Nyitókép: memoryteam.eu

 

Komárom asszonyait, lányait fergeteges koncerttel örvendeztette meg a tíz éves jubileumát ünneplő Memória Társulat. A nőnapi műsorra a Tátra mozi nagytermében került sor, mely kiváló akusztikájának köszönhetően színpadi rendezvények előadására is alkalmas. A koncert teljesen ingyenes volt, melyet az előadóművészek mellett a mozi működtetője Ryšavý Boldizsár tett lehetővé, aki térítésmentesen ajánlotta fel a termet.

 

Az öttagú Memória Társulat megalapítója és művészeti vezetője Zsákovics László, zeneszerző, egykori zeneiskolai tanár, ő a csapat frontembereként szólógitáron játszik. Céljuk a „múlt idő”zenéjének a közvetítése, a hatvanas, hetvenes évek dallamvilágának a felelevenítése, melyet sajátos feldolgozásban adnak elő.

 

A zenekar eredetileg barátaik és szimpatizánsaik szórakoztatására jött létre, és emellett önmaguk aktív pihenését szolgálta. Mint kiderült, első koncertjeik után azonnal nagy népszerűségre tettek szert, így az örömzenélés tovább folytatódott.

 hirdetes_300x300  

 

 

A Memória Társulat előadásmódját az egykori híres Shadows zenekar számaira alapozza, de emellett számos világslágert játszik a legkülönfélébb együttesektől, eredeti hangzásban, vagy saját feldolgozásban. A vasárnapi előadás keretében például nagy szerep jutott az ABBA és a Beatles számainak is.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a tisztelt korú urak számára a kezdetektől hobbitevékenységnek minősült az együttzenélés, hiszen ezt saját polgári foglalkozásuk, hivatásuk mellett gyakorolták, gyakorolják.

 

 

Novák Tamás, a csapat ritmusgitárosa végzettségét illetően jogász, korábban Komárom alpolgármestereként is tevékenykedett. Már ifjú éveiben is aktívan zenélt, a jelenlegi csapatba az alapító, Zsákovics László invitálta.

 

Siposs Jenő basszusgitáros az Eötvös Utcai Alapiskola nyugalmazott zenetanára, karnagya, és a Gaudium aktív zenésze. Mindig is a zene töltötte ki az életét.

 

 

Alföldi Károly, a zenekar dobosa, kisgyerek korától a zenével él, dobolással előbb a gimnáziumi éveiben, majd pedig a katonaság alatt kezdett komolyabban foglalkozni. A mai fiatalok leginkább a Selye János Egyetem mellett működő Sirály kollégium igazgatójaként ismerték meg őt.

 

Zács Richárd – billentyűs hangszerek, már alapiskolás éveiben több járási és kerületi zongoraverseny győztese, gimnáziumi éveiben rock-zenekarban is játszott. Egyetemi tanulmányaitól kezdve zenével csak passzívan foglalkozott. Aktív szereplése 2009-ben kezdődött el ismét, a Memória Társulatban.  A muzsikával szabadidejében kedvtelésből foglalkozik, jelenleg is aktív szakorvosként tevékenykedik a komáromi Szent Valéria Egészségügyi Központban.

 

 

A vasárnapi sokszínű koncert hatalmas élményt nyújtott a közönségnek, ahol szép számmal megjelentek a hölgyeket kísérő urak is.

 

Az előadáson, a hatvanas, hetvenes évek dallamvilágában, hatalmas idő- és térbeli utazásra tehettünk szert. Az Európában született világslágerek mellett ugyanúgy hallhattuk az amerikai sztárok örökzöld számait, mint az orosz romantika zenéjének feldolgozásait.

A Memória Társulat zenei profilját a művészeti vezető álmodja meg, s ezt aztán a „banda” tagjai közösen csiszolják tovább. Nagy élményt nyújtott a közönségnek, hogy több közismert filmzenét is játszottak, mint például a Volt egyszer egy vadnyugat dallamát, mely a jelenlévőkre mély érzelmi hatást gyakorolt.  Ehhez a témakörhöz kapcsolódott a Krimix című feldolgozás is, mely az egykori bűnügyi filmsorozatok zenéjének egyvelege volt. Az érettebb közönség felismerhette a Derrick, a Maigret felügyelő, Az Angyal filmzenéjének egykor közismert, visszacsengő dallamait.

 

 

Persze e prózai értelemben vett „keményebb” rész mellett jelen voltak különböző korok lágyabb dallamai is. Így például az orosz romantikánál helyenként Csajkovszkij Diótörőjének részletei is előcsendültek. Az euródiszkó zenéből nagy sikert arattak a svéd ABBA máig időtálló dallamai, elég, ha az 1976-os Money, Money számra gondolunk…

 

A sokszínűség természetesen az előadók hatalmas zenei műveltségét tükrözte vissza. Mindezt fűszerezte a művészeti vezető sajátos humora, aki egyben az előadás szóvivője (konferálója és narrátora) is volt. A zeneszámok közé ékelt kétsoros, időnként négysoros rigmusai, a jó ízlés határát nem átlépő, picit pikáns felvezetői a közönség jókedvét folyamatosan emelték.

 

A műsoros délután végén a jubiláló zenekart a Praliné cukrászda egy gyönyörű tortával lepte meg.

 

A tisztelt korú urak, mint már kiderült, Komárom értelmiségi rétegének színe-javát képezik, zenei műveltségük óriási, és a színpadon pedig élnek. Látszik, hogy nagyon-nagyon élvezik azt, amit csinálnak. Szeretnek muzsikálni.

 

Rövid összegzés a művészeti vezető stílusában:

 

Külön érték,
ahogy ez a banda szórakoztatja
a „falu” népét.

 

Bátran ajánlom a társulatot zenés rendezvények, búcsúk, falunapok nagyszínpadára.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei, +1 kép a társulat honlapjáról

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.