Immár egy negyedik településre jutott el Buday Mária Túlélőshow a javából című könyvének nemcsak a jóhíre, hanem maga a könyv és annak szerzője is.

 

A Gútai Magyar Asszonyok Ligája által szervezett könyvbemutatóra október 25-én került sor a gútai Tájházban.

 

A tájház mint helyszín azért is különösen érdekes, mert az írónőt a jelen meghíváson kívül a bő két évtizeddel korábbi kézműves táborok emlékei is idekötik, melyeket családjával együtt élt meg.

 

 hirdetes_300x300  

 

A rendezvényre az egykori parasztház legelső helyiségében, a tisztaszobában került sor, mely új minőségében társalgóként szolgál. A háziasszony szerepét Farkas Katalin töltötte be, kinek felvetésére, a korábbi könyvbemutatókkal ellentétben, az este nem pódiumbeszélgetés formájában folyt.

 

A helyi jellegű kemencés kalácsoktól roskadozó asztalok mögött ülő közönség először Katalin rövid felvezető bemutatását hallgatta meg. Ezután a szó rögtön Buday Máriához került, aki immáron önmagától, kérdések nélkül, a visszaemlékezésekből és humorból felépített előadásában mutatta be elsősorban magát a könyvet, másodsorban keletkezésének különféle körülményeit.

 

A humorosabb, sokszor sztori-jellegű témák mellett természetesen szóba került és mélyebb leírást kapott az is, ami végül kiváltó, szinte már-már „kényszerítő” okká vált a könyv megírásához: a rákbetegség.

 

 

Az egyébként is szótlanul figyelő közönség, melyben szinte minden korosztály képviseltette magát, ekkor már egy pisszenés vagy hangosabb levegővétel nélkül hallgatta az írónő elbeszélését – meddig tartott a diagnózist megtalálni, hogyan reagáltak az orvosok, hogyan reagált ő. Az egyik leginkább sorsfordítónak nevezhető ponton a közönség soraiban elkezdtek előkerülni a fehér zsebkendők – többen megkönnyezték az emberpróbáló élmények elmesélését.

 

Természetesen elég hamar visszaterelődött a téma a hétköznapibb, sokszor vidámabb dolgokra. Mivel a regény három fő részből áll, és ebből csak az utolsóhoz kapcsolódik a rákbetegség leírása, így ez megfelelő helyet adott a visszaemlékezés-jellegű, vidámabb pillanatok felidézésére is. Így a közönségnek volt lehetősége nemcsak fellélegezni, hanem nevetni is.

 

Buday Mária szinte már-már színészi, de minimum szavalói tehetségét is megcsillogtatta: a körülbelül egy-másfél órás, rögtönzött(!) mesélés alatt nemcsak magáról beszélt, hanem helyzeteket elevenített fel, és másoktól idézett (többek között elmesélte kisiskolás éveinek első könyvbemutatóját, ahol egy idős néni ismertette könyvét, akivel most önmagát rokonította). Teljes beleéléssel, vidáman, sőt kacagtatóan, vagy épp megrendítően festett meg minden hangulatot és érzést.

 

Ezután a közönséghez került a szó, akik természetesen elsősorban a rákkal és a candida albicans nevű betegséggel kapcsolatban kérdezték a sokat tapasztalt szerzőt. Szóba kerültek azonban olyan fontos kérdések is, mint hogy milyen testi-lelki segítségre számíthat egy rákos beteg ma Szlovákiában. Mária megnyugtatta az érdeklődőket, hogy a pszichológiai segítség, a haj- illetve mellpótlás lehetőségeit azonnal ismertetik az érintett pacienssel, kozmetikust, plasztikai sebészt vagy ezekre ajánlást és elérhetőséget az ember mondhatni rögtön az onkológiai szakrendelésen, vagy a kórházban kap már.  Ezeket szerencsére keresnie sem nagyon kell, a szóbeli tájékoztatás mellett számos kihelyezett szórólap is informál a lehetőségekről.

 

 

Továbbá kérdezték még a szerzőt a beteghez legközelebb állók nehéz mindennapjairól, a közös küzdelemről, a felépülésről, a tünetmentesnek nyilváníthatóság állapotáról is.

 

A könyvbemutatót a Gútai Magyar Asszonyok Ligájának elnöke, Németh Iveta zárta, aki tartalmas beszéddel, és egy szép virággal köszönte meg a szerző előadását.  Ezután került sorra a dedikálás, és az érdeklődők számára a könyvvételezés. A gútai tájház társalgóterme nemcsak, hogy csordultig telt érdeklődőkkel, legalább minden második személy be is szerzett egy-egy  példányt a könyvből, a szerző és a többi jelenlévő szíves ajánlására.

 

Katona Éva

A képek a szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.