A Bordó Sárkány Régizene Rend együttes nem először koncertezett a komáromi Európa Udvar Borozójában, ahol július első hétvégéjén a korábbiakhoz hasonlóan fergeteges sikert aratott. A banda előző fellépései kapcsán számos rajongóra lelt városunkban, így este nyolc órai kezdésüket hatalmas tömeg fogadta. A meleg nyári időnek köszönhetően lehetőség adódott a szabadtéri fellépésre, így a rajongók nem csupán a Borozó teraszát, de az Európa Udvar utcácskáinak számos zegét-zugát ellepték.

 

A koncertnek külön éréket adott, hogy az együttes frontembere, a kobzos-énekes, mindig mosolygó Szlama László éppen ekkor töltötte be 30. életévét, ennek kapcsán az esemény egy nagy szülinapi bulivá minősült át, melyen jelen voltak az ünnepelt családtagjai is.

 

Szlama Ildikó valamint Szlama DóriLaci nővére és ikertestvére – a színpadon előadói minőségben is megjelentek, és néhány zeneszám erejéig maguk is emeltek az együttes színes repertoárján.

 

 hirdetes_300x300  
Szlama Ildikó és Szlama Dóri

 

A Bordó Sárkány Régizene Rend saját meghatározása szerint középkori világzenét játszik.  Dalaikban letűnt korok hangulatát idézik vissza, melyek dallamvilágát átszűrik saját egyéniségükön és zenei ízlésükön, s ily módon vegyítik azt alkotói képzeletükkel.

 

Az öttagú banda vezetője Dickmann Roland főként középkori dudán játszik, Szlama László kobzon, Kiss Ernő mandocsellón, Fábi János hegedűn, Szőke Miklós Márk dobon, ütőhangszereken. Az említett hangszereken kívül az est folyamán sok egyéb instrumentum is előkerült. Az együttes magával ragadó temperamentumos énekese Szlama László e különleges dallamvilággal szinte odakötötte a közönséget az együttes elé.

 

 

A Bordó Sárkány 2010-ben jelentette meg első lemezét „Világfa” címmel, ezt követően 2013 tavaszán adta ki második, „Óperencia” című nagylemezét.  A legutóbbi pedig 2018 tavaszára született meg „A lány és a sárkány” címmel, az egyre sokasodó rajongók nagy örömére. Ha minden igaz, 2020 decemberére örülhetünk negyedik nagylemezüknek is. A zenekar a népzene és a néptánc tudatos terjesztője, s teszik ezt szívvel-lélekkel.

 

A koncert nyitószámaként pezsgő hangulatú ír népzenét hallhattunk, majd az észak-európai dallamvilágból moldvai eredetű dallamok szintén dinamikus, mozgásba lendítő világába jutottunk.

 

 

Repertoárjukban helyet kaptak magyar népdal-feldolgozások is, így például a Tavaszi szél vizet áraszt dallamát az egész udvar zengte. A két nővér, Ildikó és Dóri szintén ebbe a zenei blokkba kapcsolódott be, és csillogtatta meg előadói tehetségét.

 

Az autentikus hangzású zene, az együttes korabeli viselete, a korhű hangszerek szinte visszavarázsolták a közönséget több évszázada letűnt, ma már mesésnek tűnő világába.

 

A koncerten leginkább a tizen- és huszonévesek nehezen megszámlálható tömege képviseltette magát, a korábbi korlátozások miatt hatványozottan felfokozódott nyájszellem most erősen egymás közelébe vonzotta a fiatalokat.

 

 

Egyébként érdemes megjegyezni, hogy tavasszal, a koronavírus két hónapos korlátozása idején a Bordó Sárkány Régizene Rend létrehozta a világhálón a Sárkány Tv – Game Cover címen heti rendszerességgel közreadott műsorát, mely szintén a népzenét, a népi hangszerek megismertetését közvetítette.

 

Az Európa Udvar-i élő koncert az est beálltával egy kiváló hangulatú táncházzá minősült át, melyet szinte egyetlen épkézláb ember sem bírt kihagyni.  A pezsgő ritmus, a tánc jótékony hatása a résztvevők testi-lelki felüdülését hozta magával. Mint minden alakalommal, a koncert zár-számaként az Ördög útját húzta a banda, egyre fokozódó, szédítő iramban.

 

A Bordó Sárkány Régizene Rend szülinappal is egybekötött bulija az együttes, valamint a közönség szempontjából is nagyszerűen sikerült.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.