Portálunk október 18-án, pénteken részt vett a kassai Thália Színház előadásán Egyházasbáston, a Medvesalatt. Megérte. A teltházas nézőtér előtt a színház fiatal gárdája színvonalas, temperamentumos előadást produkált. A hálás közönség a végén fölállva, vastapssal jutalmazta őket.

 

Meg is érdemelték!

 

Az előadást a Medvesalja Ifjúsági Csoport (MICS) szervezte. Róluk el kell mondani, hogy az utóbbi időben igen aktívak és ezt még fokozni szeretnék. Honlapjukon ez olvasható:

 

 hirdetes_300x300  

„Szeretnénk Egyházasbástot a Medvesalja kulturális központjává tenni. Lesz itt októberben színház Thália-módra, pályázati tanácsadás és vállalkozói konferencia, a koronát pedig a hagyományos mesterségek bemutatója teszi fel a programunkra. Terveink szerint minden évben szervezni fogunk hasonló előadásokat, megszólítva a felvidéki magyar, valamint az anyaországi színházi társulatokat.” Szép tervek.

 

Vincze Gábor, a MICS vezetője

 

A Thália Színház a „Kassa, a szerelem városa” című zenés darabját adta elő. Egy könnyű, sanzonokkal, operett-dalokkal és közkedvelt dalocskákkal tűzdelt előadás. Olyan dalok hangzottak el, mint a Mindig az a perc a legszebb perc, Jaj de szép két szeme, van magának, Gyűlölöm a vadvirágos rétet, Távollét. A dalokat Kassa egy-egy ismert részéhez kötötte a narrátor, mint a Korzó, Rákóczi-körút. Anekdótákat mesélt Márai Sándor szerelmeiről és idézte Köves Károlynak, egy „Kassai Fűzfapoétának” az ide illő verseit.

 

A fiatal színészgárda tagjai Illés Oszkár narrátor, a jó hangú Madarász Máté, Nádasdi Péter, Cibula Peter és a két csinos hölgy Dégner Lilla és Varga Livia voltak. Az előadás zenei dramaturgja Lakatos Róbert volt.

 

Illés Oszkár narrátor.

 

Az előadás befejeztével Illés Oszkárt, az előadás vezetőjét kérdeztük a Kassai Thália Színházzal kapcsolatos aktualitásokról.

 

Illés Oszkár elmondta, hogy ez a mostani előadás tulajdonképpen a legrégebbi a színház repertoárjában. Egyszerű, könnyű, praktikus, mobil és nagyon szeretik az emberek. Nekik szól.

 

A színházzal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy fő szempontjuk, hogy népszínház-jellegük megmaradjon, hogy a felvidéki emberek szép, szórakoztató, élvezhető színházat láthassanak. Úgy érzi, hogy ez sikerül is nekik.

 

 

„Hálistennek a turnéink teltházasak, az a tapasztalatunk, hogy eljönnek az emberek az előadásainkra,” fogalmazott, jelezve, hogy úgy érzi, hogy népszínház-jellegük megtartása sikerrel jár.

 

A Körképnek továbbá elmondta, hogy idén ötven éves a színház, így az évadjuk is ennek jegyében telik. Most nyílt meg egy Beke Sándor életéről és munkásságáról szóló kiállítás, aki a színház egyik alapító tagja.

 

Szeressük felvidéki színházunkat!

 

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.