Megkezdődik a Nagyhét, a keresztények negyvennapos böjtének utolsó napjai.

 

A hitközösség ma Jézus szamárháton való győzedelmes bevonulását idézi fel. A keresztre feszítése előtti utolsó úti célja Jeruzsálem volt, hogy pászkavacsorán vegyen részt a hívekkel. Olyan szamárcsikót kéretett magának, amelyen ember még nem ült. A városbéli polgárok tört ágakat szórtak az útra vagy épp ruhájukkal burkolták azt le.

 

Az ott tartott körmenet során pálmaszentelésre került sor. Ennek emlékére ma országszerte a templomokban barkaszentelési ceremóniát tartottak, hiszen nálunk nincs pálma.

 

 hirdetes_300x300  

Immár hagyománnyá vált, hogy a virágvasárnap megszentelt bárkákat nagypénteken az elhunyt hozzátartozók sírjára rakják a keresztények.

 

 

 

Izrael lakossága, nem tudta elképzelni, milyen lesz a király, s várták már, hogy eljöjjön hozzájuk az a megváltó, aki az életüket segíti Istennek tetszővé átformálni.

 

Ézsiás próféta jövendölése szerint míg az emberek hatalmat vártak, addig Jézus ézsiási szolgaként érkezett: jámborul és szamáron ülve.

 

Egykor a ló és a szamár is királyi állatként volt ismert, viszont az utóbbi a béke, míg a ló a harc jelképe volt. Ebből kifolyólag is látható, hogy a szamár nem ugyanazt jelentette akkor, mint manapság, hiszen ma már egy olyan állat, ami mosolyt csal az emberek arcára.

 

A történtek idején a nép abból tudta, hogy egy király milyen céllal érkezik a városba, hogy milyen állat hátán ül. Értelemszerűen, ha szamáron jött, célja a béke. A szelídségen, melyen Krisztus érkezett a néphez, megoszlottak a lelkek. Míg Jézus folytatva útját a megfeszítése általi megváltásra készül, addig az izraeliek Barabást választva a harc mellett döntöttek, amiben elvesztek.

 

Az egyházi előírás szerint a hívek a virágvasárnapi szertartásban a pap és a kereszt Krisztust tükrözi, akit a szenvedés útján követniük kell. Eszerint a tanítványok maguk a keresztények. A pálmafa-ágok jelképezik, hogy Jézus a bajok, s a világért szembeszáll a Sátánnal, akin haláláldozatával diadalmaskodik, értünk, emberekért.

 

Laky Erzsébet

 

Felhasznált irodalom: Éneklő Egyház/Kozma László-Szathmáry Sándor: Élet-naptár/mult-kor.hu/

Képek: bocskairadio.org/mult-kor.hu/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.