Ma kezdődik Stockholmban az Eurovíziós Dalfesztivál. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége által szervezett versenyt idén azért tartják a svéd fővárosban, mert tavaly Bécsben Mans Zelmerlöw svéd énekes győzött Heroes című dalával. Magyarországot Freddie a Pioneer című dallal képviseli.

 

2015-höz képest a résztvevő országok száma kettővel több, 42 versenyző indul. A 2015-ös hiányzók közül idén szerepel Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Bulgária is, nem indul viszont Törökország,  Romániát pedig egy adósság miatt kizárták.

 

A mai  első elődöntőben Fehérvári Gábor Alfrédnak, azaz Freddie-nek 17 versenytársával kell megküzdenie és bejutnia a legjobb 10 közé. A produkciókra adott voksok felét a titkosan pontozó öttagú nemzeti zsűrik adják, a másik a tévénézők szavazatai: az utolsó dal elhangzását követő 15 percben küldhetnek szavazatot az előadókra a verseny applikációján, telefonon és/vagy sms-ben, de saját fellépőiket nem értékelhetik.

 

 hirdetes_810x300  
freddie
Freddie. forrás: eurovision.tv

 

A fogadóoldalak átlagban a 15-20. helyre várják a magyar énekest, így például az Unibet is, de van olyan oldal, amelyik a 8. legesélyesebbnek gondolja a Pioneer-t. Befutónak az orosz Sergej Lazarevet, az ukrán Jamalát, a francia Amirt, esetleg a hazai versenyzőt, a svéd Franst vagy a ausztál Dami Imet várják a hivatásos esélylatolgatók.

 

Sztárvendég: Justin Timberlake

 

Az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjének meglepetésvendége a kilenc Grammy-díjat és négy Emmy-díjat magáénak mondható világsztár, Justin Timberlake lesz.

 

Az eddigi legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki 1994-ben Dublinban Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával, Jenei Szilveszter szerzeményével 4. lett. 2014-ben Koppenhágában Kállay-Saunders András az 5. helyen végzett Running című dalával, az eddigi legmagasabb pontszámmal, 143 ponttal. Az Eurovíziós Dalfesztivál keddi és csütörtöki elődöntőit, valamint szombati döntőjét a Duna Televízió 21 órától élőben közvetíti.

 

hirado.hu/hvg.hu/24.hu
kép: srf.ch

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!