Feszty Árpád körképét tíz évvel ezelőtt láttam először, a feleségem társaságában. Azért érzem ezt fontosnak megemlíteni, mert a feleségem azóta is minden barátnőjének ezzel dicsekszik. Hagyom, mert láthatóan nagy hatást tett rá a mű.

 

Egy biztos: Feszty Árpád neve említésekor mindenkinek a Feszty-körkép jut az eszébe. A festő magyarok bejöveteléről szóló monumentális, kör alakban elhelyezett festménye Magyarországon, Ópusztaszeren látható. A nagyhatású mű látványa megérinti az ember lelkét, olyan élményt kínál, amelyért megéri meglátogatni Ópusztaszert.

 

Feszty-körkép, Ópusztaszer

 

Kevesen tudják viszont, hogy a körkép festője, Feszty Árpád jóval több képet is festett. Ezekről a képekről kaptunk pénteken, október 10-én információt Rimaszombatban, a Csillagház kiállítótermében. A festő műveit kiállításba a Pósa Lajos Társaság és a Szlovákiai Keresztyén Egyház Kulturális és Közművelődési Központja rendezte, melyet november végéig látogathatnak az érdeklődők.

 hirdetes_300x300  

 

Vrábel Sándor kurátor.

 

A kiállítás kurátora Vrábel Sándor volt Ógyalláról. A jelenlévőknek elmondta, hogy az ógyallai születésű festőművésznek mintegy kétszáz festményét ismerjük. Beszélt a festő gömöri barátjához való kötődéséről is. Megtudtuk, hogy Pósa Lajossal való barátságuk gyümölcse több vers is volt, amelyet a költő festő barátjának ajánlott.

 

 

Vrábel Sándor szerint amilyen lelkesen ápolják az ógyallaiak Feszty Árpád emlékét, olyan lelkesen őrzik Pósa Lajos emlékét a rimaszombatiak is. Örül, hogy közös szándékkal szeretnék a festményeket megismertetni a szélesebb közönséggel. De nemcsak Rimaszombatban, hiszen a kiállítást szeretnék továbbvinni, vándorkiállítássá alakítani.

 

A kiállított képek száma ugyan jóval kétszáz alatt van, de az olvasóknak a fotókon keresztül szeretnénk egy kis ízelítőt adni Feszty Árpád festményeiből. Elsősorban azoknak is, akik csak a festő körképét ismerik.

 

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.