A Bordó Sárkány Régizene Rend elnevezésű együttes fergeteges bulival búcsúztatta a márciust a komáromi Európa Udvar Borozójában. Az öttagú banda saját meghatározása szerint „középkori világzenét” játszik.

 

Dalaikban letűnt korok hangulatát próbálják érzékeltetni, melynek hagyatéka átszűrődik saját ifjonti lényükön, s ily módon vegyül alkotói képzeletükkel.

 

A Bordó Sárkány 2010-ben jelentette meg első lemezét „Világfa” címmel, ezt követően 2013 tavaszán adta ki második, „Óperencia” című nagylemezét. A legújabb pedig 2018 tavaszára született meg „A lány és a sárkány” címmel, az egyre sokasodó rajongók nagy örömére.

 

 hirdetes_300x300  

A zenekar a népzene és a néptánc tudatos terjesztője, s teszik ezt szívvel-lélekkel.

 

Saját szerzeményeik mellett repertoárjukban helyet kapnak magyar népdal-feldolgozások is, sőt, sok más európai nép középkori dallamaiból is szívesen merítenek. Az autentikus hangzású zene, az együttes korabeli viselete, a korhű hangszerek szinte visszavarázsolják a közönséget több évszázada letűnt idő mára már mesésnek tűnő világába.

 

A zenekar tagjai mindent elkövettek a jó hangulatért, a vezető Dickmann Roland főként középkori dudán játszott, Szlama László kobzon, Kiss Ernő mandocsellón, Fábi János hegedűn, Szőke Miklós Márk dobon, ütőhangszereken, de az est folyamán sok egyéb hangszer is előkerült. Kép: Buday Mária

 

A koncert nyitószámaiként észak-európai dallamokat hallhattunk. A skót és ír népzene pezsgő hangulata, a hangszerek diktálta ritmus fokozatosan táncra csábította az első pillanatban mozgásba lendült közönséget.

 

Az északi zenét követően a középkor magyar harci dalaiból kaptunk ízelítőt, mely hűen visszatükrözte nemzetünk virtuskodó jellemvonását. Ezt a hangulatvilágot nagy reneszánsz költőnk Balassi Bálint vitézi verseiből is mindnyájan jól ismerhetjük.  Óriási sikert aratott a Militaris congratulation című harci dal, amelyre a közönség már tombolt. Szövegét nagy valószínűséggel Debreczeni Szappanyos János közrendi katona szerezte Katonaének Bocskai fejedelemhez címmel.

 

Az szép szabadságra,
Magyarság javára
Törekedő jó urunk,
Úri dicsőségből,
Mint Krisztus mennyekből,
Alászállott gyámolunk:
Szolgai ruhában,
Katona formában
Hallgasd meg az, mit írunk.

 

A harci dalok mellett nem maradtak el a jól ismert szép magyar népdalok feldolgozásai sem, mint például a Kis kece lányom, melyet a közönség is lelkesen énekelt.

 

Igazi sikert aratott az előző évben megjelent lemezük címadó dala is, A lány és a sárkány, amely az érzelmek mély hullámait mozgatta meg a jelenlévőkben.

 

A koncerten szinte minden korosztály képviseltette magát, sok fiatal szülőpár elhozta kicsi gyermekét is, ami jelen esetben elnézhető, sőt, hasznos is, hiszen a kialakult hangulatvilág gyökereink mélységét is kivetítette. A pezsgő ritmus, a táncra késztetés pedig az aktív résztvevők ellazulását, testi-lelki felüdülését hozta meg.

A zenekar tagjai mindent elkövettek a jó hangulatért, a vezető Dickmann Roland főként középkori dudán játszott, Szlama László kobzon, Kiss Ernő mandocsellón, Fábi János hegedűn, Szőke Miklós Márk dobon, ütőhangszereken, de az est folyamán sok egyéb hangszer is előkerült.

 

A koncert a későbbi órákban táncházzá minősült át, melynek tüzes táncra perdítő hangulatát szinte senki sem bírta kihagyni, fiatalok és örökifjak együtt ropták az Ördög útját egészen a kifulladásig.

 

Jó volt.

 

Buday Mária

Nyitókép: A zenekar fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.