A hétvégén mintegy fél millió ember látogatott el a lőcsei Mária-kegyhelyre, ahol az éves zarándoklatot tartották. A hagyományos zarándoklat fénypontja az olasz bíboros, Mauro Piacenza, a Papi Kongregáció prefektusa által celebrálta szentmise volt.

 

A prédikációjában – amit a nevében a szepesi egyházmegye püspöke, Štefan Sečka olvasott fel – a zarándoklat jelenőségét méltatta, hiszen a 13. századtól gyűlnek itt össze a szlovákiai hívők, hogy védelmet kérjenek a Szűzanyától.

 

Fotó: TASR/František Iván

 

Piacenza bíboros a médiának tett nyilatkozatában elmondta: Lőcsén frissességet, hitet és élő egyházat talált. A szlovák egyházra pedig úgy tekint, mint az univerzális egyház egyik nagy támogatójára. Elmondása szerint már néhányszor járt Szlovákiában. „Mindig tiszteletet tápláltam magamban a keleti blokk országai és egyházai iránt” – mondta.

 hirdetes_810x300  

 

Arra a kérdésre, miszerint Ferenc pápa látogatást tesz-e Szlovákiában, azt felelte, nem tudja, hogy a legközelebbi tervei között szerepel-e ilyesmi. „Ha tehetné, szívesen meglátogatná az egész világot, így Szlovákiát is. Ennek ellenére úgy vélem, hogy szívesen jönne, és nagyon jól érezné magát itt” – tette hozzá.

 

Kiska először tette tiszteletét a Mária-kegyhelyen

 

A hívők az idei zarándoklat során három történelmi jubileumra emlékeztek: a Mária-hegyre történő zarándoklat kezdetére, ami 770 évvel ezelőtt történt először; a fatimai események 100. évfordulójára, valamint arra, hogy 70 éve szentelték fel a Szepesi egyházmegyét Szűz Mária Szeplőtelen Szívének.

 

A lőcsei zarándoklatra első alkalommal látogatott el a köztársasági elnök, Andrej Kiska. A Lőcse feletti Mária-kegyhelyre érkezve, először a fiatal zarándokokhoz szól.

 

“A fiatalok jelentik az országunk jövőjét. Amilyenek a fiatalok, olyan lesz az országunk 20 vagy 30 év múlva. Ez az energia, ez a pozitivitás, amely árad belőlük, lenyűgöző”

 

– mondta Ksika.

 

Fotó: TASR/František Iván

 

“Felkértem őket, hogy cselekedeteikkel és szavaikkal mutassák meg a jót, amely bennünk lakozik, mivel éppen őket, a fiatalokat kell napjainkban meghallgatnunk. Növekszik a szélsőségesség, az extrémisták sokszor arra használják Istent, hogy alátámasszák az elképzeléseiket, de a kereszténység ereje éppen itt mutatkozik meg, a fiatalok között, a szeretettel, megértéssel és megbocsátással. Nagyon erőteljes élményt jelentett számomra ez a találkozás”

 

– folytatta Kiska.

 

Kiska beszédében rámutatott arra is, hogy a keresztények már 770 éve zarándokolnak el a Mária-hegyre.

 

„Még a kommunizmus sem állíthatta meg a több százezer zarándokot, akik ide jártak. Úgy tudom, 1949 volt az egyetlen év, amikor nem valósulhatott meg a zarándoklat, de 770 éven keresztül több millió ember érkezett ide, hogy erőt és reményt merítsen Szűz Máriából”

 

– fűzte hozzá Kiska.

 

Forrás: webnoviny.sk/teraz.sk

Nyitókép: TASR/František Iván

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!