Nyitókép: CNS photo/Paul Haring

 

Az északkelet-olaszországi Veneto hegyeiből származik a vatikáni Szent Péter téren felállított mintegy 26 méteres fenyőfa, amelynek fényeit csütörtök délután kapcsolták fel. Felavatták a mellette épített betlehemet is, amelyet idén fából faragtak trentinói mesteremberek.

 

A lucfenyőt szokás szerint a Szent Péter tér közepén lévő obeliszk oldalán állították fel. A vatikáni karácsonyfát idén a venetói Asiago fennsíkján található Rotzo ajándékozta, Vicenza városa térségéből.

 

 hirdetes_300x300  

A fára a Vatikán sárga-fehér színeit idéző több mint ezer arany és ezüst díszgömb került, valamint ennél is több energiatakarékos LED-izzó. A fenyőfával további kisebb fák is érkeztek, amelyeket a pápai állam más helyszínein állítottak fel.

 

Az eddigi gyakorlat szerint a fenyőkből az ünnepek után bútorok vagy gyerekjátékok készülnek kórházak és karitatív intézmények számára, és a Vatikán 40 fenyőpalántát is elültet a venetói erdőkben.

 

 

A Szent Péter téri karácsonyfa mellett építették fel a betlehemet, amely idén a trentinói Valsugana területéről, az 1400 lakosú Scurelléből érkezett. A teljesen fából készült betlehem a trentinói karácsonyi hagyományt idézi.

 

Két egységből áll: az egyik a betlehemi barlangot ábrázolja a szent családdal és a jászollal, a másik a tipikus alpesi pásztorkunyhó mása, hétköznapi munkájukat végző egyszerű emberekkel. A szintén fából faragott figurák 180 centiméter magasak, és az 1800 eleji venetói pásztorok viseletébe öltöztették őket. Fából készültek az állatok és növények is.

 

A betlehem és a karácsonyfa január 12-ig marad a Szent Péter téren.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.