárólag női alakok szerepelnek, vagy ha nem kizárólag, teljesen biztos, hogy a nő van előtérben. Egy érdekességre is felhívták a figyelmünk, ami már-már egy Da Vinci- kód szintű összeesküvés: vajon miért fordul elő olyan gyakran Mucha művein a kinyújtott középső ujj? Kinek szól az obszén mozdulat? 🙂

Mucha_-_La_Trappistine
Mucha: La Trappistine (figyeld a jobbkezem, mert csalok!) 🙂
seasons
Évszakok

Persze egyértelműen Mucha a húzónév, de ennél sokkal többről szól a kiállítás. A Mucha által képviselt, dekoratív-ornamentális szecesszión kívül láthatunk még például képeket a szimbolista szecessziót képviselő Mednyánszky Lászlótól is. Búsabb, komorabb festmények ezek. Itt megállnánk egy pillanatra, mert az egész esztétikai élményt pár percre elhomályosítja a düh, mikor a hatalmas képeken egy 10 centis jól kivehető aláírás áll: Mednyánszky. Majd mellette a fehér táblácskán a magyarázószöveg a kép címével és festőjével: Medňanský. De csak egy percre horkanunk fel a galéria minősíthetetlen viselkedésén, mert a képek túl szépek ahhoz, hogy mérgesen menjünk tovább.

Jan-Preisler-Jaro-1900-olej-platno-112x70cm

 hirdetes_300x300  

A szemünk előtt megjelenik ugyanis a kiállítás egyik legértékesebb képe, Jan Preisler Tavasza. Mindenki nagyon jól nézze meg, mert nem sok alkalma lesz rá – a kép ugyanis még az eredeti keretjében van, így nem állítják ki gyakran a nagyközönség elé. František Kupka nem kevésbé híres festménye, A hullám azért is érdekes, mert festő később az absztarkt felé fordult, és egész más stílusban alkotott tovább. De ugyanez vonatkozik Martin Benkára is, korai éveiben a leghíresebb szlovák festő szintén kokettált a szecesszióval, mégha nem is ez tette ismertté.

kupka_frantisek_vlna

A festő visszatér

Bár a mostani kiállítás miatt is pirospont illeti a szervezőket, a Pozsonyi Városi Galéria ennél jóval ambíciózusabb terveken dolgozik. 2014-ben Klimt és Toulouse-Lautrec plakátjait is szívesen látnák a szlovák fővárosban. Ez viszont a hatalmas biztosítási összeg miatt elég bonyolult és nehéz vállalkozásnak ígérkezik.

A szecesszió „in”. Trendi. Vintage darabok elengedhetetlen díszítőeleme egy-egy szecessziós kép, motívum. Divattervezőket fordulnak vissza ihletért ehhez a stílushoz minden évben – legutóbb például a FreyWille tervezett egy teljes Mucha, illetve Klimt ékszerkollekciót.  Ezt a kiállítást viszont érdemes megnézni, ha trendik vagyunk, ha nem. Egy kiállítás a bájról, a könnyedségről, a kecsességről, és persze – a nőkről. Ez nem a barokk giccse, tobzódása, túldíszítettsége. Itt érdemes végigkövetni az indák tekergését, a virágszirmok és levelek gondos kidolgozását. Itt érdemes elveszni a részletekben. 

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Kapcsolódó témák:

Cápák járnak Pozsonyban

Egy megszakított ének

A fotó Fellinije Pozsonyban

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!