A Kikötő – Polgári Szalon novemberi rendezvényén a RÉV – A Magyar Kultúra Házának közösségi tere zsúfolásig megtelt a meghirdetett téma iránt érdeklődő közönséggel. A kezdés előtt pár perccel már pótszékekkel egészítették ki a terem ülőhelyeit, hogy elférjen a sokadalom.

 

Az óriási érdeklődést egy olyan személyiség váltotta ki, aki az összmagyarság sorában páratlan életutat tudhat a magáénak.  Az est meghívott vendége és előadója ugyanis Farkas Bertalan, az első és egyetlen magyar asztronauta, vadászpilóta, űrkutató volt. Bödők Gergely, a polgári szalon házigazdája bevezető mondataiból megtudhattuk, hogy augusztus óta szervezte az est programját, így számára is különös jelentőséggel bír az elérkezett pillanat.  A 70 esztendős Farkas Bertalan ugyanis rendkívül elfoglalt ember, egyaránt kap meghívásokat Amerikába és Oroszországba, de most végre Komáromba érkezett.

 

Bödők Gergely mint mindig, most is számtalan kérdéssel készült, hogy megvilágítsa a különleges ember, a „kiválasztott” személyiségét, annak emberi mivoltát, és természetesen a magyarság körében egyedülálló, senkivel sem összehasonlítható tevékenységének szerepét. A Föld 7,7 milliárdnyi lakója közül eddig csupán 566 ember jutott fel az űrbe, s közülük Farkas Bertalan a 94. asztronautaként.  Magyarország pedig a szóbanforgó űrutazással a nemzetek között hetedikként lépett ki a világűrbe. A mindent felülmúló élmény végigkíséri a pilóta egész életét, minek kapcsán az elmúlt 39 esztendőben számtalan élménybeszámolót tartott.

 

 hirdetes_300x300  
Farkas Bertalan

 

Farkas Bertalan asztronauta életrajzi bevezetőjéből megtudtuk, hogy gyermekkorában focista szeretett volna lenni, de édesanyja lebeszélte, mert ezt a „foglalkozást” nagyon veszélyesnek tartotta. 🙂  Ez az apró attitűd aztán többször bevillant a beszélgetés folyamatába, és állandó forrást jelentett a humor, a közönség hangos derülésére. 🙂

 

Farkas Bertalan 1949. augusztus 2-án született az észak-kelet magyarországi Gyulaháza községben, majd középiskolai tanulmányait Kisvárdán folytatta. Még gimnáziumi évei alatt, Nyíregyházán ismerkedett meg a sportrepüléssel, ahová egy iskolatársa csalogatása révén jutott el. A diákkori „felemelő” élmények befolyására határozta el, hogy repülőtiszti főiskolára jelentkezik.  1967-től Szolnokon a Repülőműszaki Főiskolán tanult, majd 1970-től már a Szovjet Repülőműszaki Főiskola növendéke.

 

Tanulmányai befejezése után 1972-től a magyar légierő tisztjeként szolgált a pápai repülőtéren, ahol folyamatosan előrelépve első osztályú vadászrepülővé vált.

 

Az Interkozmosz program keretében vált lehetővé, hogy a tagországok egy-egy képviselője is eljusson a szovjetekkel a világűrbe. A jelentkezőknek évekig tartó megmérettetéseken, valamint a legkülönfélébb orvosi kivizsgálásokon kellett túlesniük, amikorra a 4 utolsó jelölt közül kiválasztották Farkas Bertalant, szükség szerinti helyettesítőjeként pedig Magyari Bélát.

 

Farkas Bertalan ezekben az években fiatal házas és ifjú családapa volt, és bizony nem kis erőfeszítésébe tellett meggyőznie feleségét a sorozatos megmérettetések és a kiválasztottság elfogadásáról. A kiképzett asztronauta orosz társával 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz – 36 űrhajó fedélzetén, és 1980. június 3-án tért vissza a Földre. Nyolc napos űrbéli tartózkodásuk során különböző kísérleteket és megfigyeléseket végeztek el a tudomány számára.

 

A beszélgetés második felében az asztronauta filmvetítéssel tette még tartalmasabbá és hangulatosabbá az estet, végül a rajongók közös fotót is készíthettek a híres emberrel.

 

A közönség.

 

Az esemény látogatóinak 1.- eurós jelképes belépőjét, vagy tetszés szerinti adományát ezúttal is jótékony célra ajánlották fel.  Az így befolyt összeggel most a Corvus Csillagászati Egyesület tevékenységét támogatták.

 

Farkas Bertalan ma is rendkívül megnyerő személyiség, a RÉV – A Magyar Kultúra Házának közönsége, melynek jelentős részét egyetemista fiatalok képezték, ámulva, csodálattal és a hősöknek kijáró tisztelettel hallgatta minden szavát. Az est résztvevői Farkas Bertalan és Bödők Gergely jóvoltából egy különleges élménybeszámoló részesei lehettek.

 

Buday Mária

Fotók: Kikötő – Polgári Szalon Fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.