Átadták a losonci zsinagógát. Közel 1000 ember kapott lehetőséget arra, hogy részese legyen egy ünnepségnek, melyhez hasonló Losoncon már nagyon régen volt.

 

DSC_3424

 

Utoljára talán éppen akkor, amikor 1925. szeptember 8-át írtak, és a zsinagóga kapui először nyíltak meg a város lakosai előtt. Az esemény akkor délután 3 órakor díszközgyűléssel kezdődött, melyet a város és a megye képviselői jelenlétében dr. Oppenheimer Ferenc nyitott meg.

 

 hirdetes_300x300  

A kulcsokat az építtető Baumhorn Lipót adta át a hitközség elnökének. A főkaput dr. Oppenheimer Ferenc nyitotta ki, a tóratekercseket dr. Schőnfeld Áron besztercebányai rabbi helyezte el a frigyszekrényben. Az örökmécsest dr. Fischer Benő, trencséni rabbi avatta fel és gyújtotta meg. A templomot dr. Vajda Béla rabbi áldotta meg. Az ünnepség a Városi Vigadóban megtartott 400 terítékes „ünnepi lakomával” ért véget.

 

DSC_3482

 

Május 10-én kora este újra megnyíltak azok a kapunk, melyek több, mint 70 éven keresztül zárva voltak a lakosok előtt. Elfogadta a város meghívását és megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Zvi Aviner Vapnit Izrael pozsonyi nagykövete, Czimbalmosné Molnár Éva Magyarország szlovákiai nagykövete, valamint Pavel Traubner neurológus.

 

Jelen voltak a Szlovákia Zsidó Hitközségek Szövetsége, a magyarországi zsidó hitközségek küldöttségei, a város és megye képviselői, a régió községeinek polgármesterei, s mindazok, akik Losoncról és a tágabb régióból meghívást és lehetőséget kaptak arra, hogy eljöjjenek.

 

DSC_3499

 

Az ünnepi szónokok, közöttük Alexandra Pivková, Losonc város polgármesterasszonya visszatekintettek a felújítás elmúlt hónapjaira, a hányattatás hét évtizedére, a zsinagóga 90 éves múltjára. Elhangozott és jogosan! Losonc jelképe, a Phoenix madár a város történelmében már számos alkalommal lett példakép. Példakép, amely hamvaiból tudott életet lehelni magába, a városba, hitet és új életet adva a lakosainak.

 

Alexandra Pivková, Losonc város polgármesterasszonya
Alexandra Pivková, Losonc város polgármesterasszonya

 

A zsinagóga is közel volt ahhoz, hogy romjaiba dőljön, hogy csak a hamvai maradjanak meg. De nem lett hamuvá, megújult, s ezzel egy olyan épülettel gazdagodott a város, amelyre méltán lehet büszke, amely várhatóan növeli a város iránt érdeklődő turisták számát is.

 

A felújítás a meglévő állapot konzerválására törekedett, a központi térbe nem kerültek elemek, a épület kisebb helyiségeit pedig a rendezvények megszervezéséhez szükséges berendezésekkel látták el. Beleértve egy jól felszerelt konyhát, ruhatárat, szociális helyiségeket.

 

DSC_3428

 

Szó esett, s nem is kevés, arról, hogy Losonc teljes története során a multikulturalizmus városa volt, ahol békésen megfértek egymással az egyházi felekezetek, a nemzetek és nemzetiségek. Elhangzott, hogy remélhetőleg ez így is marad.

 

DSC_3580

 

Bemutatásra került az az időkapszula és tartalma, melyet az épület felújításának kezdetén találtak meg és 1863. június 24-én, azaz az első, a jelen épület helyén felépített zsinagóga alapkövének elhelyezésekor készítettek. Pénzérmék és valószínűleg az alapító okirat maradványai voltak benne, ez utóbbi sajnos megsemmisülve.

 

Bemutatásra került az az időkapszula is, melybe a felújítás dokumentumai, az épülettel kapcsolatos sajtóhírek, írások, a most megjelent könyv stb. kerülnek. Az időkapszula a holokauszt áldozatainak napján szeptember 9-én kerül elhelyezésre a zsinagógában Andrej Kiska államfő jelenlétében. Ugyancsak ekkor avatják fel Peter Kalamus szobrászművész alkotását, mellyel a szlovákiai zsidóság áldozatainak állít emléket.

 

DSC_3452
Az időkapszulák bemutatása

 

A ma már csak szimbolikusan létező losonci zsidó hitközség, a szlovák és magyar zsidó áldozatok emlékére néhány percre csendet parancsolt az az értük szóló, egyébként csak felszentelt zsinagógában, imahelyen felolvasható ima, melyet héber nyelven mondtak el.

 

Arra kérve egyúttal a jelenlévőket, hogy ha ezentúl a zsinagóga közelében járnak, akkor gondolatban hajtsanak fejet a holokauszt helyi áldozatai előtt. A zsidó hitközségek vezetői egy gyönyörű porcelán menórával és a losonci zsinagóga eddig Zólyomban elhelyezett festményével ajándékozták meg a várost.

 

DSC_3460
A szlovákiai zsidó hitközségek ajándékai a városnak

 

A közel kétórás rendezvényt a besztercebányai Állami Opera zenekarának és szólistáinak (Adriana Kučerová, Dušan Šimo és Zoltán Vongrey) koncertje zárta. Zenei élmény, áhítat volt ez egy órában, álló vastapssal a végén.

 

DSC_3592
Álló vastaps …

 

 

 

Puntigán József

 

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!