Nem túlzás azt állítani, hogy a világ egyik legjobb színésze jelentette be visszavonulását szerdán. Daniel Day-Lewis híresen válogatós, aki a szerepei kedvéért ténylegesen átlényegül – valamit nagyon jól csinált, hiszen három Oscarral és a szakma csodálatával a zsebében hagyja hátra a világot jelentő deszkákat.

 

A hatvanéves színész szóvivője jelentette be a megrázó hírt, miszerint Daniel Day-Lewis felhagy a színészettel. Pontos indoklás nincs, magánéleti döntésre hivatkozva tudtuk meg, hogy a színész nem forgat több filmet. Még egy filmje vár bemutatásra, a Paul Thomas Anderson által rendezett Phantom Thread, amelyet idén karácsonykor tűznek műsorra a mozik.

 

A bal lábam (1989)

 

Daniel Day-Lewis Londonban született egy angol-ír színésznő-költő házaspár gyermekeként. A vadóc fiatal 14 évesen állt először kamera elé a Vasárnap, átkozott vasárnap című filmben egy kisebb szerepben, ekkor fertőzte meg végérvényesen a színjátszás. Több londoni színházban kipróbálta magát, közben pedig a filmezést sem hanyagolta. Egészen korán, 32 éves korában meg is kapta A bal lábam című filmben megformált fogyatékos főhősért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-szobrot.

 hirdetes_300x300  

 

Válogatós és átszellemült

 

Day-Lewisről már ekkor elterjedt az a nyílt titok, hogy egészen speciális színészi technikát alkalmaz. A method actingnek nevezett módszert – ahol a színész komoly kutatásokat és erőfeszítéseket tesz azügyben, hogy teljesen átlényegüljön, és szerepéből a forgatási szünetekben sem lép ki -, sokkal radikálisabb módon fejlesztette saját technikává. A bal lábam forgatásán például csak kerekesszékben közlekedett, ahonnan a szünetekben sem volt hajlandó felállni.

 

A forgatás alatt bordáját törte amiatt, mert hetekig görnyedt pozícióban ült a székben. Mindezt azért, hogy valóban átérezze a karakter gyámolatlanságát és tehetetlenségét. Az Apám nevében című film forgatásán, ahol egy IRA-tagot játszott elvárta a stábtagoktól, hogy verbálisan bántalmazzák, rengeteg időt töltött a börtöncellában. A bunyós című film kedvéért például két évig egy boksz-világbajnokkal edzett, Az utolsó mohikánért szintén komoly fizikai próbatételeknek tette ki magát, a vadonban élt, és megtanult állatot nyúzni.

 

Lincoln (2012)

 

Az ilyen komoly fizikai és szellemi igénybevétel miatt szerepeit rendkívül gondosan megválogatta, csak és kizárólag arra bólintott rá, amely igazi színészi kihívást jelentett. A szakma az egyik legválogatósabb színésznek tartja, ami érthető a módszerei ismeretében: a komoly igénybevétel miatt több év is kimaradt, míg újra kamera elé állt. A bunyós után például öt évre visszavonult, eközben majdnem egy éven át cipésznek tanult Firenze egyik híres mesterétől.

 

Öt év után Martin Scorsese tudott neki olyan szerepet ajánlani, amelyre rábólintott, akkor játszhatta el Leonardo Dicaprio oldalán a New York bandái Hentes Billjét. Módszerei megmaradtak, hentesórákat vett, a hiteltelenség miatt pedig visszautasította, hogy a hideg forgatási napokon melegebb kabátot adjanak rá a stábtagok. Mikor tüdőgyulladást kapott, nagy nehezen sikerült csak meggyőzni őt az orvosi kezelésről.

 

Vérző olaj (2007)

 

Az elkövetkező tíz évben négy filmet vállalt el, a Jack és Rose balladája forgatása alatt találkozott az író Arthur Miller lányával, akit később feleségül is vett, két gyermeket, és Day-Lewis korábbi házasságából származó fiát nevelik. A Vérző olajért és a Lincolnért meg is kapta öt éven belül kétszer az Oscart, ezzel pedig ő az egyetlen olyan férfi színész, aki háromszor díjra tudta váltani a jelölést a legjobb színész kategóriájában.

 

Közben még elkészült Fellini kultikus Nyolc és féljének Kilenc névre keresztelt átirata, ám a film megbukott – Day-Lewis volt az egyetlen jó dolog benne.Rendkívül szimpatikus kisugárzását mutatja az is, hogy mikor 2008-ban, a Vérző olajért megnyerte a SAG Award díját, a meghatottságtól elfúló hangon az abban az évben tragikusan elhunyt Heath Ledgernek ajánlotta díját. A fiatal színészt úgy méltatta hosszasan, hogy sosem dolgoztak együtt. A három Oscar után egy lovagi címet is begyűjtött, 2014-ben Vilmos herceg ütötte lovaggá Londonban.

 

Az utolsó

 

A Lincoln után ismét öt évet pihent, végül Paul Thomas Anderson keltette fel az érdeklődését egy homoszexuális divattervező szerepével. A Phantom Thread az ötvenes évek Londonjában játszódik, Day-Lewis egy Charles James nevű divattervezőt alakít, akinek a királyi család és a főnemesség öltözékének megtervezése a feladata. A filmről egyelőre nem derült ki túl sok információ, a zenéjét a Radiohead gitárosa, Jonny Greenwood készíti. A forgatás idén januárban kezdődött Angliában, és ha minden igaz, múlt héten fejezték be.

 

Akármi álljon a döntés hátterében, Daniel Day-Lewis olyan bivalyerős filmográfiát hagyott maga után, amelynek a töredékéért ölni tudnának a mai fiatal színészek. Egy olyan színészóriás vonul most nyugdíjba, akinek a módszerei valószínűleg tananyaggá válnak majd a színi iskolákban – ha még nem váltak azzá. Idén év végén még egyszer megmutathatja, mitől a világ egyik legjobb színésze, és lehet még egy negyedik búcsú-Oscart is begyűjt a többi mellé.

 

(Legfelső kép forrása: Getty Images, Splash, Reuters, AP)

 

Polák Zsóka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.