Június 16-án Bátorkeszin került másodszor bemutatásra Buday Mária regénye, a Kárpáthy Mária kalandjait és megpróbáltatásait bemutató Túlélőshow a javából. A szerzőt a Pro Futuro Villa Kezw polgári társulás kérte fel a bemutató megismétlésére, a szerző nagy örömére, aki ugyanis saját bevallása szerint Komáromhoz és szülőfalujához, Bátorkeszihez egyaránt kötődik.

 

A Pro Futuro Villa Kezw polgári társulás a falu történelmével, hagyományaival, néprajzával foglalkozó szervezet, de folyamatosan figyelemmel kíséri és szervezi a község jelenének mindennapjait is. A könyvbemutató helyszínéül a galambosi szőlősoron található Vigadó kertjét választották, amely tulajdonképpen a társulás egyik alapító tagjának, Gál Istvánnak a szőlészete.

 

 

 hirdetes_300x300  

A Túlélőshow második bemutatóján nagyjából 25-30 személy vett részt, akik leginkább a szerző korosztályához tartoznak, így gyermekkori élményekkel kötődnek hozzá. Többen már olvasták is a könyvet, és a jó olvasásélmény miatt látogattak el a rendezvényre.

 

A beszélgetést Bzsoch Gizella, a Pro Futuro Villa Kezw polgári társulás elnöke vezette. A bátorkeszi érdeklődőkön keresztül, akik a szerzőt gyerekkorából ismerik, a szó leginkább magára a szerző életútjára terelődött – amint az egykori játszótárs megpróbáltatások, az életért folytatatott küzdelem által eljut arra a szintre, hogy íróvá válik.

 

 

A szerző elmesélte, hogy a gyerekkorában tanult mondások, igazságok mellett ami leginkább   önálló gondolkozásra ösztönözte, az a szocialista társadalmi rendben kikényszerült kettős nevelés, amikor a gyermek másféle igazságot, igaz történeteket  hall a szüleitől, és megint egy másfélét az iskolában. Átélt egy rendszerváltoztatást, melytől sokat várt, de inkább csak a küzdelmek sorát kapta. Viszont tagadhatatlan tény, hogy a szabad vallásgyakorlást és az utazás szabadságát megkapta, s ezt nagy előnynek tartja.

 

Miután családot alapít, nagyon korán elveszíti társát, és egyetlen gyermekét teljesen egyedül neveli. Hogy mitől alakult ki szervezetében a retteget kór, nem akarja maga meghatározni. Feltételezhető azonban, hogy küzdelmes élete is rányomta bélyegét egészségére.

 

Saját maga így vall könyvében: „…a feltett kérdést nem tudom megválaszolni, az ok rejtve marad. Azt viszont tudjátok, akik ismertek, hogy sosem volt habkönnyű az életem, jutott a gondból bőven. Valahogy összefutott, s összeállt szervezetemben a bajok halmaza, és egy önálló életet kezdett a sajátom rovására. Minden bizonnyal egy nagyon összetett folyamat eredménye e baj, kár lenne ezen töprengeni. Egyetlen célom a gyógyulás. „

 

Bzsoch Gizella és Buday Mária

 

A közönség soraiban a hajdani játszótársakon kívül jelen voltak a szerző egykori nagyra becsült tanítói is, név szerint Miholics Zoltán és felesége, Mária, Vargáné Lengyel Márta, és nem utolsó sorban osztályfőnöke, Kolárné Szenczi Gizella.

 

A beszélgetést követően a Pro Futuro Villa Kezw polgári társulás gazdag uzsonnával kínálta az egybegyűlteket. A délutáni rendezvény részét képezte továbbá, hogy a jelenlévők ellátogathattak a nemrég kialakított Erdei Tanösvényre, valamint megtekinthették a Vigadó pincéjében a Mi, Bátorkesziek című helytörténeti kiállítást.

 

Utóbeszélgetés

A kiállítás

 

Az időjárás is éppen kedvezőre fordult, hiszen enyhült a rekkenő hőség, viszont még nem eredt el az eső. Tehát a szabadtéri program minden szempontból kiválóan sikerült, a Túlélőshow a javából ismét igazolta életrevalóságát.

 

Katona Éva

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.