A „13” egy misztikus, számunkra szerencsés szám. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat idén eljutott oda, hogy átlépte a határokat. Kicsit szabadon idézve a Füleken elhangzott gondolatokat kértem meg a rendezvény egyik alapítóját, főszervezőjét arra, hogy válaszoljon a Körkép.sk kérdéseire.

 

DSC_8143
Felvétel: Puntigán József


Mi volt az ihletadó alapgondolat?

 

A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat 13 évvel ezelőtt indult  útjára. A magyarországi Muzsikál az Erdő Alapítvány 2005 óta szervezi meg minden évben a többnapos, több helyszínen zajló rendezvényt. Az alapgondolata abból indult ki, hogy féltjük az erdeinket, féltjük a természetet, folyamatosan szembesülünk globális környezetvédelmi problémákkal, gazdasági válságfolyamatokkal.

 

 hirdetes_300x300  

Minden jó érzésű emberben megfogalmazódik az, hogy valamit tenni kellene azért, hogy ezek a problémák hosszú távon valamilyen szinten megoldódjanak. Mindenkinek a saját működési területén belül kell tenni ennek érdekében.

DSC_8377
Felvétel: Puntigán József

A gazdasági, társadalmi. környezeti problémák összefüggenek egymással. A Muzsikál az erdő legfontosabb céljául azt választottuk, hogy egy környezettudatosabb, fenntartható életvitel irányába fordítsa az embereket az erdő, a művészet és a zene erejével.

 

E köré az alapgondolat köré épült ki egy olyan rendezvénysorozat, amely összművészeti igényű, nagyon komplex, átöleli a társadalom több rétegét, bevonja őket a rendezvény szervezésébe, népszerűsíti a helyi értékeket, az erdők a természet védelmét és természetesen a komolyzenét, a népzenét, de az egyéb művészeti ágakat is.


Összhangban a természettel?

 

Igen, úgy gondolom, hogy a fenntartható boldog emberi lét csak a természettel összhangban jöhet létre.

 

Ez az összhang az ember mindennapi életében csak akkor valósulhat meg, ha a legfontosabb életdimenzióinknak a gazdasági, társadalmi életünk, a környezetvédelem, a kulturális művészeti életünknek a harmóniáját a mindennapjainkban is meg tudjuk teremteni.

 

DSC_8296
Felvétel: Puntigán József

 

A Muzsikál az erdő nem kevesebbre, mint arra vállalkozott, hogy egy ilyen irányú utat, egy pozitív jövőképet. mutasson! Nem közvetlen megfogalmazással, inkább magával, a rendezvénysorozat megszervezésével. Azok, akik ebben részt vehetnek, részt vesznek érezhetik, hogy milyen csodálatos természeti és egyéb kulturális, történelmi, építészeti értékeink vannak.

 

Egyfajta közösségépítő folyamat is a Muzsikál az erdő szervezése és a megélése. Az erdő és maga a művészet olyan ősi energiákat tud megmozdítani az emberben, amelyek elősegítik azt, hogy valós termőtalajra találjon az a mag, amit ilyenkor elhintünk.

 

Kaphatnánk egy ki történelmi visszatekintést?

 

Úgy négy évvel ezelőtt indultunk abba az irányba, hogy Muzsiál az erdőt egy országjárós rendezvényé fejlesszük. Legelőször Kecskemét térégében a „Muzsikál az erdő a Hírös városban” címmel léptünk ki, majd a Királyi erdőben Székesfehérvár térségében jelentünk meg. Muzsikált az erdő a Miskolci erdőben is, a Lilafüredi kisvasúttal és legutóbb a  Kőrösök völgyében, amely rendezvény az idén is megrendezésre fog kerülni.

DSC_8386
Felvétel: Puntigán József


Az idén átlépték az országhatárt. Miért?

 

Úgy gondolom, a Muzsikál az erdőnek van egy természetes fejlődési folyamata és most jutott el abba a fázisba, hogy átléphetünk a határokon. Ez tudatos dolog, egy lassú építőmunka eredménye. Az idén két térségben is átlépünk a határon. Az első a füleki térség, majd szeptemberben a Parciumba, Nagyvárad térségébe fogunk egy rendezvénynapot áthelyezni. Ennek is üzenet értéke van.

 

Ahhoz, hogy azok a gondolatok és célok megvalósuljanak, amiről beszélünk összetartásra van szükség. Nagyon fontos a magyar nemzet összetartása is, de ennél tovább is látni kell. Globális problémákról, gondolatokról van szó, melyeket csak közösen tudunk megoldani.


Fülek?

Az első körben mindenképpen a Kárpát-medencében kell gondolkodni. Az itteni népek összefogásában, s úgy látom, hogy ez a gondolat itt Füleken partnerre talált.

 

Fülek városa befogadta a rendezvényt, és már most megvannak azok a visszajelzések, hogy örülnek annak, hogy a idejöttünk. A Muzsikál az erdő is erősödik azáltal, hogy a füleki térség is bekapcsolódott és a fülekiek is erősödnek azáltal, hogy Muzsikál az erdő átlépett ide. Végül is ezért csináljuk.

DSC_8444

 

Puntigán József

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!