Nyilvánosságra kerültek a Nap a hálóban díj jelöltjei, újra van kiért szurkolnia a felvidéki magyarságnak. Mokos Attila a legjobb férfi főszereplő díjért száll ringbe, de Prikler Mátyás Köszönöm, jól című filmje az említett jelölésén túl még további 3 díjat is besöporhet az április 26-i díjátadón.

A Szlovák Televizió- és Filmakadémia Nap a hálóban díját 18 kategóriában osztják ki minden páros évben, vagyis kétévente. Lássuk csak, hogy az Akadémia tagjai szerint a 2012-es és 2013-as év folyamán mely filmek voltak a legjobbak:

Kutyám, Gyilkos (Môj pes, Killer; 2012) – Mira Fornay egész estés filmjét már korábban is díjazták – átvehette  rotterdami filmszemle egyik fődíját, a Hivos Tiger Awards-ot. 2013-ban pedig ezt a filmet ajánlotta a Szlovák Filmakadémia, hogy képviselje Szlovákiát az Oscar-nevezések között, a Legjobb külföldi film kategóriában. Most összesen hat Nap a halóban díj győztese lehet: a Legjobb játékfilm, Legjobb rendezés, Legjobb férfi főszereplő, Legjobb forgatókönyv, Legjobb hang és a Legjobb jelmezek kategóriákban száll a ringbe.

A Kutyám, Gyilkos egy dráma, főhőse a 18 éves Marek, aki alkoholista édesapjával él egy kisvárosban. Egyetlen erős érzelmi kötődése a kutyájához van. A helyi skeanhead csoporttal tölti szabadidejét, míg egy nap megjelenik az édesanyja, aki gyerekkorában elhagyta őket. Fény derül a nő „titkára is“, ami miatt Marek élete egycsapásra megváltozik. A filmben szinte kizárólag amatőr színészek szerepelnek, ezért is különösen érdekes, hogy a Marekot alakító Adam Mihál is esélyes a legjobb férfiszínész díjára.

A jelölt (Kandidát) is az egyik nagy favorit, egy jelöléssel lemaradva követi Mira Fornay alkotását. A jelöltről már írtunk egy recenziót tavaly, nekünk nagyon tetszett „az igaz történet, mely soha nem történt meg“. Ismerve a márciusi elnökválasztás eredményét, mi ebben már nem is vagyunk annyira biztosak, hogy nem történt meg.

 hirdetes_300x300  

Adam Lambert (Marek Majeský alakításában) egy jól menő reklámügynökség főnöke. A legjobb a szakmájában, megvan mindene, ami kell: pénz, jó kocsi, ház Pozsony leglukratívabb környékén, feleség, szerető, gyerek. A köztársaságielnök-választás előtt járunk két hónappal, Lambertet pedig megbízzák egy esélytelen jelölt kampányának a vezetésével. A cél, hogy néhány százaléknyi szavaztot elvegyen másoktól, de Lambertnek a hiúsága nem engedi, hogy tessék-lássék kampányt folytasson. Ő a legjobb, s élet-halál kérdést csinál abból, hogy a jelöltje nyerjen. A cél érdekében pedig mindenre képes.

A jelölt mindenképp a személyes kedvencem, a következő kategóriákban szoríthatunk neki: Legjobb játékfilm, Legjobb rendezés, Legjobb forgatókönyv, Legjobb vágás és a Legjobb oparatőri teljesítmény.

Négy-négy jelöléssel esélyes a díjra Milan Cieslar Colette című filmje, mely a második világháború és a koncentrációs táborok kegyetlen mindennapjait mutatja be, és Prikler Mátyás Köszönöm, jól című alkotása is. Szintén négy jelölést kapott Viktor Tauš keserédes Bohócokja (Klauni), valamint Juraj Lehotský Csoda (Zázrak) című mozija.

A dokumentumfilmek között nagyon erős a mezőny. A kategória jelöltjei Robert Kirchhoff A Cervanová-ügy (Kauza Cervanová) filmje, Adam Oľha Új élet (Nový život) című munkája, és Dušan Trenčík Történelemórája (Hodina dejepisu) is. A Cervanová –ügy Ľudmila Cervanová medikuslány 1976-os meggyilkolását dolgozza fel, és a rendező nyolc éves munkája fekszik az elkészültében. Andrej Bán, a .týždeň riportere szavai szerint: „Kirchhoff többet tud az esetről, mint maguk a bűnténnyel foglalkozott vizsgálóbírók”. Biztos, hogy a megfelelő emberek kerültek rács mögé?

Dušan Trančík rendező nem kevésbé megosztó témát vetett fel: szlovákiai és magyarországi gimnáziumokban (köztük az egykori alma materemben, a Dunai utcai magyar gimiben is) forgatott Trianon emlékezetéről. Hogyan tanítják a szlovák gyerekeknek Trianont? A film segíthet megérteni azt is, miért áll a szlovákság a szlovákiai magyarokhoz vegyes érzelemekkel: néha félve, néha ellenségesen.

Mokos Attilával és Prikler Mátyással azonban nem merül ki a jelölést kapott magyarok listája. A Kutyám, Gyilkos legjobb kosztüme mögött Gadus Erika áll, a Kék tigris legjobb látványának kidolgozója pedig Boráros Henrik (Michal Struss-szal együtt). Újabb remek bizonyítékai annak, hogy a szlovákiai magyarság a szlovák filmezésben szervesen jelen van, és fontos szerepet tölt be benne. Büszkék lehetünk rájuk.

A Nap a hálóban egy remek alkalom arra, hogy ha nem láttuk még a szlovákiai filmezés legjobb darabjait, akkor elővegyük őket, ha már láttuk, akkor pedig ismét. Kiváncsian várjuk, kik lesznek a győztesek. Szerintetek?

Lengyel Diana

A jelöltek teljes jegyzéke

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!