Győrfi Károly könyve -KÖNYVISMERTETÉS

 

Először a Kossuth Rádió Történet hangszerelve című műsorában hallottam e kötetről, s akaratlanul is felfigyeltem, ugyanis döbbenetes tényeket tárt fel.

 

A könyv témája segélykiáltás, figyelmeztetés, mely rámutat, hová vezet az út, ha elhagyjuk keresztény gyökereinket.

 

 hirdetes_300x300  

A szerkesztő – beszélgetőtárs, Csűrös Csilla kérdései alapján – az elején kitudódott, hogy a szerző, Győrfi Károly  műszaki végzettségű, vegyészmérnök, de diplomataként is tevékenykedett, s mindezek mellett még írói vénával is rendelkezik.

 

A beszélgetést hallgatva azonnal eldöntöttem, hogy megszerzem, és elolvasom a könyvet. Érdemes volt. Először statisztikai adatokkal, majd valós, dokumentált történetekkel mutatja be a keresztényüldözést a világban,  s ez által felébreszti az olvasóban a kérdést, hogy vajon  hit- és kultúraváltás   lesz-e a sorsa a keresztény gyökereit megtagadó, értékválsággal  küzdő jóléti társadalmainknak.

 

Gyorfi Karoly_Keresztenyuldozes a 21.szazad elejen
Gyorfi Karoly_Keresztenyuldozes a 21.szazad elejen .Kép: libri.hu

 

Nincs harmadik út

 

Mert Európa vagy visszatér keresztény gyökereihez, vagy iszlámmá válik, harmadik út nincs.

 

A szerző 92 országban járt, nagy élettapasztalattal rendelkezik, s mindezek mellett mérnöki precizitása is hozzájárult, hogy konkrét adatokat sorakoztasson fel, elsősorban a holland alapítású Open Doors és a bécsi székhelyű Christen In Not szervezetek adataira támaszkodva. Mindkét szervezet világszerte a keresztények üldözésének elemzésével, s az üldözöttek támogatásával foglalkozik.

 

A könyv szerzője az előszóban a következőképpen nyilatkozik indíttatásáról:

 

Történt, hogy 2012 elején az Európai Parlament plenáris ülésén – előre meghirdetetten-Magyarországot deresre húzták. … Nagyon figyeltem, hogy miniszterelnökünk, Orbán Viktor hogyan foglalja össze a magyarországi helyzetet… Azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány keresztény kurzust törekszik vinni…Ekkor, 2012 elején határoztam el, hogy behatóbban foglalkozom a keresztényüldözés, a keresztényellenesség kérdéskörével, mert lehet, hogy nem keresztényüldözés, de mindenképpen keresztényellenesség az, amit az Európai Parlamentben tapasztaltam…

 

A kötet fő részéből megtudhatjuk, hogy a kereszténység üldözése nagyon sok országot, és ezeken belül közel 400 millió keresztényt érint. Legnagyobb veszélynek Szíriában, Irakban, és Nigériában vannak kitéve, tehát döntő többségükben az iszlám jogrendű államokban. Sok államban a kereszténytelenítés hivatalosan kitűzött cél, több muszlim országban a muszlimról keresztény vallásra áttérést törvények tiltják, akik mégis megteszik, akár halálbüntetéssel is számolhatnak.

 

Az Open Doors 50 országot sorol fel, melyekben erősen üldözik a keresztényeket.

 

18 éven felülieknek

 

Győrfi Károly ennek alapján konkrét eseteket mutat be, melyek nem csupán szomorú, de egyenesen tragikus kimenetelű események. Így a kötet egy része a cselekmények brutalitása miatt csupán 18 éven felülieknek ajánlott irodalom.

 

kereszt_gyorfi
Kép: evangelikus.hu

 

Ezt követően olvashatunk az európai keresztényellenességről, többek között a magyarországi helyzetről is, ahol ugyan keresztényüldözésről nem beszélhetünk, de keresztényellenességről annál inkább.

 

A keresztény világban ma kedvezőtlen hatások az uralkodók: a liberális kapitalizmus, a fogyasztói és jóléti társadalom modellje, az „amerikanizáció” jelenségei a hagyományos keresztény értékrend devalválodásához vezettek…

 

A keresztényellenesség jó példája a „karácsonyellenes hadjárat”…

 

Belgium fővárosában, Brüsszelben, 2013-ban karácsony előtt a csodálatos főtéren a városi hatóságok nem engedélyezték karácsonyfa felállítását, mondván, hogy az sérti az ott élő muszlimok érzékenységét… – természetesen ez a példa csupán egyetlen a sok közül.

 

Az európai helyzet elemzése után a mű külön fejezetben foglalkozik a Keresztényüldözés a világvallások tükrében témájával.  Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a szerző mentora dr. Korányi András egyetemi tanár, egyháztörténész volt.

 

Megtudhatjuk, hogy nemcsak az iszlám többségű országokban üldözik a keresztényeket, hanem olyan országokban is, ahol más világvallások, buddhizmus, hinduizmus teszik ki a lakosság túlnyomó részét.  A korábbi fejezetek szintén részletesen tárgyalják ezeket is. Az író itt visszautal a buddhista többségű Mianmar (Burma), Srí Lanka (Ceylon) Laosz és Bhután keresztényüldözéseinek eseteire.

 

gyorfi
Kép: youtube.com

 

Az előbb említett négy országban az államhatalom, a buddhista vezetők üldözik a keresztényeket. A szomorú valósághoz tartozik az is, hogy a keresztényellenes cselekedetek között, mintegy irányítóként, esetenként a helyi buddhista papok állnak…

 

Az iszlám, a hinduizmus és a buddhizmus

 

Ebben a fejezetben rövid képet kapunk a három nem keresztény világvallás hitelveiről, melyekből megpróbálok néhány lényegretörő mondatot kiragadni.

 

Az ISZLÁM  arab szó, engedelmességet …megbékélést jelent… Allahnak való teljes alávetettséget, feltétlen odaadást…nem ismeri el Jézus istenségét, a kereszténység pedig tagadja Mohamed próféta voltát.

 

Az iszlám tízparancsolata hasonlít a keresztény és hindu tízparancsolathoz. A 6. parancsolat lenne a Ne ölj!, amely az iszlám vallásban így hangzik:           

                                                 

„És ne oltsatok ki – csak jogosan – (ember) életet…Erre a parancsolatra… is igaz: sokszor ugyanazt a tanítást ellentétes módon magyarázzák.

 

A HINDUIZMUST gyakran a tolerancia vallásaként emlegetik … a hinduk azon feltételezése,  hogyha mások más istent tisztelnek is,  az a saját, egyetlen istenükre vonatkozik… A hindu tanítások háttérbe szorulásáért a hindu…szélsőséges… szervezetek a felelősek. A politikai hinduizmus célja a „tiszta” hindu nemzet, … szerintük minden idegen vallási felekezetet … a hinduizmusra való áttérítéssel fel kell számolni…

 

 A BUDDHIZMUS következetesen hangsúlyozza a nem ártani másoknak és az erőszakmentesség elvét, a szánalom és a könyörület gyakorlását…

                                         

Az elmélet, a tanítás és a vallási gyakorlat sajnos nincsenek átfedésben egymással…

 

Az előzőekben leírtakból látszik, hogy a három, nem keresztény világvallás hitelveiből a keresztényüldözést megvalósító cselekedetek nem következnek…

 

keresztenyuldozes
Kép: a szerző

 

 

A szerző e tartalmas könyvet híres emberek tanúságtételeinek néhány példájával zárja. Olvashatjuk itt Dr. Csókai András, nemzetközi hírű agysebész gondolatait, mely szerint minden tudományos ötlete, amely a betegek jobb gyógyulását hozta és sikert aratott, ima közben született.  De többek között részesei lehetünk a magyar miniszterelnök Orbán Viktor tanúságtételeinek, melyek nyilvános beszédeiben gyakran megmutatkoztak.

 

Végszóként az író a párbeszéd gondolatát szorgalmazza a keresztényüldöző világvallások mérsékelt többségének képviselőivel. Tudatában van, hogy javaslatát utópiának tarthatják, de szerinte ennek megkísérlése talán célravezető. A párbeszédet a keresztényeknek kell kezdeményezni. És ha Isten velünk, ki ellenünk?

 

A szerző keresztény (evangélikus) hite, ebből fakadó példaértékű munkája iránymutató, elgondolkodtató lehet vallási meggyőződéstől függetlenül minden olvasó számára.

————

Nos, a könyvismertetőtől függetlenül, de szintén a keresztény erkölcs hangsúlyozásában szeretném itt még idézni Böjte Csaba gondolatait, melyet még szeptemberben olvastam az mno.hu-n:

 

” Én nem a bevándorlóktól féltem Európát, hanem a lagymatag keresztényektől.  Az a természet rendje, hogy az a népcsoport, amely vegetál, amely nem alkalmas rá, hogy az életet továbbvigye, elsorvad, kihal, és a helyüket elfoglalják azok a népek, amelyekben van életerő, lendület, bátorság. Teherbe ejtik feleségüket, csobogó élet veszi őket körül… A Jóisten, úgy látom, a migrációs kérdéssel egy jó nagy fakanalat ragadott, és elkezdte kavarni ezt a hatalmas fazekat. Isten azt szeretné, hogy térjünk észhez, térjünk meg, különben elveszünk. „

 

E témában az én feladatom csupán a biztatás: Hajrá fiatalok, hajrá keresztények!

 

Buday Mária

Nyitókép: ujember.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!