A Revicky Társulás jóvoltából április 8-án Lévára is megérkezett az ipolysági grafikusművész, Antal Gábor Mesélj még, Mama! c. kötete, valamint a kiadvány illusztrációiból összeállított kiállítása. A nem mindennapi mű különlegessége, hogy nagymama és unokája együttműködése útján született, hiszen Antal Anna visszaemlékezéseit grafikus unokája szerkesztette kötetbe, látta el egyedi technikával készült különleges illusztrációkkal.

 

A kötet Antal Anna és unokája, Antal Gábor közös munkája. (Fotó: Kapusník Csaba)

 

„Gyermekként lenyűgözve rajzoltam az élővilág csodáit. Általános iskolai és gimnáziumi éveim alatt a helyi Művészeti Alapiskola növendékeként egy sajátos világot alakíthattam ki zavartalanul. A fő ösztönző erőt a számos gyermekrajzpályázatra való önfeledt felkészülés jelentette. Érettségiig a kisvárosi-falusi életérzés hatott át”

 

– vallotta a kezdetekről, a művészettel való kapcsolatáról a szerző.

 hirdetes_300x300  

 

Illusztrációi hidegtű-technikával készültek. (Fotó: Kapusník Csaba)

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatójaként 2014-ben kiérdemelte a Barcsay-díjat, tanulmányai során több könyvillusztrációs projektben is részt vállalt. Egyetemi évei után már szabadúszó grafikusként jelent meg első önállóan illusztrált mesekönyve Fésűs Éva tollából.

 

„A Mesélj még, Mama! c. kötet annyiban más, hogy nem klasszikus értelemben vett mesék, hanem olyan történetek, emlékmorzsák, amelyeket egy nagymama 60-70 év távlatából, gyermekkoráról mesél az unokáinak, legyen az hóvirágszedés, az olvasás szeretete, libapásztorkodás, a kenyérdagasztás vagy éppen a kenyér tisztelete. Mesélt arról, miben volt más az élet, mi volt szép abban az időben, szerette volna átadni az unokáinak ezeket a szép emlékeket. Mikor Mama elé álltam az ötlettel, hogy illusztrálnám visszaemlékezéseit, nagyon megörült. Sajnos a kötet megjelenését már nem élhette meg”

 

mesélte a szerző a kötet keletkezéstörténetét.

Művészetére kezdetektől fogva jellemző a stilizálás. (Fotó: Kapusník Csaba)

 

Antal Gábort ugyan Ipolyságról Budapestre szólította a művészet, szülővárosáról sose feledkezett meg. Ötletgazdája és alapítója volt az ipolysági Városi Könyvtárban működő Ipoly Galériának, ami immár hét éve rendez színvonalas kiállításokat a művészetkedvelőknek.

 

A szerző elárulta, hogy a jövőben Csatán és Oroszkán is be szeretné mutatni a kötetet és a hozzá kapcsolódó kiállítást, hiszen Antal Anna visszaemlékezéseinek e két község szolgált helyszínéül. Antal Gábor alkotásai az elkövetkező két hónapban, június 9-ig megtekinthetők a lévai Revicky Házban.

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.