Jusztina
  • HUF: 363.44
  • USD: 1.16
  • 8 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Kultúra

Tündöklő pávák – fotókiállítás nyílik a Fölszállott a páva műsor legszebb képeiből

A magyar kultúra napja előestéjén fotókiállítás nyílik a Hagyományok Házában a Fölszállott a páva műsor legszebb képeiből. Váradi Levente és Farkas József alkotásai egy nagy ívű kezdeményezés értékes dokumentumai.

 

A Hagyományok Háza nemrégiben felújított Corvin téri székháza január 21-én, A magyar kultúra napja ünnepségsorozat részeként fotókiállításnak ad otthont. A páva tündöklő színei 2012–2018 tárlat a Fölszállott a páva népzene- és néptánc vetélkedő legszebb képeit mutatja be. Váradi Levente és Farkas József munkái egy hatéves egyedülálló kulturális vállalkozásnak állítanak emléket, s a tehetségkutató felejthetetlen pillanatait teszik közkinccsé.

 

„Életem részévé vált a vetélkedő, mivel kezdetektől dolgozhattam koncepciójának kialakításában és szervezésében a Hagyományok Háza részéről”

 

emlékezik Farkas József.

 

„Különösen érdekes volt számomra, hogy már a területi válogatókon figyelemmel kísérhettem és fotózhattam azokat a szereplőket, akiket később az egész ország megismerhetett a televíziós adásokból. Hat év felvételeit őrzőm archívumomban, így nagyon nehéz választani kedves képeim közül. Hozzám közel áll a portré műfaja, ezért Hajdu-Németh László portréját ajánlom, mert ez az ifjú, fiatal kora ellenére nagy tehetségről tett tanúbizonyságot, s mindez a tekintetéből is tükröződik.”

 

Az első Fölszállott a páva vetélkedősorozatot a Hagyományok Háza és az MTVA 2012-ben hirdette meg. A kezdeményezéssel a szervezők tisztelegni kívántak mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt négy évtized alatt is életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát.

 

 

„Táncegyüttesekben eltöltött két évtized tapasztalatait kamatoztathattam munkám során, így a hagyományos kultúrák szeretete és ápolása is hozzájárult képi világom kialakításához”

 

– beszél motivációjáról Váradi Levente.

 

“Jelenleg egy moldvai csángó fotóalbumon dolgozom, így a szereplők jelentős részét szülőföldjükről ismerem. Az egyik kedvenc kiállított képemet, egy kalotaszegi portrét ajánlok figyelmükbe. A fotó a múltat és a XXI. századot kapcsolja össze: egy hagyományos kalotaszegi tisztaszobában, egy tinédzserlány farmerben, törökülésben ül a lócán és mobiltelefont tart a kezében. A kép érdekessége, hogy a felvételen szereplő Sándor Anna a Fölszállott a páva 2016-os évadjában hagyományos kalotaszegi viseletben állt színpadra.”

 

A kiállítást – stílusosan – a Fölszállott a páva tehetségkutató egyik műsorvezetője, Novák Péter nyitja meg, az eseményen közreműködik és 21 órától táncházba invitálja a jelenlévőket a Fokos Zenekar, a tavalyi döntők döntőjének nyertese.

 

Az ünnepségsorozathoz más programokkal is csatlakozik az intézmény: a székház színháztermében este hét órától Rémi Tünde és Appelshoffer János táncestjét mutatják be, január 22-én Töretlen hittel címmel Gaál János bútorfestő jubileumi kiállítása nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

 

További információk: Adonyi Adrienn, adonyi.adrienn@hagyomanyokhaza.hu

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket