Nyitókép: Nagyszombat Kerületi Önkormányzatának fb-oldala

 

Szereti a mackóvilágot? Régi játékokhoz lenne kedve? Szeretné tudni, milyenek voltak egykor a nők? „Zenei utazáson” venne részt? Akkor a Múzeumok éjszakája alkalmából tartandó hétvégi programok Önre várnak!

 

A kulturális programot 1999-ben indították francia példa szerint, 2005-től pedig évente rendezik. Cél, hogy változatos programkínálat során az érdeklődők betekintést kapjanak a kulturális örökségbe, s érzékeltessék a megóvásuk fontosságát. A kezdeményezéshez Nagyszombat Megye Önkormányzata a Galántai Honismereti Múzeummal és a Galántai Városi Művelődési Központtal együtt csatlakoztak. Az intézmények ez alkalomból május 18-án, szombaton tartanak rendezvénysorozatot.

 

A városban a Galántai Honismereti Múzeum, a reneszánsz kastély, ill. a neogótikus kastély adnak otthont színes programoknak, melyekkel a szervezők minél több személyt szeretnének megszólítani.

 hirdetes_810x300  

 

A Honismereti Múzeumban „Mackóvilág – egy mackógyűjtő csodálatos világa – Szóda Anna gyűjteménye” c. kiállítás nyílik, ahol több mint kétezer plüssállatot, valamint régi játékokat nézhetnek meg. Ez a tárlat remek alkalom arra, hogy a látogató szárnyakat adjon fantáziájának vagy épp felidézze gyermek-, fiatalkorát. A szervezők meglepetéssel is készülnek, hiszen akik macis ruházatot viselnek, édes ajándékot kapnak.

 

 

A reneszánsz kastélyban szintén tárlatvezetésen vehetnek majd részt amellett, hogy PhDr. Anna Jónásová előadását is meghallgathatják, melynek címe Négy nő – négy évszázad. Az előadó a Galántai Kerületi Könyvtár egykori szakdolgozója, szerkesztő, bibliográfiák szerzője és az irodalom lelkes népszerűsítője. Előadását a „Nők az Esterházy családból” c. könyvének első és az idén megjelenő második része alapján tartja. Az előadás tartalmassága mellett látványos is lesz, hiszen a Fringia történelmi csoport tagjai korabeli kosztümökben teszik felejthetetlenné a hallottakat. Aki pedig kedvet kap Esterházy család életéhez, végül még táncra is perdülhetnek, hiszen korabeli táncoktatást is tartanak.

 

A programsorozat alatt az intézmények állandó kiállításai is megtekinthetőek.

 

A programkínálat zenés műsorszámmal ér véget a neogótikus kastély udvarán. Koncertet a Zuzana Mikulcová Band ad.

 

A rendezvényre a belépés ingyenes.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!