A március a Bárdosokról szól – a szlovákai magyar sajtó tele volt az idősebbikkel, miközben a család fiatalabbik tagjának, vagyis Bárdos Juditnak nem kevésbé izgalmasan telnek a napjai. Március 6-án került a cseh mozikba, szerdán pedig Szlovákiába is elért Andrea Sedláčková cseh filmrendező legújabb filmje, a Fair play. Főszerepben: Bárdos Judit.

foto1_04
Bárdos Judit és Eva Josefíková (forrás: a film hivatalos honlapja)

1983-ban járunk, Prágában. Anna (Bárdos Judit), a fiatal sprinterlány a „nem megfelelő családi háttér“ ellenére (az édesapja emigrált) bekerül egy élsportolók számára kialakított speciális programba. Speciális orvosi ellátás címén anabolitikus szteroidokkal kezdik kezelni. Mikor a szerek már az egészségére is hatással vannak, Anna úgy dönt, abbahagyja. Édesanyja (Aňa Geislerová) viszont azt szeretné, ha tovább szedné, és kijutna az olimpiára. Abban reménykedik ugyanis, hogy akkor Anna diszidálhat, és egy normálisabb életet kezdhet Nyugaton. Saját maga adja tovább a lányának a szereket vitaminok helyett. A történetbe pedig egy szerelmi szár is belefonódik…

A film főcímdalát Miro Žbírka szerezte.

)

Sedláčková olyan témát nyit meg, amiről eddig nem sokat szó esett. A sportolók doppingolása a 80-as években még államilag irányított folyamat volt, és bár Csehszlovákia messze nem érte utol a Kele-Németországot a doppingkísérletekben, azért itteni orvosok számára sem volt sok minden szent. Néhány csehszlovák élsportoló halála is a doppinghoz köthető. 1983-ban lett Csehszlovákiában a doppingból „állami ügy“ a „csehszlovák reprezentáció további minőségi fejlődésée érdekében“. Ekkor sport-biokémiai és -fiziológiai laboratórium is alakult. 1985-ben az Egészségügyi Minisztérium felügyelet alatt egy speciális program alakult, ahol kiválasztott sportolók kaptak doppingszereket. A sportolók néha maguk sem tudták mit adnak be nekik, a kérdéseikre nem kaptak válaszokat. A „speciális egészségügyi program“ elutasítása komoly következményekkel járt – nem vehettek részt az összpontosításokon, vagy akár a válogatottból való kizárást is jelenthette. Az államilag irányított doppingprogram 1987-ben ért véget Csehszlovákiában. (További érdekességeket a témáról a film honlapján találtok.)

p471624-600x358
Anna Geislerová (forrás: a film hivatalos honlapja)

Arról pedig, hogy milyen volt a forgatás, Bárdos Judit mesélt a Körképnek:

 hirdetes_810x300  

Fél évvel a forgatás előtt kezdődött meg a felkészülés a filmre. Már a casting is tartalmazott egy futó részt, ahol megnézték a szerepre jelentkezők mozgáskultúráját. Miután megkaptam a szerepet, itt, Pozsonyban heti háromszor kellett edzenem. Ebből kétszer futóedzés, egyszer konditerem.“ Judit külön edzőt kapott, hiszen azon túl, hogy „kondiba kellett kerülnie“, el kellett sajátítani is a különféle futóstílusokat. „Az edző kritizált, mondta mindig, hogy hogyan tartsam a fejem, hogyan a kezem, a lábam. De végül is elégedett volt velem, azt mondta: van tehetségem a futáshoz.“

És hogyan sikerült beleélnie magát abba a korszakba, aminek pont akkor áldozott le, mikor ő született?

„Láttam a korszakról filmeket, olvastam róla, hallottam elbeszéléseket. A filmben minden korhű volt, a lakás, a gyerekszobám berendezése, a környezet. Nem okozott gondot.“

A színészekből a futás a maximumot követelte. Bár a filmben Bárdos Judot sprintert alakít, vagyis 100 méteres futásai voltak, az egyes forgatásokon azok a méterek kilométerekké álltak össze. Hogy bírják a tempót, egy dublőr is segített a színészeknek (Juditon kívül a filmbéli barátnőjét alakító Eva Josefíková  is volt futódublőre). „A legnehezebb futás a németországi jelenet felvétele volt. Technikaliag nagyon nehéz volt, egész nap forgattunk, és meg is sérültem. Rögtön lejegeltük, és vittek is orvoshoz. Szerencsére csak meghúzódott az izom.“ A felvételeket Pozsonyban Prágában, a Magas-Tátrában és Németországban – Drezdában és Chemnitzen – vették fel. Érdekesség még, ahogy Judittól megtudtuk, hogy minden futónak van valamiféle babonája a verseny előtt. Valaki keresztet vet, valaki a lábát ütögeti, és a színészek ezt is elosztották egymást közt, hogy minél hihetőbb legyen az alakítás.

A Fair play mától a szlovákiai mozikban is megtekinthető, és reméljük, legalább annyi elismerést gyűjt be érte a fiatal szinésznő, mint a Ház-béli alakításáért.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Ajánlott cikkek:

Bárdos Judit: Eszenyi Enikővel szívesen dolgoznék együtt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!