Nyitókép: freepressjournal.in

 

Világhírű rendezők – Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ken Loach, Jim Jarmush – neveztek a cannes-i versenyprogramba, mégis egy dél-koreai film vitte el a fődíjat idén.

 

Az Arany Pálmát Bong Joon-ho Élősködők (Parasite) című alkotásának ítélte az Alejandro González Inárritu vezette zsűri.

A morbid komédia, vagy inkább thriller-dráma vicces fordulatokkal és fokozódó erőszakkal mutatja be, ahogyan egy szegény család beférkőzik egy gazdag család életébe.

 

 hirdetes_300x300  

A gazdatest, a Snowpiercer – Túlélők viadala, az Okja rendezője egy évtized után forgatott ismét a hazájában.

 

A film sikere a nagyszerű színészeken állt. A főszereplő, Song Kang-ho harmonikusan és energikusan vezeti a cselekményt. És az összes színész egy hullámhosszra került a munka során. Szeretném megosztani, és együtt ünnepelni velük ezt a díjat – nyilatkozta Bong Joon-ho.

 

A zsűri Nagydíját egy szenegáli származású, elsőfilmes francia rendezőnő, Mati Diop Atlantique (Atlanti-óceán) című filmje nyerte, ami egy misztikus szerelmi történetet varázsol, az illegálisan Spanyolországba hajózni próbáló, kizsigerelt szenegáli építőmunkások kilátástalan történetéből.

 

Rendkívül sajátságos, különös helyzetnek éltem meg, amikor annyi fiatal elhajózott Szenegálból Spanyolország felé – mondja a rendezőnő. Hátat fordítottak a munkanélküliségnek, a nagyon nehéz életkörülményeknek. És én ott álltam a pillanat, a történelem szemtanújaként.

 

A legjobb férfi alakítás díjat Antonio Banderas érdemelte ki Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című önéletrajzi ihletésű filmjében nyújtott alakításáért.

 

Valószínű, hogy Pedro Almodovar több annál, mint amit eddig gondoltál Pedro Almodóvarról. Mindannyian elrejtünk valamit magunkban, amit csak ritkán mutatunk meg. Amikor elolvastam a forgatókönyvet, nagyon meglepődtem. Régóta barátok vagyunk Pedróval, de mély barátságunknak is voltak korlátai. Volt, amit még előlem is magába zárt. A forgatókönyvben megláttam valamit, ami egy filmes vallomás erről.

 

Almodóvar és Banderas nyolcadik alkalommal dolgozott együtt, és a hollywoodi világsztár ezúttal a spanyol rendező alteregóját alakítja.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.