Egy édesanya mindennapjairól, a „nőiesség” megtartásáról, a valódi életörömről két olyan anyukát kérdeztünk, akiknek mintha napi 24 óránál is több állna rendelkezésükre. Valószínűleg szinte minden édesanya így van ezzel.

 

Mindenkit foglalkoztat a téma, hogy is lehet mindezt ilyen módon összeegyeztetni, s mitől válhatunk a lehető legjobb anyukává. Bartalos Tóth Iveta és Mészáros Krisztina bátran felvállalják, s próbálják minél szélesebb körben terjeszteni a Nőnek lenni jó életérzést. A nőt és az anyaságot érintő témák taglalása; szemináriumok, beszélgetések szervezése mellett legutóbb egy könyvet is kiadtak. A két felvidéki anyaság-nő-alkalmazott példaképet kérdeztük.

 

Honnan jött az ötlet, hogy könyvbe foglaljátok érzéseiteket, tapasztalataitokat?



Az anyaság az egyik legszebb, de legnehezebb feladat is egyben. Arról nem is beszélve, hogy talán ebben a szerepünkben lehetünk a legnagyobb hatással a jövőre, hiszen a gyerekeink, unokáink életét, érzelmi világát befolyásolja mindaz, ahogy mi anyaként viselkedünk, védelmezünk, szeretünk, utat és példát mutatunk. Ez pedig hatalmas nyomás és felelősség is egyben.

 hirdetes_300x300  

 

Mi ketten semmiben sem vagyunk jobb, vagy tapasztaltabb anyák, mint mások. Viszont volt motivációnk, bátorságunk ahhoz, hogy a megélt érzéseinket, tapasztalatainkat, ismereteinket és bizony kudarcainkat, félelmeinket is papírra vessük. Nem útmutatót szerettünk volna írni az anyasághoz, hanem egy olyan könyvet, amely inkább támasz, vigasztalás a nehéz helyzetekben.

 

Egy ismeretlen ismerős, aki odaáll melléd és azt mondja, mindaz, amit érzel, megélsz, természetes. Nem vagy egyedül ebben a helyzetben. A könyv címében található  idézőjeles „anyább” jelző pedig elárulja, hogy a történetek közt jócskán találhat az olvasó olyanokat is, amelyeken velünk, vagy akár rajtunk is nevethet.

 

 

Miért az anyaság és az én-idő a témája többek között a könyvnek?

 


Mindketten gyakorló anyák vagyunk ( Iveta 11, Krisztina 7 éve). Ebben élünk, ezért természetes, hogy foglalkoztat minket ez a téma. A Mert nőnek lenni jó polgári társulás aktivitásain, rendezvényein keresztül rengeteg fiatal nő, anya vesz minket körül és úgy éreztük, egy ilyen szókimondó, őszinte, a jó mellett a nehézségeket is felvállaló könyv sokak számára fontos lenne. Mert igen is kell beszélni mindenről! Az anyaságot választottuk és szeretjük, de iszonyat nehéz is nap mint nap helyt állnunk ebben a szerepünkben. Ilyen helyzetek és történetek gyűjteménye ez a könyv.

 

Az Én-idő egy nagyon kedvelt témánk. Azt gondoljuk, hogy anyaként ezt veszíti el az ember elsőként. Rengeteg a feladatunk, gondoskodunk a gyerekekről, a családról, a háztartásról, dolgozunk, önkéntes feladatokat látunk el. Mindezek mellett nem marad időnk saját magunkra, a töltődésre és ez végül kiégéshez, sok esetben depresszióhoz vezet.

 

Azt gondoljuk, hogy minden embernek, férfinak és nőnek egyaránt kell az én-idő. Tér és lehetőség arra, hogy a kötelezettségeiből kiszakadva meg tudja újítani az energiáit. Sokak szemében önzően hangzik, mikor azt mondjuk: Fiúk, lányok, tessék elmenni a barátokkal, barátnőkkel  kikapcsolódni, sportolni, szórakozni, színházba, túrázni, … bárhová. Pedig az az energia, amelyet az ember az én-idejében nyer, nem csak őt, hanem a családját is gazdagítja. Segít felerősödni érzelmileg és az ember sokkal jobban tud majd örülni mindannak, ami a rohanó hétköznapok során odahaza várja. Az én-idő nem egy női specifikum. Mindenkinek kijár, a férfiaknak is.

 

A Mert nőnek lenni jó PT megalapítói Mészáros Krisztina (balról), Bartalós Tóth Iveta. (Fotó: Göndör László)

 

Ha az ember megkérdezi, mit lehet mondani arra, hogy milyen anyának lenni?

 

Szép, nehéz, fárasztó, kihívásokkal teli. A megnyugvás és az izgalom, az állandóság és az állandó változás egyben.  Egy gyermek érkezésével az anya is megszületik és vele rengeteg olyan érzés, amelyet előtte az ember nem is ismert. Mindezek mellett ott a hatalmas felelősség, az ember lelkében és fejében  nullahuszonnégyben tomboló kétségek, a sok mi van ha és mi lesz, ha. Legyek spontán és tudatos, szigorú és laza, teret adó és fegyelmező. Mindezek mellett pedig egy jól és mélyen megélt anyaság egyenlő egy véget nem érő önismereti tréninggel is.

 

Hogy lehet összeegyeztetni a munkát, az anyaságot és a magánéletet?

 

Egy nő mindennel elbír, ez tény. Fontos viszont, hogy mi magunk döntsük el, mi minden kell nekünk ahhoz, hogy az életünk (a mi szemszögünkből) kerek és boldog legyen. Van, aki az anyaság mellett nem szeretne mást csinálni, míg mások számára sok minden egyéb is teret kap az életükben. Egyikük se jobb, vagy rosszabb, több, vagy kevesebb a másiknál. Az a lényeg, hogy a saját magunk mércéje és értékrendje szerint vállaljunk fel feladatokat és saját magunknak feleljünk meg.

 

Mi motivált titeket a címadásnál?

 

Ahogy azt már említettük, az irónia. Anyább anyák a valóságban nem léteznek. Mindannyian egyformák vagyunk és úgy jók, ahogy vagyunk.  Azt viszont fontosnak tartjuk, hogy mindig meg tudjuk őrizni a humorunkat, a vidámságunkat és a képességünket,  hogy egy jót nevessük, akár saját magunkon is.

 

A Mert nőnek lenni jó polgári társulás különféle beszélgetéseket, szemináriumokat szervez. Honnan veszitek az adott találkozó tematikáját? A könyvírásban is az ott elhangzott dolgok motiváltak benneteket?

 

A MNLJ PT szemináriumokat, beszélgetős klubesteket szervez. Mindezek mellett egy aktív webmagazin és egy youtube csatorna is tartozik hozzá. Az ott megtalálható témákat az élet hozza. Elsősorban olyan kérdéseket boncolgatunk, amelyek minket is foglalkoztatnak emberként, nőként, anyaként, egy társadalom aktív és gondolkodó tagjaként. Egy-két téma akad, amelyekről beszélgettünk már és a könyvbe is belekerültek, de ezek száma nem sok. A könyv inkább a mi saját megélt élményeinket, érzéseinket, tapasztalatainkat fogja össze.

 

Pillanatkép a legutóbbi Mert nőnek lenni jó szemináriumról (Fotó: Göndör László)

 

Mit gondoltok, lesz még a könyvnek folytatása? Mik a legközelebbi terveitek?

 

Novemberben elindul a könyv bemutatóinak sorozata. Novemberben  és decemberben szinte minden héten elvisszük az „Anyább” anyákat egy egy felvidéki településre. Januárban pedig folytatjuk ezt az utat, a magyar lakta területekről számos meghívást kaptunk már és ezeknek szeretnénk is eleget tenni. Ezek a rendezvények nem csupán könyvbemutatók lesznek, hanem beszélgetések is. Egy megadott, a könyvben is megtalálható témát mélyebben is boncolgatunk majd a résztvevőkkel.

 

A folytatás pedig már készül  és reméljük, hogy egy év múlva ilyenkor már a második könyvünkről tudunk majd beszélgetni.

 

Köszönöm a beszélgetést, kívánjuk, hogy a könyv bestseller legyen, s a további terveitekhez is sikereket kívánunk.

 

Laky Erzsébet

 

Nyitókép: Göndör László

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!