Marianna
  • HUF: 367.39
  • USD: 1.17
  • 9 °C
  • 13 °C
Kultúra

A CNN szerint a budapesti New York kávéház a legszebb a világon

„Úgy fogja érezni magát, mintha a Sixtus-kápolna magyar megfelelőjébe érkezett volna.”

Nyitókép: New York Cafe

 

A CNN a budapesti New York kávéházra hívta fel a figyelmet egyik cikkében: „úgy fogja érezni magát, mintha a Sixtus-kápolna magyar megfelelőjébe érkezett volna.”

 

A kávéház olasz reneszánsz stílusban épült, csillogó csillárok és látványos freskók díszítik. Ez az egyik legrégebbi kávézó, története 125 évvel ezelőttre nyúlik vissza – írja a CNN.

 

Az Erzsébet körúti kávézó forgalmas napjain körülbelül kétezer vendéget fogad, de egy kevésbé forgalmas napon is betérnek több mint ezren. Aki itt leül egy asztalhoz, valószínűleg ideje nagy részét felfelé tekintve tölti a márványoszlopokat és az angyal stukkókat csodálva – folytatja írását a CNN Travel.

 

Fotó: New York Cafe

 

A kávézó 1894-ben nyílt meg

 

Noha a kávét a törökök mutatták be először Magyarországon a 16. században, csak az Osztrák–Magyar Monarchia 1867-es megalakulásával került Budapestre a divatos kávézókultúra Bécsből.

 

A New York kávéház története 1894-ben kezdődik, amikor a New York Life Insurance Company megnyitotta budapesti székhelyét Európában, és úgy döntött, hogy egy kávéházat épít közvetlenül az épület belsejében. Tulajdonosai a „legszebb kávézó a világon” létrehozására törekedtek, és mindent megtettek ennek elérésére.

 

Népszerűsége vitathatatlan volt, de az elkövetkező évek eseményei, leginkább az első és a második világháború, valamint a szovjet megszállás, pusztító hatással voltak rá. A kommunista korszak alatt a híres budapesti kávéházak közül sokat, beleértve a New York kávéházat is bezárták.

 

Fotó: New York Cafe
Fotó: New York Cafe

 

Bezárását követően újjászületett a kávéház

 

A Boscolo-csoport vásárolta meg 2001-ben az épületet és ötéves restaurációs projektet indított, Maurizio Papiri és Tihany Ádám kreatív építészek vezetésével.

 

Az eredeti terveket az alagsorban találták meg, így a 2006-os újbóli megnyitására szinte pontosan újraépítették. A főépületet luxusszállodává alakították, és a földszinten elhelyezett kávézó újra egykori fényében tündököl. A világ legszebb kávéháza címet 2011-ben és 2013-ban is elnyerte.

 

Fotó: New York Cafe
Fotó: New York Cafe

 

A vendégkört mára leginkább turisták alkotják, de a kávéház ugyanabból az okból vonzza a vendégeket, mint a magyar írókat 1894-ben. Neves írók és költők töltötték itt a mindennapjaikat, és szinte észrevétlenül irodalmi kávéházzá alakult.

 

„Most inkább turisztikai attrakció a kávéház, de ennek ellenére naponta több mint ezer fogyasztó vendégünk van”

 

– mondta Földes Gábor, a New York-palota hotel PR- és marketingigazgatója, és hozzátette ez továbbra is a legszebb kávézó a világon.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 98 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gosztola Andràs
2020. jan. 08. 08:26

Teljesen osztom a véleményét!!! Többször megfordúltun benne az 'átkos' alatt...

Krutek Marika
2020. jan. 08. 09:05

Kétszer voltunk bent, de ,,csak,, kávéztunk. Kedvesen fogadtak bennünket, nem lettünk ,,kiutálva,, hogy csak kavéztunk. Megnéztük még a szállodát is. Gyönyörű minden. Igaz a bejutásnál várakozni kellett egy kicsit, mivel nem volt ülőhely. Telt ház volt mind a két alkalommal.

Kovács Ferenc
2020. jan. 08. 09:42

„A kommunista korszak alatt a híres budapesti kávéházak közül sokat, beleértve a New York kávéházat is bezárták” – olvasható a cikkben. Ehhez képest én több ízben voltam a rendszerváltás előtti időben a Hungária kávéházban, ami megegyezik a New York kávéházzal, vagyis a kávéház üzemelt csak más néven. Bár azt nem tudom volt-e ténylegesen is bezárva, és ha igen, mettől meddig. Csak kérdem: akkor most mi az igazság? A CNN honnan vette az információt?

Kovács Ferenc
2020. jan. 08. 09:52

Frissítés: A New York Palota épülete a második világháborúban megsérült, így 1947-ben bezárták. Ezután sportszerüzletként és IBUSZ utazási irodaként is funkcionált, később 1954-ben nyitott ki újra Hungária néven.

Domby Annemarie
2020. jan. 09. 01:19

Meine Tante besuchte 1988 zu ihrem 70-sten Geburtstag mit der Nachbarin Budapest und sie waren begeistert vom Hungaria Kaffeehaus. Wir waren bisher noch nicht dort, obwohl ich nun schon 35 Jahre hier in der Stadt lebe, das muss nachgeholt werden! Unser Elternhaus wurde auch 1894 erbaut vom Ur- und Großvater, jedoch praktisch eingerichtet, ohne Prunk.

dr Nagy Emília
2020. jan. 12. 00:04

Alig várom, hgy elfogyaszthassunk itt egy finm kávét és megcsodáljuk az épületet !!

dr Nagy Emília
2020. jan. 12. 00:05

Alig várom, hogy elfogyaszthassunk itt egy finom kávét és megcsodáljuk az épületet !!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket