Szlovákia jellegzetessége, hogy a legjobb fesztiválokat különböző reptereken rendezik. Kétrészes cikksorozatunkban a trencséni Pohoda és a pöstyéni Grape kínálatából szemezgetünk.

A Pohoda az egyik legerősebb országimázs terméke Szlovákiának. Olyan fesztivál, amely kis mérete ellenére (maximális kapacitása 30 ezer fő) külföldön is ismerik és elismerik. A francia Couvre-feu portál például besorolta aközé a 10 fesztivál közé, amelyet érdemes meglátogatni az idén. Egy másik portál, a Venngage szerint a Pohoda egyike annak a 25 fesztiválnak, amelyet az életben legalább egyszer meg kell látogatni. Ezeknél jóval jelentősebb elismerés, hogy a fesztivál egyike lett a International Live Music Conference keretében kiosztott The Arthur Awards legjobb fesztivál díjának 5 jelöltjének.  Bár a díjat végül a belga Rock Werchter fesztivál vitte el, Michal Kaščák főszervező ezt az Oscar-díjra való jelöléshez hasonlította. Nem szabad elfelejteni a kétszeres Festival Awards Europe jelöltséget sem.

Talán ezért is sikerült olyan világsztárokat az 55 ezer fős szlovákiai városba elcsábítani az elmúlt 18 év alatt, mint Thom Yorke, Nick Cage, Lou Reed, vagy az idén fellépő Björk. Na de Björkön kívül, még mely zenekarokért lesz érdemes idén bérletet váltani?

Például a Franz Ferdinand, aki együtt érkezik a Sparks-szal. A Franz Ferdinand a britpop kiemelkedő képviselője, Mercury Prize, NME Awards, MTV Awards és Brut Awards győztes, a Who-hoz és a Blurhoz hasonló jelentőségű zenekar. Nyolc évvel ezelőtt találkoztak a fiúk Los Angelesben a glam rockot és szintitpopot játszó Sparks-szal, és úgy gondolták, az együttműködésből egész jó dolgok is kisülhetnek. Ez a gondolat megerősödött bennük a 2013-a Coachella fesztiválon, és az eredeti egy dalos együttműködésből egy egész albumny felvétel lett. Hogyan hangolódik egymásra az indie a szintipoppal? Kiderül a Pohodán.

A tavalyi év folyamán Manu Chao Trencsénben járt. Az ügynöke felhívta a Pohoda főszervezőit, hogy találkozni szeretnének. Egy panzió teraszán játszott akkor az arra járóknak. Majd a francia énekes megígérte, hogy visszajön. Most ő nyitja meg a fesztivált az első napon.

 hirdetes_810x300  

Talán ez a történet is kiválóan jellemzi a zenész. Bár a facebookos rajongótábora kétmilliós nagságú, és a Youtube-on több mint százmillió ember látta a klippjeit, mégis legjobban a kis klubokban szeret fellépni, sőt, akár az utcán is szívesen zenél. Szövegei kevert nyelven születnek, ha valamelyik szó jobban rímel egy másikra, képes nyelvet váltani a szöveg közepén is (Gondoljunk csak a Me Gustas Tu vagy a Welcome to Tijuana számokra!).

A dél-afriakai Die Antwoord mögött idén már nemcsak zenés, de filmes karrier is szerepel. Az együttes 2009-ben lett híres, miután a $O$ című albumukat ingyen az interneten elérhetőév tették és leforgatták az Enter The Ninja cimű számuk klippjét. A klippjeik megiheltték Neil Blomkamp-ot, az Elysium és a District 9 rendezőjét is, aki az utolsó filmjében, a Chappie-ben már szerepet is írt nekik.

Végül epdig egy lányduóra hívnánk fel a figyelmeteket. Az amerikai Bianca „Coco“ és Sierra „Rosie“ Casady nővérek több mint tíz éve dolgoznak együtt a CocoRosie nevű formációban. A zenét, amit játszanak freak folk-nak nevezik, amiben popot, bluest, operát, elektronikus és hip-hop elemeket is kevernek.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!